Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonalý chrumkavý bôčik: jednoduchý návod, vďaka ktorému zažiari každý kuchár

Dokonalý chrumkavý bôčik: jednoduchý návod, vďaka ktorému zažiari každý kuchár
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dokonalý chrumkavý bôčik: jednoduchý návod, vďaka ktorému zažiari každý kuchár Foto: depositphotos.com
reklama:

Bôčik je ako malý poklad domácej kuchyne.

V sebe ukrýva všetko, čo milujeme. Mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku, a koža, ktorá pri zakusnutí pripomenie sviatočný zvonec. Aby ste získali tento lahodný kontrast, oplatí sa venovať príprave trošku lásky, rozvahy a trpezlivosti.

1. Vyberte správny kúsok mäsa
Siahajte po bôčiku s kožou a s dostatkom tuku pomedzi svaly. Ideálne z mladého prasiatka, pretože mäso zostáva krehké a nevysuší sa. Pred tepelnou úpravou odstráňte z kože drobné chĺpky a narežte ju do jemnej mriežky. Rezy majú preraziť kožu, no nie mäso.

2. Ochutenie podľa chuti, no s mierou
Základný triumvirát: soľ, korenie a cesnak. K nim sa pekne pridá aj rasca či trochu pálivej papriky. Ak chcete výraznejší výsledok, natrite mäso korením deň vopred a nechajte v chladničke uležať. Každá hodina mu prospeje.

3. Pomalý začiatok, chrumkavý záver
Najskôr doprajte bôčiku jemné kúpanie v teple 140 až 160 °C. Zakrytý sa pečie približne 2 až 2,5 hodiny, počas ktorých nasaje šťavu a zmäkne. Keď už je mäso ako v bavlnke, odokryte ho, rúru prepnite na 200 až 220 °C a nechajte kožu premeniť sa na zlatistý šperk. Tesne pred koncom môže pomôcť aj gril, ale opatrne, nech sa kúzlo nespáli.

4. Neponáhľajte sa s krájaním
Po vytiahnutí z rúry si bôčik zaslúži chvíľku oddychu. Šťavy sa rozlejú tam, kde majú byť, a každý plátok bude krásne vláčny.

5. Podávať môžete podľa nálady
Knedľa a kapusta? Klasika. Špenát a zemiaky? Výborná kombinácia. Čerstvý chlieb? Raj v jednoduchosti. Studený s chrenom či horčicou? Pochúťka, ktorá často mizne rýchlejšie, než bola pripravená.

Chrumkavý bôčik nie je žiadna veda. Stačí vybrať dobré mäso, rozumne ho ochutiť a pri pečení nestratiť nervy. Odmenou bude tanier, pri ktorom si každý rád privolí ešte jeden kúsok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.