
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Domáca rajčinová omáčka z čerstvých paradajok: Pečenie v rúre jej dodá nezameniteľnú chuť
Domáca rajčinová omáčka z čerstvých paradajok: Pečenie v rúre jej dodá nezameniteľnú chuť

Paradajková omáčka patrí medzi najobľúbenejšie klasiky našej kuchyne. V každej domácnosti sa pripravuje trochu inak – niekto dáva prednosť pretlaku, iný zasa paradajkovej šťave. Ale ak ste ju doteraz nikdy nevarili z čerstvých paradajok a navyše pečených v rúre, možno ešte nepoznáte jej skutočný potenciál. Tento recept vám ukáže, ako jednoduchý trik zmení obyčajnú omáčku na výnimočný gurmánsky zážitok.
Pečené paradajky – základ neodolateľnej chuti
Celé tajomstvo tejto omáčky sa skrýva v pečení paradajok. Ich chuť sa pri pečení zintenzívni, stratia nadbytočnú vodu, zjemní sa kyslosť a zvýrazní prirodzená sladkosť. Výsledkom je bohatá chuť, ktorá vám v pamäti zostane ešte dlho po obede.
Ako na to:
-
Rúru si predhrejte na 190 °C.
-
Na plech vystlaný papierom na pečenie rozložte približne 1 kg zrelých paradajok.
-
Osoľte ich, okoreňte čiernym korením a pridajte niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu (alebo 2 štipky sušeného).
-
Pokvapkajte olivovým olejom a pečte minimálne 30–40 minút, kým paradajky pekne nezmäknú a nezačnú sa zľahka karamelizovať.
Lahodné mäsové guľky ako ideálny doplnok
K paradajkovej omáčke sa dokonale hodia mäsové guľky. Môžete použiť hovädzie mäso, alebo jeho zmes s bravčovým. V tomto recepte sa ide cestou poctivej domácej chuti.
Na guľky si pripravte:
-
500 g mletého hovädzieho mäsa
-
1 vajce
-
1 ČL sušenej horčice
-
1 ČL sušenej cibule
-
½ ČL mletého nového korenia
-
Štipku mletého muškátového orieška
-
200 g slaniny (alebo masti na opekanie)
Zmes dôkladne premiešajte, podľa potreby nechajte odležať aspoň pol hodiny. Z cesta vytvarujte guľky a opečte ich na panvici na slanine alebo inom tuku. Krásne sa zatiahnu, navonia a budú výborne držať tvar. Po opečení ich odložte bokom.
Príprava omáčky: zelenina je kľúčová
Omáčku pripravujeme na tom istom tuku, v ktorom sa pripravovali guľky – dodá výsledku hĺbku a vôňu.
Potrebujete:
-
100 g nasekanej petržlenovej vňate
-
100 g nastrúhanej mrkvy
-
100 g nasekaného zeleru
-
1 väčšiu cibuľu, nasekanú najemno
-
2 PL paradajkového pretlaku
-
1 PL trstinového cukru
-
1 ČL mletej škorice
-
¼ ČL mletého nového korenia
-
1,5 litra vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
-
kúsok masla na zjemnenie
Najprv na tuku orestujte mrkvu, zeler a petržlen, potom pridajte cibuľu. Keď cibuľa zozlatne, pridajte paradajkový pretlak, cukor, škoricu, korenie a upečené paradajky. Všetko premiešajte a dusíme, kým zelenina úplne nezmäkne.
Omáčku môžete rozmixovať ponorným mixérom alebo prepasírovať, ak chcete dosiahnuť jemnejšiu konzistenciu. Potom prilejte vývar a premiešajte. Hustotu upravte podľa chuti – ak treba, zredukujte alebo naopak trochu zrieďte. Nakoniec pridajte maslo pre hladšiu chuť a dolaďte soľou a korením.
Guľky späť do omáčky
Mäsové guľky vložte späť do paradajkovej omáčky a krátko ich prehrejte. Takto sa krásne prepoja chute a guľky nasajú arómu omáčky.
Ako príloha sa k tejto verzii paradajkovej omáčky hodia klasické domáce knedle, ale aj cestoviny či zemiakové pyré. Kombinácia chutí je natoľko bohatá, že tento pokrm môžete pokojne servírovať aj ako nedeľný obed či na sviatočnú príležitosť.
Záver
Paradajková omáčka z čerstvých pečených paradajok vás prekvapí svojou plnosťou, arómou a hĺbkou chuti. Vďaka kombinácii koreňovej zeleniny, byliniek a jemného korenia vznikne pokrm, ktorý má všetko – je zdravý, sýty, voňavý aj výnimočne chutný. Skúste si ju pripraviť doma a objavte novú úroveň tradičnej klasiky. Prajeme vám dobrú chuť!