Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáca šípková marmeláda: Recept, ktorý je nabitý zdravím

Domáca šípková marmeláda
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca šípková marmeláda: Recept, ktorý je nabitý zdravím Foto: www.freepik.com
reklama:

Šípková marmeláda má nielen neodolateľnú chuť, vďaka ktorej sa budete oblizovať až za ušami.

Recept na šípkovú marmeládu, ktorý vám predstavíme, je tiež doslova nabitý zdravím. Máme pre vás návod, aké šípky na marmeládu vybrať a ako si krok za krokom uvariť domácu šípkovú marmeládu, ktorá bude plná vitamínov aj delikátnej chuti.

Aké šípky na marmeládu?

Chcete si uvariť výbornú šípkovú marmeládu? V tom prípade sa v septembri či októbri, kedy šípky dozrievajú, vydajte do prírody na ich zber. Aké šípky sú na marmeláde najlepšie? Trhajte plody, ktoré majú žiarivo červenú farbu a sú zrelé. Vyhnite sa naopak mäkkým, hnedastým alebo poškodeným šípkam. Skontrolujte tiež, či šípky, ktoré ste nazbierali, nie sú napadnuté plesňami.

Ako sa robí šípková marmeláda

Potrebujete:

2 kilogramy zrelých šípok zbavených stopiek a bubákov
1 kilogram cukru kryštálu
1 balíček želírovacieho prostriedku

Postup:

1. Šípky poduste v troche vody zhruba 30 minút, kým nezmäknú. Potom ich prepasírujte cez sito s malými okami, aby ste sa zbavili zrniečok a väčšiny chĺpkov.

2. V ďalšom kroku šípky rozmixujte ponorným mixérom do hladka, šípkový pretlak zvarte do husta, pridajte doň cukor a želírovací prostriedok a 5 minút všetko povarte.

3. Hotovú šípkovú marmeládu plňte ešte za tepla do zaváracích pohárov, ktoré starostlivo zaviečkujte.

4. Šípkovú marmeládu v uzavretých pohároch zavárajte 15 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Tipy, ako využiť šípkovú marmeládu

Domáca šípková marmeláda má široké využitie. Výborne chutí hlavne na rožku, chlebe alebo vianočke s maslom. Šípkovou marmeládou môžete premazať aj pečivo, dať si ju do müsli alebo jogurtu a tiež ju použiť ako základ šípkovej omáčky.

Čo si budete navyše pochvaľovať? Nielen že šípková marmeláda skvele chutí, ale je doslova nabitá vitamínmi. Šípky totiž obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, sú bohaté na vitamíny B a K, provitamín A, draslík, železo, vápnik, horčík alebo fosfor. V týchto plodoch ruže šípkovej nájdete aj kyselinu jablčnú alebo citrónovú.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com, Jenzeny.cz, Mimibazar.cz, www.jenzeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.