 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáca slivková nátierka s kakaom: lacnejšia a chutnejšia alternatíva k Nutelle
Domáca slivková nátierka s kakaom: lacnejšia a chutnejšia alternatíva k Nutelle
 
          Sladké nátierky patria medzi obľúbené raňajkové dobroty detí aj dospelých. Najväčšiu popularitu má čokoládová Nutella, no pri kupovaných produktoch sa často stretávame s rozdielnou kvalitou a nie vždy priaznivou cenou. Ak chcete mať istotu, čo jete, oplatí sa pripraviť si domácu ovocno-čokoládovú verziu.
Slivky v kombinácii s kakaom vytvárajú nátierku, ktorá je nielen chutná, ale aj praktická – vydrží v špajzi celé mesiace a je vhodná aj pre ľudí s alergiou na orechy. Navyše, domáca výroba vyjde výrazne lacnejšie než kupovaná alternatíva.
Čo budete potrebovať
Na približne dvadsať menších pohárikov pripravte tieto suroviny:
-  2,5 kg dozretých sliviek 
-  750 g až 1 kg cukru (množstvo prispôsobte kyslosti ovocia) 
-  200 g kvalitného kakaa 
-  100 g varovej čokolády 
-  podľa chuti môžete pridať aj pomleté orechy 
Postup prípravy
-  Slivky dôkladne umyte, zbavte kôstok a nechajte ich na miernom ohni rozvariť. 
-  Do horúcej zmesi pridajte cukor, kakao a nalámanú čokoládu. Nechajte krátko povariť, potom všetko rozmixujte tyčovým mixérom. 
-  Takto pripravenú zmes odložte na 24 hodín, aby sa chute prepojili. 
-  Nátierkou naplňte čisté, vysterilizované poháriky a následne ich sterilizujte približne 15 minút pri 80 °C. 
Ako ju využiť v kuchyni
Slivková „nutella“ je univerzálna dobrota. Natriete ju na chlieb, použijete do palaciniek, ochutíte ňou jogurt či kašu, alebo z nej urobíte plnku do koláčov. Skvelo sa hodí aj do vianočného pečiva – napríklad na rýchle špičky či iné malé sladkosti.

