Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáca čokoládová granola s medom a orechmi: chutný a výživný štart do dňa

Domáca čokoládová granola s medom a orechmi: chutný a výživný štart do dňa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca čokoládová granola s medom a orechmi: chutný a výživný štart do dňa Foto: depositphotos.com
reklama:

Milujete raňajky, ktoré sú rýchle, zdravé a zároveň chutné? Zabudnite na kupované cereálie plné cukru a umelých prísad – ukážem vám, ako si pripraviť domácu čokoládovú granolu, ktorá vám bude chutiť ešte viac. Vonia po mede, chrumká vďaka orechom a prekvapí kúskami horkej čokolády.

Čo budete potrebovať (na 1 plech, cca 20 × 30 cm):

  • 200 g jemných ovsených vločiek

  • 30 g tekvicových semien

  • 30 g slnečnicových semien (lúpaných)

  • 120 g orechov (napr. 40 g kešu, 40 g pistácií a 40 g vlašských)

  • 10 g lyofilizovaných (mrazom sušených) jahôd

  • 1 ČL škorice

  • 1/4 ČL mletého badiánu

  • 1 ČL soli

  • 50 ml kokosového oleja

  • 50 ml olivového oleja

  • 80 g kvalitného medu

  • 45 g nasekanej horkej čokolády

  • 25 g sušených brusníc

Prečo si granolu miešať doma?

Pri domácej výrobe granoly máte pod kontrolou všetko – od množstva sladidla cez výber semienok až po konkrétne orechy. V tomto recepte sme použili harmonickú kombináciu troch druhov orechov, ale pokojne si ich prispôsobte podľa chuti. A čo je najlepšie – neobsahuje žiadne skryté prísady, len to, čo si sami zvolíte.

Ako na to?

1. Základná zmes
V jednej miske spojte ovsené vločky so semienkami, posekanými orechmi a pridajte štipku soli spolu so škoricou a badiánom. V samostatnej nádobe si premiešajte roztopený kokosový olej s olivovým a primiešajte med, aby vznikla hustejšia sladká zálievka. Tú následne vlejte do suchej zmesi a premiešajte, aby sa suroviny pekne obalili.

2. Pečenie
Zmes rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou lyžice ju pritlačte, aby dobre držala tvar. Vložte do rúry vyhriatej na 165 °C a pečte približne 30 minút. V polovici pečenia granolu premiešajte a uhlaďte povrch.

3. Čokoláda až nakoniec
Keď zmes získa zlatohnedý odtieň, vytiahnite ju z rúry. Ešte kým je horúca, vmiešajte do nej kúsky čokolády, brusnice a sušené jahody. Vďaka zvyškovej teplote sa čokoláda jemne roztopí a granolu zľahka spojí. Potom nechajte úplne vychladnúť – granola stvrdne a bude krásne chrumkavá.

4. Skladovanie a podávanie
Uchovávajte v sklenenej nádobe so zatváracím viečkom, najlepšie na suchom a chladnom mieste. Ideálna spotreba je do dvoch týždňov. Výborne chutí s bielym jogurtom, rastlinným nápojom alebo len tak – ako zdravá desiata.

Ak máš chuť, môžeš pridať sušené figy, kokosové lupienky alebo napríklad sezam. Tento recept je výborným základom, ktorý si vieš ľahko upraviť podľa svojej chuti či sezóny. A čo je najlepšie? Vieš, čo je v nej – bez kompromisov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.