Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonalé raňajky pre ženy po päťdesiatke: Chutné, zdravé a podporia chudnutie!

Ideálne raňajky pre ženy po 50 by mali byť plné bielkovín a celozrnných výrobkov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ideálne raňajky pre ženy po 50 by mali byť plné bielkovín a celozrnných výrobkov Foto: depositphotos.com
reklama:

Raňajky sú dôležitým základom každého dňa, no ak sa snažíte schudnúť, ich význam rastie ešte výraznejšie. Pre ženy po päťdesiatke, ktoré často bojujú s kilami navyše spôsobenými hormonálnymi zmenami a menopauzou, môže byť práve správna ranná strava kľúčová pre úspech. Nie všetko, čo ráno zjete, je však pre vaše telo prospešné – viete, čo by na vašom tanieri určite nemalo chýbať?

Prečo je chudnutie po päťdesiatke také ťažké?

V období menopauzy prechádza ženské telo množstvom zmien, ktoré výrazne ovplyvňujú jeho fungovanie. Hormóny sú v nerovnováhe, spomaľuje sa metabolizmus a mnohé ženy začnú priberať aj bez zmeny jedálnička. Často sa pridružujú aj nepríjemné symptómy, ako sú návaly tepla, podráždenosť, bolesti kĺbov alebo únava.

Kľúčový problém spočíva v spomalení metabolizmu, čo spôsobuje, že telo už nespáli toľko kalórií ako v mladšom veku. Navyše po päťdesiatke organizmus stráca schopnosť efektívne spracovávať cukor, a tak sa z prijatých cukrov oveľa jednoduchšie stáva nechcený telesný tuk.

Aké raňajky sú najlepšie pre ženy po 50-ke?

Okrem dostatočného pohybu, kvalitného spánku a vyváženej stravy je dôležité zaradiť do ranného menu potraviny bohaté na bielkoviny, vlákninu a fytoestrogény. Bielkoviny vás dokážu zasýtiť na dlhší čas a zároveň pomáhajú budovať a chrániť svalovú hmotu. Fytoestrogény zase zmierňujú hormonálne výkyvy a príznaky menopauzy.

Medzi najlepšie zdroje fytoestrogénov patria obilniny ako pohánka či proso (pšeno), ľanové a chia semienka, rôzne druhy orechov, cícer alebo hrášok. Ak chcete schudnúť efektívne, obmedzte na minimum príjem rafinovaného cukru, alkoholu, mastných a vyprážaných jedál. Zároveň sa snažte zvýšiť príjem čerstvého ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov.

Aby vaše raňajky spĺňali všetky tieto nároky, máme pre vás tri skvelé recepty, ktoré sú rýchle, chutné a navyše podporujú chudnutie:

1. Frittata s bylinkami – zdravé vajíčka s vôňou záhradky

Ingrediencie:

  • 3 vajcia

  • 25 ml polotučného alebo rastlinného mlieka

  • 75 g čerstvých byliniek (bazalka, rukola, fenikel, šalvia, prípadne iné podľa chuti)

  • 10 g masla alebo kokosového oleja

  • čierne korenie, štipka soli

Postup:

Čerstvé bylinky (okrem šalvie) nasekajte na menšie kúsky. Na panvici rozpustite maslo alebo olej a najskôr jemne opečte lístky šalvie asi päť minút, aby pustili vôňu. Potom pridajte zvyšok nasekaných byliniek a krátko orestujte. V miske dôkladne premiešajte vajíčka s mliekom, soľou a korením a nalejte na panvicu k bylinkám. Frittatu opečte z jednej strany dozlatista, otočte a dopečte aj z druhej strany. Podávajte s čerstvou zeleninou alebo celozrnným chlebom.

2. Pohánková kaša s vôňou škorice – energia na celé dopoludnie

Ingrediencie:

  • 100 g pohánky

  • 400 ml mlieka (rastlinné, napríklad mandľové, alebo kravské)

  • štipka soli

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1 lyžička javorového sirupu

  • hrsť čerstvého ovocia (banán, maliny, jahody…)

  • hrsť mandlí alebo iných orechov

Postup:

Pohánku najlepšie namočte deň vopred, čím výrazne skráti dobu varenia. Ráno vodu zlejte, pohánku zalejte mliekom, pridajte štipku soli, škoricu a javorový sirup. Varte, až kým kaša nezhustne. Hotovú kašu naservírujte do misky a ozdobte čerstvým ovocím a posekanými mandľami či orechmi.

3. Banánové lievance – sladké a pritom diétne pokušenie

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány

  • 100 ml mandľového alebo iného rastlinného mlieka

  • 100 g ovsených vločiek (rozmixovaných na jemnú múku)

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • štipka soli

  • kokosový olej (na smaženie)

  • biely jogurt a ovocie na ozdobenie

Postup:

Banány rozpučte vidličkou na hladkú kašu, pridajte mlieko a dobre premiešajte. Primiešajte múku z ovsených vločiek, prášok do pečiva a štipku soli. Všetko krátko prešľahajte ručným mixérom. Na panvici rozpáľte trochu kokosového oleja a tvarujte menšie lievance, ktoré z oboch strán opečiete dozlatista. Podávajte ich s lyžicou bieleho jogurtu, javorovým sirupom alebo čerstvým ovocím podľa chuti.

Tipy na záver:

  • Pite dostatok čistej vody – minimálne dva litre denne.

  • Zaraďte pravidelnú fyzickú aktivitu, ideálne každý deň aspoň krátku prechádzku.

  • Vyhnite sa stresu, pretože práve stresové hormóny môžu blokovať vaše chudnutie.

Doprajte svojmu telu práve také raňajky, ktoré vás nabijú energiou, zmiernia príznaky menopauzy a zároveň vám pomôžu prirodzene zhodiť prebytočné kilogramy. Vaše telo vám za správnu starostlivosť určite poďakuje!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.