Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Dokonalé dezerty s vôňou kávy: Ochutnajte škoricové slimáky či expresné tiramisu v pohári

Vyskúšajte si doma pripraviť dezerty s kávou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyskúšajte si doma pripraviť dezerty s kávou Foto: depositphotos.com
reklama:

„Kedy už konečne bude káva?“ často sa netrpezlivo pýtame, ale v skutočnosti tým myslíme niečo sladké ku kávičke. Práve tieto recepty sú ideálnym riešením: spájajú intenzívnu chuť kávy s lahodnými dezertmi, ktoré si vychutnáte nielen pri popoludňajšom oddychu, ale pokojne aj ako sladké raňajky.

Slimáky s kávou a škoricou – vláčne a aromatické

Tieto škoricové slimáky najlepšie chutia čerstvé a mierne teplé. Ak ich pripravíte deň vopred, pred podávaním ich zohrejte, napríklad počas pohodovej víkendovej raňajkovej atmosféry.

Ingrediencie na cesto:

  • 400 g hladkej múky (ideálne chlebovej)

  • 2 lyžice kryštálového cukru

  • ½ čajovej lyžičky soli

  • 2 lyžičky sušeného droždia

  • 3 vajcia

  • 80 ml vlažného mlieka

  • 50 g masla

Ingrediencie na kávovo-škoricovú náplň:

  • 115 g zmäknutého masla

  • 115 g trstinového cukru

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1½ lyžice čerstvo pripraveného espressa

Poleva na dokončenie:

  • 40 g masla

  • 1–2 lyžice espressa

  • 140 g práškového cukru (preosiaty)

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, droždie a soľ, potom v strede urobte jamku. Vedľa si rozšľahajte vajíčka s mliekom a túto tekutú zmes vlejte do jamky v múke. Premiešajte a napokon pridajte maslo izbovej teploty. Dôkladne vypracujte pružné a hladké cesto, ktoré necháte vymiesené pod čistou utierkou kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem.

  2. Zatiaľ, čo cesto kysne, pripravte náplň. Zmiešajte zmäknuté maslo, trstinový cukor, škoricu a espresso. Všetko vyšľahajte do hladkej hmoty a odložte minimálne na 30 minút do chladničky.

  3. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Každú z nich vyvaľkajte na obdĺžnik približne 20 x 25 cm. Povrch cesta bohato natrite kávovou náplňou, zrolujte a z valčeka odkrojte 6 rovnakých kusov. Tie ukladajte do formy na muffiny vystlanej papierom na pečenie. Opäť nechajte približne polhodinu kysnúť.

  4. Rúru si predhrejte na 190 °C a slimáky pečte asi 25 minút, pokiaľ nebudú krásne zlatisté. Hotové pečivo nechajte mierne vychladnúť a pripravte polevu.

  5. Na polevu v malom kastróliku roztopte maslo spolu s espressom. Keď sa zmes spojí, pridajte postupne práškový cukor. Miešajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká lesklá poleva. Ešte teplou polejte upečené slimáky a ihneď servírujte.

Expresné tiramisu v pohári – talianska klasika rýchlo a jednoducho

Tiramisu je dezert, ktorý priamo žije z intenzívnej arómy kvalitnej kávy. A hoci je taliansky, perfektne sa hodí do každého ročného obdobia. Vďaka tejto verzii si ho pripravíte za pár minút.

Ingrediencie (na 6 porcií):

  • 250 g mascarpone

  • 200 g kyslej smotany

  • 2 lyžice práškového cukru

  • 50 ml čerstvo pripraveného espressa

  • 10 cukrárenských piškót (ideálne menšie a okrúhle)

  • kvalitné kakao na posypanie

Postup:

  1. Mascarpone, kyslú smotanu a práškový cukor spolu vyšľahajte na hladký krém.

  2. Piškóty krátko namáčajte v espresse a ukladajte ich do pohárov.

  3. Na piškóty dajte vrstvu krému, opäť pridajte piškóty a zakončite poslednou vrstvou krému.

  4. Povrch jemne poprášte kakaom a podávajte čerstvé, prípadne nechajte vychladiť v chladničke pre ešte lepší výsledok.

Extra tip: Kávové brownies pre milovníkov čokolády

Ak milujete spojenie kávy a čokolády, brownies obohatené espressom vás zaručene osloví. Dezert získava vďaka káve ešte bohatšiu a intenzívnejšiu chuť.

Ingrediencie na brownies (8 porcií):

  • 225 g kvalitnej horkej čokolády (min. 55 % kakaa)

  • 200 g masla

  • 4 vajcia

  • 130 g kryštálového cukru

  • 125 g hladkej múky

  • 1½ lyžice instantnej kávy (alebo granulovaného espressa)

Postup:

  1. Čokoládu rozpustite nad parou spolu s maslom. Nechajte mierne vychladnúť.

  2. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte múku, kávu a nakoniec jemne vmiešajte rozpustenú čokoládu.

  3. Cesto nalejte do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou a pečte pri 170 °C asi 25 minút. Stred by mal zostať mierne vláčny.

  4. Nechajte vychladnúť a krájajte na kúsky.

Kávový koláč s pekanovými orechmi a javorovým sirupom

Ideálny ako zakončenie sviatočného obeda, v ktorom pekanové orechy príjemne doplní jemný tón kávy a sladkého javorového sirupu.

Ingrediencie (8 porcií):

Cesto: 125 g masla, 85 g cukru, 250 g hladkej múky, 1 vajce
Plnka: 2 lyžice espressa, 55 ml javorového sirupu, 20 g trstinového cukru, 4 vajcia, 20 g rozpusteného masla, 100 g sekaných pekanov + 30 polovíc na ozdobu

Postup:

  1. Vypracujte hladké cesto a vyložte ním formu (30 cm), dajte do chladu.

  2. Zmiešajte espresso, sirup, vajcia, cukor, maslo a pekany. Rozotrite na cesto, ozdobte pekanmi a pečte pri 180 °C asi 30 minút. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Tak ktorý dezert ochutnáte ako prvý? Každý jeden z týchto kávových pokušení si vás určite získa!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.