Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáca ázijská polievka – rýchly spôsob, ako sa zahriať aj potešiť chuťové bunky

Domáca ázijská polievka – rýchly spôsob, ako sa zahriať aj potešiť chuťové bunky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca ázijská polievka – rýchly spôsob, ako sa zahriať aj potešiť chuťové bunky Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa vonku ochladí, nič nezahreje tak spoľahlivo ako miska poctivej ázijskej polievky.

Tento typ jedla pochádza z rôznych kútov Ázie – od Číny cez Thajsko až po Japonsko – no všetky varianty spája spoločný základ: voňavý vývar, výrazné korenie, rezance a bohatá porcia zeleniny či mäsa.

V mnohých domácnostiach sa však pod pojmom „čínska polievka“ stále skrýva instantná verzia zo sáčku. Stačí ju zaliať horúcou vodou a o pár minút je hotová. Rýchla? Áno. Zdravá? Vôbec nie. Obsahuje prebytok soli, konzervantov a umelých dochucovadiel. Ak však chcete skutočnú chuť Ázie, stojí za to venovať pár minút vlastnej príprave – výsledok vás prekvapí.

Čo budete potrebovať

Všetky potrebné suroviny dnes bez problémov nájdete vo väčšine supermarketov alebo v ázijských predajniach.

Mäso a vývar:
Základom každej dobrej polievky je vývar. Skvele poslúži kuracie, hovädzie či bravčové mäso – pokojne aj s tukom, ktorý vývaru dodá hĺbku. Ak máte chuť experimentovať, skúste mäso z kačky, jarabice alebo kohúta.

Zelenina:
Ázijská kuchyňa je známa pestrosťou. Nebojte sa skombinovať cibuľu, cesnak, pór, bambusové výhonky, papriku, zázvor, čili, jarnú cibuľku či rôzne druhy húb. Čím viac farieb, tým lepšie.

Rezance:
V ponuke nájdete množstvo druhov – pšeničné, ryžové, pohánkové (soba), sklenené z škrobu či hrubšie udon rezance bez vajec. Každé majú inú textúru, takže si vyberte podľa chuti.

Vajcia:
Natvrdo uvarené alebo marinované vajce nielen zasýti, ale polievke dodá bohatšiu chuť aj atraktívny vzhľad.

Ďalšie prísady:
Do vývaru sa často pridáva tofu, ktoré jemne nasiakne chuť korenia, trocha citrónovej šťavy na zjemnenie kyslosti a škrob, ak chcete polievku zahustiť.

Ako docieliť typickú ázijskú chuť

Tajomstvo úspechu sa ukrýva v dochucovaní. Ázijská kuchyňa stojí na omáčkach, bylinkách a voňavom korení.

  • Omáčky: Sójová, tmavá alebo svetlá, ustricová, hoisin, tamari, teriyaki či čili omáčka – to všetko sú základné stavebné kamene chutí.
  • Rybia omáčka: Má síce výraznú arómu, no v malom množstve prehĺbi chuť vývaru a dodá mu autentický ázijský charakter.
  • Koreniny: Kari, kurkuma, zázvor, cesnak, škorica, sušený koriander, badián a citrónová tráva – kombinácia, ktorá premení obyčajný vývar na exotický zážitok.
  • Huby: Hliva, shiitake, enoki alebo judášovo ucho – všetky skvelo absorbujú chuť vývaru a dodajú mu typickú zemitosť.
  • Bylinky: Koriander, bazalka, petržlen či perila polievku nielen rozvoňajú, ale aj ozdobia.

Tri spôsoby prípravy

Ázijská polievka sa dá pripraviť na viacero spôsobov – podľa toho, čo máte doma a čo práve obľubujete.

  1. Tradičná mäsová verzia
    Mäso povarte s korením v menšom množstve vody, potom ho vyberte. Do vývaru vložte rezance, zeleninu, cesnak a dochucovacie omáčky. Krátko povarte, rozdeľte do misiek, pridajte kúsky mäsa a posypte čerstvými bylinkami.
  2. Zeleninová polievka
    Zeleninu môžete len krátko orestovať, aby zostala chrumkavá. Naukladajte ju na dno misky s uvarenými rezancami a zalejte čírym vývarom. Ozdobte vajíčkom a zelenými bylinkami.
  3. Bezmäsité jedlo
    Cibuľu a cesnak opečte na troche oleja, zalejte vodou, pridajte zeleninu a rezance. Dochutíte korením a omáčkami. Po krátkom varení získate ľahkú, výživnú polievku plnú farieb.

Záver

Domáca ázijská polievka nie je žiadna veda – stačí pár základných surovín a chuť experimentovať. Výsledkom bude pokrm, ktorý vás zahreje, zasýti a navyše poteší aj oči. V každej miske sa ukrýva trochu exotiky, ktorú si môžete vychutnať aj bez toho, aby ste opustili vlastnú kuchyňu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.