Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáca jahodová poleva: jednoduchá 3-zložková omáčka, ktorá pozdvihne každý dezert

Domáca jahodová poleva: jednoduchá 3-zložková omáčka, ktorá pozdvihne každý dezert
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca jahodová poleva: jednoduchá 3-zložková omáčka, ktorá pozdvihne každý dezert Foto: depositphotos.com
reklama:

Jahody sú jedným z prvých ovocí, ktoré naznačujú, že leto je predo dvermi. Ich svieža chuť a vôňa sú neodolateľné, a preto je škoda ich hneď zavárať. Prvé dozreté kúsky si zaslúžia byť zjedené čerstvé – alebo použité v lahodných dezertoch.

Jedným z najchutnejších spôsobov, ako si ich vychutnať, je príprava jahodovej polevy, ktorá má jemne hustú, lesklú konzistenciu a výborne sa hodí na ozdobenie tort, zákuskov či dokonca na teplé jedlá ako parené knedle alebo raňajkové kaše. Základ tvorí len niekoľko bežných surovín a výsledok predčí očakávania.

Recept na rýchlu jahodovú polevu

Na začiatok si nachystáme čerstvé jahody – umyjeme ich, zbavíme stopiek a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do menšieho hrnca a posypeme cukrom. Množstvo cukru si môžeme upraviť podľa toho, ako sladké máme jahody – na pol kila ovocia zvyčajne postačia 2 lyžice.

Keď jahody pustia trochu šťavy, pridáme malé množstvo vody a zmes privedieme do varu. Medzitým si v pohári alebo malej miske rozmiešame trochu Solamylu (približne pol čajovej lyžičky) v niekoľkých lyžiciach vody. Tento škrob následne vmiešame do rozvarenej zmesi, čím dosiahneme ideálnu hustotu. Celé to ešte krátko povaríme a máme hotovo.

Tipy na použitie pri príprave tort

Takto pripravená jahodová omáčka sa perfektne hodí na rôzne druhy dezertov – či už ide o nepečené cheesecaky, šľahačkové torty alebo klasické piškóty:

  • Rozvar môžeme naliať priamo na vrch torty, pričom ho necháme jemne stiecť po okrajoch – vytvorí tak pôsobivý efekt, ktorý je ideálny napríklad pri cheesecakoch alebo Pavlovovej torte.

  • Ak chceme vytvoriť hladký povrch, polevu nalejeme na tortu až po vychladnutí a necháme ju rozliať medzi okraje vytvorené z krému či šľahačky.

  • Pre želatínový efekt možno po dovarení primiešať rozpustenú želatínu podľa návodu na balení. Polevu potom nalejeme na dezert uložený v tortovom ráfiku a necháme stuhnúť v chladničke, ideálne niekoľko hodín pred podávaním.

Táto jednoduchá jahodová poleva nie je len chutná, ale aj vizuálne pôsobivá – a čo je najlepšie, máte ju hotovú za pár minút. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať čerstvé jahody a pozdvihnúť domáce dezerty na novú úroveň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.