Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Dokonale nadýchaná tvarohová bábovka: recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu

Bábovku si zamiluje celá rodina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bábovku si zamiluje celá rodina Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka je koláč, ktorý patrí medzi tradičné múčniky a pečie sa takmer v každej rodine už dlhé desaťročia. Každý má svoju obľúbenú receptúru, ktorá sa zvykne dediť od starej mamy na mamu, a od mamy na dcéru. Ak hľadáte ten pravý recept alebo jednoducho chcete ochutnať niečo nové a výnimočné, ponúkame vám túto lahodnú tvarohovú verziu, ktorá je krásne jemná a vláčna.

Bábovka nie je len slovenskou záležitosťou

Hoci je bábovka u nás doma mimoriadne obľúbená, nie je to výlučne slovenská špecialita. Podobné koláče nájdeme v rôznych európskych krajinách. V Rakúsku a Nemecku poznajú Gugelhupf, Taliani pripravujú Ciambellu, ktorá má tiež charakteristický kruhový tvar, a vo Francúzsku majú obľúbený koláč Kouglof. Všetky tieto koláče spája forma s typickým otvorom uprostred, ktorá môže mať množstvo rôznych ozdobných vzorov a veľkostí.

Odkiaľ sa vzal názov „bábovka“?

Pôvod názvu tohto obľúbeného koláča je zaujímavý a nejednoznačný. Niektoré historické zdroje uvádzajú, že označenie „bábovka“ pôvodne patrilo samotnej nádobe, v ktorej sa koláč pečie, a až časom sa prenieslo na koláč samotný. Iné vysvetlenia zase hovoria, že koláče tohto tvaru sa kedysi dávali ako darčeky ženám, ktoré pomáhali pri pôrode. Tieto ženy – ľudovo nazývané aj „báby“ – dostávali koláč ako symbol poďakovania, čím koláč nadobudol svoje súčasné pomenovanie.

Recept na perfektnú tvarohovú bábovku – „250-ka“

Tento recept je výnimočný svojou jednoduchosťou, pretože mnohé suroviny potrebujete presne po 250 gramov. To znamená, že je ľahké si ho zapamätať a zároveň vždy zaručuje perfektný výsledok.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia

  • 250 g kryštálového cukru

  • 2 lyžice kvalitného rumu

  • 250 g plnotučného jemného tvarohu

  • 250 g Hery s maslovou príchuťou alebo klasického masla (+ trochu na vymazanie formy)

  • 250 g polohrubej múky (+ na vysypanie formy)

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • 1 lyžička jedlej sódy

  • 100 g kvalitnej tmavej čokolády

  • 150 g nasekaných mandlí alebo vlašských orechov podľa vlastného výberu

Podrobný postup prípravy:

  1. Šľahanie peny:
    V hlbokej mise vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom a rumom do jemnej, hustej peny. Tento krok nevynechajte – pena musí byť skutočne nadýchaná, aby bola aj hotová bábovka jemná a vláčna.

  2. Pridanie tuku a tvarohu:
    Heru alebo maslo rozpustite, nechajte chvíľku vychladnúť a potom ich pridajte do vaječnej zmesi spolu s tvarohom. Premiešajte už len zľahka na nižších otáčkach, kým sa všetko pekne nespojí.

  3. Suchá zmes:
    Polohrubú múku preosejte a zmiešajte ju s kypriacim práškom a sódou. Múku pridávajte do mokrej zmesi postupne, aby ste zachovali jej nadýchanú štruktúru.

  4. Pridanie orieškov a čokolády:
    Do cesta na záver vmiešajte nasekanú čokoládu a orechy. Ak chcete výraznejšiu chuť, orechy predtým na sucho opražte a nechajte ich vychladnúť.

  5. Pečenie:
    Formu dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto vlejte do formy a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 190 °C asi 30 minút, potom teplotu znížte na 170 °C a dopekajte ďalších 20 minút. Skontrolujte prepečenie pomocou špajdle – ak vyjde čistá, bábovka je hotová.

  6. Dokončenie:
    Po upečení bábovku nechajte krátko vychladnúť vo forme, potom ju jemne vyklopte na chladiacu mriežku. Vychladnutú bábovku ozdobte podľa chuti – najlepšie je posypať ju práškovým cukrom, poliať čokoládovou polevou alebo posypať sekanými orechmi.

Tip na vylepšenie receptu:

Ak chcete bábovku ešte viac obohatiť, pridajte hrsť rumom namočených hrozienok, brusníc alebo iného sušeného ovocia. Bábovka tým získa ešte intenzívnejšiu chuť a zostane dlhšie svieža.

Podávajte so šálkou čerstvej kávy, horúceho čaju alebo kakaa a vychutnávajte si tento dokonalý múčnik, ktorý si okamžite zamilujete vy aj celá vaša rodina.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.