Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáca boloňská omáčka: Jednoduchá klasika, ktorú si zamilujete

Domáca boloňská omáčka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca boloňská omáčka Foto: depositphotos.com
reklama:

Boloňská omáčka patrí k neodmysliteľným základom tradičnej talianskej kuchyne. Jej bohatá chuť a všestranné využitie z nej robia obľúbený pokrm nielen v Taliansku, ale aj na tanieroch po celom svete. Či už ju použijete ako omáčku k cestovinám, do lasagní alebo k zapekanému baklažánu, jedno je isté – táto omáčka si zaslúži čestné miesto v každej kuchárskej knihe.

Kde sa vzala boloňská omáčka?

Hoci by sa mohlo zdať, že jej názov automaticky odkazuje na talianske mesto Bologna, historická realita je trochu iná. Pôvod tohto známeho jedla siaha do mesta Imola, ktoré leží neďaleko Bologne. Práve tam, koncom 19. storočia, vznikol predchodca dnešnej omáčky – niečo medzi hustým ragú a omáčkou, v ktorej dominovali väčšie kúsky zeleniny a mäsa.

Tento pôvodný pokrm sa síce od súčasnej podoby výrazne líšil, no podával sa s cestovinami podobne ako dnes. Samotný názov „boloňská“ sa pravdepodobne udomácnil vďaka známemu talianskemu kuchárovi Pellegrinovi Artusimu, ktorý túto verziu ragú zaradil do svojej kuchárky pod názvom „ragù alla bolognese“.

Pravá chuť Talianska vo vašej kuchyni

Aj keď existuje množstvo receptov na túto omáčku, základné princípy ostávajú rovnaké – kvalitné suroviny, trpezlivosť a pomalé varenie. Na rozdiel od mnohých moderných rýchlovariant, autentická boloňská omáčka si vyžaduje svoj čas, no výsledná chuť je odmenou sama o sebe.

Čo budete potrebovať:

Na štyri porcie si pripravte:

  • 80 g mrkvy

  • 50 g petržlenu

  • 50 g stopkového zeleru

  • 70 g cibule

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa

  • 60 g paradajkového pretlaku

  • 300 g krájaných paradajok (čerstvých alebo z konzervy)

  • 250 ml kvalitného suchého červeného vína

  • 2 litre hovädzieho vývaru

  • 6 guľôčok nového korenia

  • 4 bobkové listy

  • soľ, čierne korenie

  • olivový olej (cca 4 polievkové lyžice)

Postup krok za krokom:

  1. Príprava zeleniny: Všetku zeleninu nakrájajte nadrobno – čím jemnejšie, tým lepšie sa spojí s mäsom a vytvorí bohatý základ omáčky.

  2. Restovanie: V hlbšom hrnci rozohrejte olivový olej. Najprv pridajte mrkvu, petržlen a zeler a nechajte ich zľahka zmäknúť a získať zlatistý odtieň. Následne primiešajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Nakoniec pridajte nasekaný cesnak, ktorý stačí len krátko prehriať, aby uvoľnil vôňu.

  3. Mäso: Pridajte mleté hovädzie mäso a dôkladne ho varechou rozdeľujte, aby nezostali hrudky. Opečte ho dohneda.

  4. Dochutenie a paradajky: K mäsu primiešajte paradajkový pretlak, osoľte, okoreňte, pridajte nové korenie a bobkové listy. Následne do zmesi vlejte nakrájané paradajky a červené víno. Za pravidelného miešania varte asi 10 minút – alkohol sa tak odparí a zostane len jeho chuťový podtón.

  5. Dlhé varenie: Potom prilejte hovädzí vývar, znížte teplotu na minimum a nechajte omáčku pomaly prebublávať aspoň dve hodiny. Občas premiešajte a ak by sa omáčka príliš zredukovala, prilejte trochu vývaru navyše.

  6. Finálne dochutenie: Keď je omáčka hotová, odstráňte bobkové listy a guľôčky korenia. Podľa potreby ešte dochuťte soľou alebo čiernym korením.

Ako omáčku podávať?

Tradične sa boloňská omáčka servíruje so širokými druhmi cestovín, ako sú tagliatelle, pappardelle alebo fettuccine. U nás je však najobľúbenejšia verzia so špagetami. Okrem toho ju môžete využiť aj do vrstvených lasagní alebo ako základ do rôznych zapekaných jedál.

Na vrch určite nezabudnite nastrúhať čerstvý parmezán, ktorý dotiahne chuť k dokonalosti.

Tip na záver:
Ak vám ostane omáčka navyše, neváhajte ju zamraziť – v mrazničke vydrží niekoľko týždňov a vždy príde vhod, keď budete potrebovať rýchly, ale chutný obed či večeru.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.