Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáca salsa: Ochutnajte dušu Mexika vo vlastnej kuchyni

Domáca salsa: Ochutnajte dušu Mexika vo vlastnej kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca salsa: Ochutnajte dušu Mexika vo vlastnej kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Mexická gastronómia si získala svet nielen vďaka odvážnym kombináciám chutí, ale aj pre svoju jednoduchosť. Medzi jej ikonické elementy patrí salsa – omáčka, ktorá si zaslúžila pevné miesto aj mimo Latinskej Ameriky. Hoci v preklade znamená len „omáčka“, vo svete jedla symbolizuje oveľa viac: sviežosť, pikantnosť, kontrasty a radosť z každého sústa.

Či už ju podávate k tacos, mäsu z grilu, nachos alebo ako dip počas filmového večera, správne pripravená salsa dokáže aj obyčajné jedlo premeniť na zážitok. Navyše, vďaka jednoduchej príprave a dostupným surovinám si ju môžete vytvoriť doma presne podľa svojej chuti.

Červená salsa – klasika, ktorá nikdy nesklame

Najrozšírenejšou verziou salsy je tá, ktorá stavia na červenej farbe dozretých paradajok. Základ tvorí kombinácia paradajok, cibule, cesnaku, čili a čerstvých byliniek, najčastejšie koriandra. Niektoré recepty uprednostňujú surové suroviny, iné ich pred spracovaním krátko opečú – výsledkom je o niečo hlbšia, údená chuť.

Mnohé rodiny si vytvárajú vlastný recept podľa toho, čo im chutí. Napríklad jedna česká rodina sa po návrate z Mexika rozhodla zrekonštruovať chuť salsy, ktorú ochutnali v malej lokálnej reštaurácii v Oaxace. Experimentovaním s druhmi paradajok, čili a spôsobmi mixovania dosiahli vlastný dokonalý výsledok, ktorý sa stal stálicou ich letných posedení.

Jednoduchý recept na domácu paradajkovú salsu

Potrebujete:

  • 5 zrelých paradajok

  • 1 malú červenú cibuľu

  • 1 až 2 strúčiky cesnaku

  • 1 až 2 čili papričky (napr. jalapeño, serrano)

  • šťavu z jednej limetky

  • hrsť nasekaného koriandra

  • soľ, čierne korenie

Ako na to:

  1. Všetky suroviny nakrájajte na menšie kúsky.

  2. Rozmixujte ich do polohladkej konzistencie – salsa by nemala byť úplne krémová.

  3. Dochutíme limetkou, osolíme, okoreníme a necháme pol hodiny vychladnúť v chladničke.

Táto verzia salsy je svieža, jemne štipľavá a skvelo sa hodí ku grilovanému jedlu, ako príloha k tacos alebo len tak ku chipsom.

Salsa verde – zelená alternatíva plná sviežosti

Menej známa, no chuťovo rovnako výrazná je zelená verzia – tzv. salsa verde. V tradičných mexických receptoch sa pripravuje zo zelených paradajok (tomatillos), no u nás ich možno nahradiť napríklad cherry paradajkami, avokádom či bylinkami.

Táto salsa je o niečo ľahšia, sviežejšia a často jemnejšia než klasická červená. Vďaka svojej jemnej kyslosti a hladkej textúre perfektne dopĺňa ryby, morské plody, pečenú zeleninu či batáty.

Recept na rýchlu zelenú salsu

Suroviny:

  • 1 zrelé avokádo

  • hrsť koriandra

  • šťava z limetky

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 jarná cibuľka

  • malé zelené čili (voliteľne)

  • soľ a korenie

Postup:

  1. Všetko vložte do mixéra a mixujte dohladka.

  2. Dochutíme podľa preferencií – môžete pridať viac limetky alebo koriandra.

  3. Podávajte ihneď, najlepšie čerstvú. V chladničke vydrží len krátko kvôli avokádu.

Výborne sa hodí ku grilovanému kuraciemu mäsu, rybám či zeleninovým hranolkám.

Experimentujte a objavujte nové kombinácie

Salsa nie je viazaná na jeden konkrétny recept. Je to omáčka, ktorá pozýva k experimentovaniu – môžete sa pohrať s ovocím (napríklad mango), pridať bylinky ako mäta, alebo v chladnejšom období vyskúšať pečenú paprikovú verziu.

Obľúbenou sa stáva napríklad mango salsa s mätou, ideálna ku grilovanej rybe. V zime môžete pripraviť hustejšiu salsu z pečenej zeleniny, ktorá výborne doplní mäso či sýtejšie jedlá.

Výhodou je aj to, že si ju upravíte podľa seba – ak vám nevyhovuje koriander, jednoducho ho nahraďte petržlenom. V mexických domácnostiach sa recepty na salsu dedia ako rodinné poklady a každá verzia má svoje čaro.

Prečo salsu zaradiť do jedálnička?

Okrem skvelej chuti má salsa aj výživové výhody – je prirodzene bezlepková, vegánska a obsahuje množstvo vitamínov, antioxidantov a čerstvých surovín. Oproti hotovým dipom z obchodu neobsahuje zbytočné aditíva, konzervanty ani cukry.

Z hľadiska využitia je neuveriteľne všestranná: môže slúžiť ako marináda, omáčka, príloha aj samostatný dip. Varenie s ňou je rýchle, intuitívne a kreatívne – hotová je doslova za pár minút.

Záver: Malá omáčka s veľkým efektom

Keď budete nabudúce mať doma zrelé paradajky, bylinky a chuť na niečo netradičné, vyskúšajte pripraviť vlastnú salsu. Nech už siahnite po klasike alebo zelenom variante, výsledkom bude chuťový zážitok, ktorý si vaši hostia zapamätajú.

Salsa nie je len omáčka – je to spôsob, ako priniesť na tanier farbu, čerstvosť a kúsok mexického temperamentu. A ak si ju raz osvojíte, stane sa stálicou vášho jedálnička

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.