Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Datľová pasta: sladká náhrada cukru, ktorá poteší zdravím aj chuťou

Datľová pasta: sladká náhrada cukru, ktorá poteší zdravím aj chuťou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Datľová pasta: sladká náhrada cukru, ktorá poteší zdravím aj chuťou Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo sa oplatí zaradiť ju do jedálnička

Datle patria medzi ovocie, ktoré je prirodzene veľmi sladké, no zároveň bohaté na vlákninu a minerály. Keď sa rozmixujú s trochou vody, vznikne hustá hmota – datľová pasta. Táto jednoduchá ingrediencia si získava čoraz viac priaznivcov, pretože dokáže nahradiť cukor, med či sirupy, a pritom telu prináša niečo navyše.

Ešte pred pár rokmi ste ju našli najmä v receptoch pre vegánov alebo v raw kuchyni. Dnes ju bežne používajú ľudia, ktorí chcú jesť chutne, no zároveň sa vyhnúť rafinovanému cukru. Hodí sa do smoothie, koláčov, raňajkových kaší, ale prekvapivo aj do omáčok a dressingov.

Čo robí datľovú pastu výnimočnou

  • Jednoduché zloženie – iba datle a voda.

  • Nízky glykemický index – energia sa uvoľňuje postupne.

  • Výživové benefity – obsahuje vlákninu, draslík, horčík aj železo.

  • Praktickosť – v chladničke vydrží celé týždne.

V porovnaní s bielym cukrom nezaťažuje organizmus prudkými výkyvmi glykémie a zasýti na dlhšie. Aj preto je obľúbená u športovcov, ale aj rodičov, ktorí nechcú, aby deti jedli priveľa sladkostí z rafinovaného cukru.

Ako si pripraviť datľovú pastu doma

Príprava je taká jednoduchá, že vás možno až prekvapí:

Ingrediencie:

  • 200 g sušených datlí bez kôstok

  • asi 100 ml horúcej vody

Postup:

  1. Datle zalejte horúcou vodou a nechajte zmäknúť.

  2. Rozmixujte ich do hladkej hmoty, podľa potreby pridajte ešte trochu vody.

  3. Pastu uchovajte v zaváracom pohári v chladničke.

Takto pripravená vám vydrží niekoľko týždňov a využijete ju od sladkých dezertov až po slané jedlá.

Recepty, ktoré stoja za vyskúšanie

Energetické guľky bez cukru

Zmes ovsených vločiek, kokosu, datľovej pasty a arašidového masla vytvarujte do malých guličiek a nechajte stuhnúť v chladničke. Obaliť ich môžete napríklad v kakau alebo sezame.

Jogurtová miska s ovocím

Do bieleho jogurtu vmiešajte lyžičku datľovej pasty, pridajte čerstvé ovocie, orechy či granolu a máte rýchle, výživné a sladké raňajky bez cukru.

Domáca granola

Ovsené vločky, orechy a semienka premiešajte s trochou kokosového oleja a datľovej pasty. Dochutíte škoricou a upečte dozlatista. Výsledkom je voňavá chrumkavá granola.

Dressing s datľovou pastou

Ak chcete šalátu dodať originálnu chuť, zmiešajte datľovú pastu s balzamikom, horčicou a olivovým olejom. Sladká zložka krásne vyváži kyslé a pikantné tóny.

Skúsenosti a výhody v praxi

Mnohí ľudia, ktorí začali datľovú pastu používať namiesto cukru, hovoria, že sa im znížili chute na sladké a cítia sa energickejší. Pravidelná konzumácia datlí sa spája aj s vyšším príjmom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a podporujú obranyschopnosť organizmu.

Tipy do kuchyne

  • Pri pečení nahraďte cukor pastou v pomere 1:1, ale znížte množstvo tekutín.

  • Do krémov či polevy ju môžete zmiešať s kokosovým mliekom pre jemnú textúru.

  • Na zdravú zmrzlinu stačí zmixovať pastu s banánom a kakaom.

  • Pre deti pripravíte chutné lievance osladené pastou, poliate jogurtom a ovocím.

Záver: sladidlo, ktoré dáva zmysel

Datľová pasta je dôkazom, že sladké môže byť aj zdravé. Jej príprava je jednoduchá, skladovanie nenáročné a využitie široké – od raňajok po večeru. Nie je to krátkodobý trend, ale návrat k prirodzeným surovinám, ktoré prospievajú telu aj chuti.

Ak ju ešte nepoznáte, určite stojí za to dať jej šancu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.