- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Dokonalé linecké pečivo
Dokonalé linecké pečivo
Recept naň sa riadi pomerom 3 : 2 : 1 + 1.
Na 3 diely hladkej múky prídu 2 diely masla a 1 diel práškového cukru.
Základný recept teda je:
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
1 žĺtok
Linecké cesto je krehké cesto, a aby bolo naozaj krehké, je potrebné pripraviť ho veľmi rýchlo, zo studeného masla .
Múku premiešajte s cukrom, pridajte na kocky nakrájané studené maslo a končekmi prstov rýchlo vypracujte drobeničku.
Maslo nesmie byť mäkké, inak cesto stratí svoju krehkosť a bude sa drobiť.
Potom pridajte žĺtok a zmieste všetko hladké cesto. Cesto potom zabaľte ho do fólie alebo do sáčka a nechajte v chladničke asi hodinu odpočívať .
V starých receptoch na linecké pomerne často narazíte na mandle , vlašské alebo lieskové oriešky.
Aj my vrelo odporúčame pridať ich aj do receptu .
300 g múky je optimálne nahradiť 50 – 100 g mletými orechmi. A pretože sú mastnejšie ako múka samotná, odoberte na každých 50 g orechov asi 25 g masla.
Ak máte radi klasiku v modernom štýle, nebojte sa aj do lineckého pečiva pridať štipku korenia. Hodí sa jemne strúhaná citrónová kôra, mletá škorica alebo muškátový oriešok, odvážni môžu pridať (hlavne do cesta s orieškami) aj mletý klinček.
Dnes je trendy lepiť linecké aj iným džemom ako je ríbezľový , a prečo nie.
Pamätajte ale na to, že kyslastý džem sladké cesto doplní oveľa lepšie ako super sladký.
A ak chcete zliepať skôr sladkým džemom, rozhodne do cesta nezabudnite pridať spomínanú citrónovú kôru.
A keď už sme pri tom džeme, potierajte vždy polovicu bez dierky a natierajte ju vždy na rubovej strane, teda na tej, na ktorej cesto ležalo na plechu.
Pre fajnšmekrov máme ešte jeden tip: Hornú časť najskôr pocukrujte, a potom až prilepte. Džem v srde zostane pekne lesklý a nezakalí sa vlhnúcim cukrom.