- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Dajte šancu kučeravému kelu. Posilňuje imunitu a chráni kosti pred osteoporózou
Dajte šancu kučeravému kelu. Posilňuje imunitu a chráni kosti pred osteoporózou
Kel kučeravý je mrazuvzdorná zelenina, ktorá sa radí k superpotravinám. Obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako špenát a je skvelým zdrojom vápnika, horčíka a ďalších cenných látok. Poradíme, ako ho najlepšie spracovať.
Kel kučeravý sa stal hitom zdravej výživy. S nadsádzkou o ňom môžeme hovoriť ako o zelenom multivitamíne, pretože obsahuje celú plejádu vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
V obsahu vitamínu C predbehne aj špenát a citrusy. Veľmi bohatý je tiež na vitamín K, ktorý je nevyhnutný na správne zrážanie krvi a hrá zásadnú úlohu pri vstrebávaní vápnika v kostiach. Aj ten v kučeravom keli nájdete, vďaka čomu táto zelenina pôsobí ako prevencia proti osteoporóze a odporúča sa aj ako doplnok pri jej liečbe.
Neviete, ako kučeravý kel upraviť, aby vám naozaj chutil? Vo videu nájdete 6 skvelých tipov:
Skvelý proti starnutiu
Pravidelná konzumácia kelu priaznivo ovplyvňuje aj zdravie vlasov, nechtov a pleti, a to vďaka vitamínom skupiny B a vitamínu A. Pôsobí priaznivo aj na trávenie, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, vďaka horčíku pomáha proti stresu a zmierňuje kŕče vo svaloch.
Podľa niektorých štúdií pôsobí aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam. Všeobecne sa kel kučeravý odporúča ako potravina vhodná pre celkovú sviežosť a vitalitu.
Vhodný je aj pri chudnutí – 100 g kelu kučeravého obsahuje iba 40 kcal a vďaka obsiahnutým bielkovinám a vláknine výborne zasýti na dlhú dobu.
Kel kučeravý v kuchyni
Pokiaľ chcete z tejto vitamínovej bomby maximum, doprajte si ho surový. Ak by vám vadila tuhšia konzistencia listov, stačí ich pokvapkať olivovým olejom a dôkladne premnúť – krásne zmäknú. Potom ich pridajte do zeleninového šalátu, vmiešajte do cestovín, ryže guľatej Mánya, šošovice alebo pridajte do sendviča.
Ďalšou možnosťou je zveriť prácu mixéra a dopriať si kel kučeravý vo forme smoothie. Tepelná úprava je ale tiež možná. Dusený alebo restovaný sa uplatní ako príloha k mäsu, súčasť teplých šalátov alebo mäsových zmesí.
Výborne sa hodí do výdatných zeleninových polievok a rovnako ako zo kelu z neho možno pripraviť aj fašírky.
Veľmi populárny je vo forme pečených chrumkavých chipsov, ktoré si môžete bez výčitiek dopriať k vínu alebo ako večerné zobanie k televízii.
Kelové chipsy
Doba prípravy: 25 minút
Ingrediencie:
1 zväzok kučeravého kelu
1 lyžica olivového oleja
½ lyžičky soli
sušené čili alebo obľúbené korenie (možno vynechať)
Príprava:
1) Predhrejte rúru na 180 ºC.
2) Listy umyte a dôkladne osušte utierkou alebo v odstredivke.
3) Odstráňte tuhý stred a listy natrhajte na malé kúsky.
4) Zmiešajte olivový olej so soľou a vybraným korením. Každý kúsok potrite olejom pomocou prstov alebo mašlovačkou.
5) Kel kučeravý rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry.
6) Pečte dochrumkava 10-15 minút.
Zdroj: www.irozhlas.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.dumazahrada.cz