Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáca jahodová poleva: jednoduchá 3-zložková omáčka, ktorá pozdvihne každý dezert

Domáca jahodová poleva: jednoduchá 3-zložková omáčka, ktorá pozdvihne každý dezert
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca jahodová poleva: jednoduchá 3-zložková omáčka, ktorá pozdvihne každý dezert Foto: depositphotos.com
reklama:

Jahody sú jedným z prvých ovocí, ktoré naznačujú, že leto je predo dvermi. Ich svieža chuť a vôňa sú neodolateľné, a preto je škoda ich hneď zavárať. Prvé dozreté kúsky si zaslúžia byť zjedené čerstvé – alebo použité v lahodných dezertoch.

Jedným z najchutnejších spôsobov, ako si ich vychutnať, je príprava jahodovej polevy, ktorá má jemne hustú, lesklú konzistenciu a výborne sa hodí na ozdobenie tort, zákuskov či dokonca na teplé jedlá ako parené knedle alebo raňajkové kaše. Základ tvorí len niekoľko bežných surovín a výsledok predčí očakávania.

Recept na rýchlu jahodovú polevu

Na začiatok si nachystáme čerstvé jahody – umyjeme ich, zbavíme stopiek a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do menšieho hrnca a posypeme cukrom. Množstvo cukru si môžeme upraviť podľa toho, ako sladké máme jahody – na pol kila ovocia zvyčajne postačia 2 lyžice.

Keď jahody pustia trochu šťavy, pridáme malé množstvo vody a zmes privedieme do varu. Medzitým si v pohári alebo malej miske rozmiešame trochu Solamylu (približne pol čajovej lyžičky) v niekoľkých lyžiciach vody. Tento škrob následne vmiešame do rozvarenej zmesi, čím dosiahneme ideálnu hustotu. Celé to ešte krátko povaríme a máme hotovo.

Tipy na použitie pri príprave tort

Takto pripravená jahodová omáčka sa perfektne hodí na rôzne druhy dezertov – či už ide o nepečené cheesecaky, šľahačkové torty alebo klasické piškóty:

  • Rozvar môžeme naliať priamo na vrch torty, pričom ho necháme jemne stiecť po okrajoch – vytvorí tak pôsobivý efekt, ktorý je ideálny napríklad pri cheesecakoch alebo Pavlovovej torte.

  • Ak chceme vytvoriť hladký povrch, polevu nalejeme na tortu až po vychladnutí a necháme ju rozliať medzi okraje vytvorené z krému či šľahačky.

  • Pre želatínový efekt možno po dovarení primiešať rozpustenú želatínu podľa návodu na balení. Polevu potom nalejeme na dezert uložený v tortovom ráfiku a necháme stuhnúť v chladničke, ideálne niekoľko hodín pred podávaním.

Táto jednoduchá jahodová poleva nie je len chutná, ale aj vizuálne pôsobivá – a čo je najlepšie, máte ju hotovú za pár minút. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať čerstvé jahody a pozdvihnúť domáce dezerty na novú úroveň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.