Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonale uvarené vajce natvrdo: Kľúčom je správny čas, vhodné vajcia a pár jednoduchých trikov

Dokonale uvarené vajce natvrdo: Kľúčom je správny čas, vhodné vajcia a pár jednoduchých trikov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dokonale uvarené vajce natvrdo: Kľúčom je správny čas, vhodné vajcia a pár jednoduchých trikov Foto: depositphotos.com
reklama:

Varené vajcia patria medzi stálice domácej kuchyne – a to nielen počas sviatkov. Aj keď ide o jeden z najzákladnejších receptov, správne pripraviť vajce natvrdo nie je vždy samozrejmosť.

Malé chyby môžu spôsobiť, že výsledok nebude podľa očakávaní. Stačí sa však držať niekoľkých osvedčených rád a z obyčajného vajíčka sa stane perfektný základ do šalátu, desiatej či obloženej misy.

Čím staršie, tým lepšie (aspoň čo sa lúpania týka)

Ešte predtým, než položíte hrniec na sporák, venujte chvíľu kontrole vajec. Ich čerstvosť si môžete jednoducho overiť pomocou vody – vajce vložte do pohára. Ak klesne na dno a zostane ležať, je čerstvé. Keď sa začína dvíhať jeho špička, je staršie, ale stále bezpečné na konzumáciu. Vajíčko, ktoré pláva, radšej rovno vyhoďte – vnútri sa už tvoria plyny naznačujúce pokročilý rozklad.

Zaujímavé je, že práve niekoľkodňové vajcia sa lúpu najľahšie. Takže ak nemáte úplne čerstvé, v tomto prípade to vôbec nevadí – práve naopak.

Čas a teplota – základ úspechu

Pri varení vajec rozhoduje každá minúta. Chvíľa nepozornosti môže spôsobiť, že žĺtok vyschne alebo sa objaví neestetický sivý lem. Zároveň záleží aj na tom, kedy vajcia do vody vložíte – najlepšie je pridávať ich až do vriacej vody. Takto sa okamžite začne proces varenia a zároveň sa zníži riziko, že škrupina bude po uvarení držať ako pribitá.

Koľko minút je ideálnych?

  • 6 minút – Bielok je pevný, žĺtok ostáva jemne krémový. Výborná konzistencia napríklad do ázijských jedál alebo studených šalátov.

  • 8 minút – Stredná cesta – žĺtok je síce pevný, ale stále vláčny. Tento variant sa hodí na väčšinu bežných jedál.

  • 10 minút – Plnohodnotné vajce natvrdo. Žĺtok je úplne tuhý, no pokiaľ ho ihneď schladíte, nestratí peknú farbu ani textúru.

  • 12 minút a viac – Vajce je prevarené. Objaviť sa môže zelenkastý pásik okolo žĺtka. Neškodný, ale chuťovo a vizuálne nič moc.

Lúpanie bez frustrácie? Dá sa to

Ak vás doteraz najviac odrádzalo lúpanie vajec, máme dobré správy. Celý proces sa dá výrazne uľahčiť už počas varenia. Stačí do vody pridať trochu soli a lyžičku octu. Ocot pomáha bielku stuhnúť, ak by vajce náhodou prasklo, a soľ zlepšuje oddelenie škrupiny.

Po uvarení dajte vajcia hneď do studenej vody – ideálne s ľadom. Týmto zastavíte ďalšie varenie a pripravíte vajce na jednoduché lúpanie. Stačí ho potom jemne povaľkať po stole, vytvoriť drobné prasklinky a škrupina pôjde dolu takmer sama. Ak ste použili staršie vajcia, ide to ešte ľahšie.

Ako uchovávať uvarené vajcia, aby vydržali

Správne uskladnenie je rovnako dôležité ako samotné varenie. Ak ponecháte vajcia v škrupine, vydržia v chladničke pokojne aj týždeň. Škrupina pôsobí ako prirodzená ochranná vrstva proti vysychaniu a neželaným pachom.

Naopak, olúpané vajcia by ste mali zjesť čo najskôr – najlepšie do 48 až 72 hodín. Ak si ich pripravujete dopredu, uložte ich do uzatvárateľnej nádoby, ideálne prikryté vlhkou papierovou utierkou, aby zostali šťavnaté.

A nezabúdajte – bez ohľadu na to, či sú olúpané alebo nie, uvarené vajcia musia byť vždy skladované v chladničke pri teplote pod 5 °C. Dlhšie ponechanie pri izbovej teplote im nesvedčí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.