Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Dokonale chrumkavé zavárané uhorky? Kľúčom je správne načasovanie a šetrné teplo

Dokonale chrumkavé zavárané uhorky? Kľúčom je správne načasovanie a šetrné teplo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dokonale chrumkavé zavárané uhorky? Kľúčom je správne načasovanie a šetrné teplo Foto: depositphotos.com
reklama:

Sezóna zavárania je v plnom prúde a mnohí si dávajú mimoriadne záležať na tom, aby boli ich domáce uhorky nielen chutné, ale aj krásne chrumkavé. Tajomstvo úspechu sa však neskrýva len v receptúre nálevu – rovnako dôležitý je aj samotný proces sterilizácie.

Zaváranie nie je žiadna novinka – tento spôsob uchovávania potravín má korene ešte v časoch Napoleona. Aj keď sa metódy časom zdokonaľovali, jedno pravidlo ostáva rovnaké: teplota a dĺžka sterilizácie majú rozhodujúci vplyv na výsledok.

Ako docieliť, aby uhorky zostali po zaváraní pevné a chrumkavé?

Rady našich starých mám môžu byť na nezaplatenie. Kedysi totiž zavárali oveľa častejšie než dnes a dobre vedeli, že vysoká teplota dokáže uhorky pokaziť – rozvaria sa a stratia textúru.

  • Ideálne je ohriať zavárací hrniec na 85 °C.

  • Čas sterilizácie sa pohybuje medzi 20 až 25 minútami, pričom dĺžka závisí od veľkosti zaváraninových pohárov.

  • Ak pracujete s nakrájanými uhorkami, ako sú napríklad rezance či kolieska, stačí o 5 až 10 minút menej – opäť podľa veľkosti kúskov.

Prírodná pomoc proti zmäknutiu

Naši predkovia si vedeli poradiť aj s problémom zmäknutých uhoriek. Do každého pohára často vkladali plátky chrenu alebo lístky z čiernych ríbezlí či viniča. Tieto prírodné doplnky sú bohaté na taníny – látky, ktoré pomáhajú udržať štruktúru uhoriek pevnejšiu aj po mesiacoch skladovania.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.