Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáca vanilková zmrzlina bez stroja: Stačí hrniec, metlička a trochu trpezlivosti

Domáca vanilková zmrzlina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca vanilková zmrzlina Foto: depositphotos.com
reklama:

V letných horúčavách niet nad poctivú domácu zmrzlinu. A čo je ešte lepšie? Že si ju môžete pripraviť aj bez špeciálneho zmrzlinovača. Zabudnite na drahé spotrebiče – na skvelú, jemne smotanovú vanilkovú pochúťku vám postačí obyčajný hrniec, miska, ručný šľahač a vaša chladnička s mrazničkou.

Vanilková klasika, ktorá nikdy nesklame

Domáca vanilková zmrzlina je ako návrat do detstva – jemná, voňavá, s pravou chuťou vanilky, bez umelín a konzervantov. A čo je najlepšie? Jej príprava je jednoduchšia, než by ste si mysleli. Nepotrebujete laboratórium ani špeciálny kurz cukrárstva – len trochu trpezlivosti a poctivý postup.

Čo budete potrebovať na domácu vanilkovú zmrzlinu?

Ingrediencie:

  • 3 čerstvé vajcia

  • 60 g kryštálového cukru

  • 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 33 %)

  • 1 lyžica pravého vanilkového extraktu (alebo obsah jedného vanilkového struku)

  • 2 balíčky vanilkového cukru

Tieto suroviny sú základom lahodnej, bohato vanilkovej a krémovej zmrzliny. Dôležité je použiť kvalitné suroviny – najmä vanilku, ktorá je nositeľkou celej chuti.

Ako na to – podrobný postup krok za krokom

1. Oddelenie vajec

Začnite tým, že dôkladne oddelíte žĺtky od bielkov. Tu sa neoplatí ponáhľať – bielky musia zostať úplne čisté, bez stopy žĺtka, aby sa dali neskôr dobre vyšľahať. Aj malé množstvo tuku zo žĺtka môže spôsobiť, že sneh nestuhne.

2. Šľahanie bielkov vo vodnom kúpeli

Naplňte hrniec vodou, zohrejte ju takmer do bodu varu a položte naň misku s bielkami. Šľahajte, kým nezískate tuhý a lesklý sneh. Nemal by obsahovať žiadnu tekutinu na dne a mal by pekne držať tvar.

3. Príprava šľahačky

V samostatnej miske mimo vodného kúpeľa vyšľahajte smotanu do tuha. Dávajte pozor, aby ste ju neprešľahali – vtedy by sa mohla začať zrážať a meniť na maslo. Má byť jemná a nadýchaná.

4. Žĺtkový krém

Do tretej misky (opäť nad vodným kúpeľom) dajte žĺtky a postupne do nich zašľahajte oba druhy cukru a vanilku. Pokračujte v šľahaní, až kým nevznikne hladký a hustý krém bez hrudiek. Cukor musí byť úplne rozpustený. Tento základ tvorí srdce celej zmrzliny, preto si dajte záležať.

Spojenie všetkého do finálnej zmrzlinovej hmoty

  1. Spojte žĺtkový krém so šľahačkou. Pomaly a dôkladne premiešajte, aby vznikla rovnomerná zmes.

  2. Na záver pridajte sneh z bielkov. Ten do krému opatrne zabaľte pomocou stierky – ideálne krúživými pohybmi zdola nahor. Cieľom je zachovať nadýchanosť a jemnosť, takže netlačte a neponáhľajte sa.

Mrazenie a podávanie

Hotovú zmes prelejte do uzatvárateľnej nádoby a vložte do mrazničky – ideálne na celú noc. Ak chcete jemnejšiu konzistenciu, môžete zmes počas tuhnutia niekoľkokrát premiešať, no nie je to nevyhnutné.

Na druhý deň získate lahodnú vanilkovú zmrzlinu, z ktorej sa budú dať naberať krásne kopčeky – ako z cukrárne. Podávajte ju samotnú, s čerstvým ovocím, karamelovým toppingom alebo medzi dva sušienky ako zmrzlinový sandwich.

Tip na záver: Chcete ešte intenzívnejšiu chuť vanilky?

Nahraďte vanilkový extrakt rozrezaným vanilkovým strukom. Dužinu vyškrabte priamo do žĺtkov a struk nechajte niekoľko hodín lúhovať v smotane – výsledkom bude bohatá, aromatická zmrzlina, akú nekúpite ani v najlepšej zmrzlinárni.

Zhrnutie:
Pripraviť si domácu vanilkovú zmrzlinu bez stroja je nielen možné, ale aj jednoduché a zábavné. Odmenou vám bude pravá chuť, poctivá textúra a možnosť tvoriť vlastné variácie podľa chuti. A čo je najlepšie – viete presne, čo jete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.