
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Datľová pasta: sladká náhrada cukru, ktorá poteší zdravím aj chuťou
Datľová pasta: sladká náhrada cukru, ktorá poteší zdravím aj chuťou

Prečo sa oplatí zaradiť ju do jedálnička
Datle patria medzi ovocie, ktoré je prirodzene veľmi sladké, no zároveň bohaté na vlákninu a minerály. Keď sa rozmixujú s trochou vody, vznikne hustá hmota – datľová pasta. Táto jednoduchá ingrediencia si získava čoraz viac priaznivcov, pretože dokáže nahradiť cukor, med či sirupy, a pritom telu prináša niečo navyše.
Ešte pred pár rokmi ste ju našli najmä v receptoch pre vegánov alebo v raw kuchyni. Dnes ju bežne používajú ľudia, ktorí chcú jesť chutne, no zároveň sa vyhnúť rafinovanému cukru. Hodí sa do smoothie, koláčov, raňajkových kaší, ale prekvapivo aj do omáčok a dressingov.
Čo robí datľovú pastu výnimočnou
-
Jednoduché zloženie – iba datle a voda.
-
Nízky glykemický index – energia sa uvoľňuje postupne.
-
Výživové benefity – obsahuje vlákninu, draslík, horčík aj železo.
-
Praktickosť – v chladničke vydrží celé týždne.
V porovnaní s bielym cukrom nezaťažuje organizmus prudkými výkyvmi glykémie a zasýti na dlhšie. Aj preto je obľúbená u športovcov, ale aj rodičov, ktorí nechcú, aby deti jedli priveľa sladkostí z rafinovaného cukru.
Ako si pripraviť datľovú pastu doma
Príprava je taká jednoduchá, že vás možno až prekvapí:
Ingrediencie:
-
200 g sušených datlí bez kôstok
-
asi 100 ml horúcej vody
Postup:
-
Datle zalejte horúcou vodou a nechajte zmäknúť.
-
Rozmixujte ich do hladkej hmoty, podľa potreby pridajte ešte trochu vody.
-
Pastu uchovajte v zaváracom pohári v chladničke.
Takto pripravená vám vydrží niekoľko týždňov a využijete ju od sladkých dezertov až po slané jedlá.
Recepty, ktoré stoja za vyskúšanie
Energetické guľky bez cukru
Zmes ovsených vločiek, kokosu, datľovej pasty a arašidového masla vytvarujte do malých guličiek a nechajte stuhnúť v chladničke. Obaliť ich môžete napríklad v kakau alebo sezame.
Jogurtová miska s ovocím
Do bieleho jogurtu vmiešajte lyžičku datľovej pasty, pridajte čerstvé ovocie, orechy či granolu a máte rýchle, výživné a sladké raňajky bez cukru.
Domáca granola
Ovsené vločky, orechy a semienka premiešajte s trochou kokosového oleja a datľovej pasty. Dochutíte škoricou a upečte dozlatista. Výsledkom je voňavá chrumkavá granola.
Dressing s datľovou pastou
Ak chcete šalátu dodať originálnu chuť, zmiešajte datľovú pastu s balzamikom, horčicou a olivovým olejom. Sladká zložka krásne vyváži kyslé a pikantné tóny.
Skúsenosti a výhody v praxi
Mnohí ľudia, ktorí začali datľovú pastu používať namiesto cukru, hovoria, že sa im znížili chute na sladké a cítia sa energickejší. Pravidelná konzumácia datlí sa spája aj s vyšším príjmom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a podporujú obranyschopnosť organizmu.
Tipy do kuchyne
-
Pri pečení nahraďte cukor pastou v pomere 1:1, ale znížte množstvo tekutín.
-
Do krémov či polevy ju môžete zmiešať s kokosovým mliekom pre jemnú textúru.
-
Na zdravú zmrzlinu stačí zmixovať pastu s banánom a kakaom.
-
Pre deti pripravíte chutné lievance osladené pastou, poliate jogurtom a ovocím.
Záver: sladidlo, ktoré dáva zmysel
Datľová pasta je dôkazom, že sladké môže byť aj zdravé. Jej príprava je jednoduchá, skladovanie nenáročné a využitie široké – od raňajok po večeru. Nie je to krátkodobý trend, ale návrat k prirodzeným surovinám, ktoré prospievajú telu aj chuti.
Ak ju ešte nepoznáte, určite stojí za to dať jej šancu.