Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dajte šancu kučeravému kelu. Posilňuje imunitu a chráni kosti pred osteoporózou

Dajte šancu kučeravému kelu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dajte šancu kučeravému kelu. Posilňuje imunitu a chráni kosti pred osteoporózou Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Kel kučeravý je mrazuvzdorná zelenina, ktorá sa radí k superpotravinám. Obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako špenát a je skvelým zdrojom vápnika, horčíka a ďalších cenných látok. Poradíme, ako ho najlepšie spracovať.

Kel kučeravý sa stal hitom zdravej výživy. S nadsádzkou o ňom môžeme hovoriť ako o zelenom multivitamíne, pretože obsahuje celú plejádu vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

V obsahu vitamínu C predbehne aj špenát a citrusy. Veľmi bohatý je tiež na vitamín K, ktorý je nevyhnutný na správne zrážanie krvi a hrá zásadnú úlohu pri vstrebávaní vápnika v kostiach. Aj ten v kučeravom keli nájdete, vďaka čomu táto zelenina pôsobí ako prevencia proti osteoporóze a odporúča sa aj ako doplnok pri jej liečbe.

Neviete, ako kučeravý kel upraviť, aby vám naozaj chutil? Vo videu nájdete 6 skvelých tipov:

Skvelý proti starnutiu

Pravidelná konzumácia kelu priaznivo ovplyvňuje aj zdravie vlasov, nechtov a pleti, a to vďaka vitamínom skupiny B a vitamínu A. Pôsobí priaznivo aj na trávenie, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, vďaka horčíku pomáha proti stresu a zmierňuje kŕče vo svaloch.

Podľa niektorých štúdií pôsobí aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam. Všeobecne sa kel kučeravý odporúča ako potravina vhodná pre celkovú sviežosť a vitalitu.

Vhodný je aj pri chudnutí – 100 g kelu kučeravého obsahuje iba 40 kcal a vďaka obsiahnutým bielkovinám a vláknine výborne zasýti na dlhú dobu.

Kel kučeravý v kuchyni

Pokiaľ chcete z tejto vitamínovej bomby maximum, doprajte si ho surový. Ak by vám vadila tuhšia konzistencia listov, stačí ich pokvapkať olivovým olejom a dôkladne premnúť – krásne zmäknú. Potom ich pridajte do zeleninového šalátu, vmiešajte do cestovín, ryže guľatej Mánya, šošovice alebo pridajte do sendviča.

Ďalšou možnosťou je zveriť prácu mixéra a dopriať si kel kučeravý vo forme smoothie. Tepelná úprava je ale tiež možná. Dusený alebo restovaný sa uplatní ako príloha k mäsu, súčasť teplých šalátov alebo mäsových zmesí.

Výborne sa hodí do výdatných zeleninových polievok a rovnako ako zo kelu z neho možno pripraviť aj fašírky.

Veľmi populárny je vo forme pečených chrumkavých chipsov, ktoré si môžete bez výčitiek dopriať k vínu alebo ako večerné zobanie k televízii.

Kelové chipsy

Doba prípravy: 25 minút

Ingrediencie:

1 zväzok kučeravého kelu
1 lyžica olivového oleja
½ lyžičky soli
sušené čili alebo obľúbené korenie (možno vynechať)

Príprava:

1) Predhrejte rúru na 180 ºC.

2) Listy umyte a dôkladne osušte utierkou alebo v odstredivke.

3) Odstráňte tuhý stred a listy natrhajte na malé kúsky.

4) Zmiešajte olivový olej so soľou a vybraným korením. Každý kúsok potrite olejom pomocou prstov alebo mašlovačkou.

5) Kel kučeravý rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry.

6) Pečte dochrumkava 10-15 minút.

Zdroj: www.irozhlas.czwww.bylinkyprovsechny.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.