Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáce gnocchi: Kúzlo talianskej tradície v modernej kuchyni

Domáce gnocchi: Kúzlo talianskej tradície v modernej kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce gnocchi: Kúzlo talianskej tradície v modernej kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiakové noky, známe najmä pod talianskym názvom gnocchi, si získali srdcia mnohých domácich kuchárov. Vďaka ich jemnej textúre a schopnosti preberať rôzne chute sa stali ideálnym základom pre rozmanité pokrmy – od ľahkých zeleninových jedál až po sýte kombinácie s mäsom. Ich príprava pritom nie je taká náročná, ako by sa mohlo zdať. Stačí zopár jednoduchých surovín a chuť tvoriť.

Ako na to: Tradičné domáce gnocchi

Tajomstvo úspechu tkvie v správnom postupe a vhodných surovinách. Budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov vhodných na pyré (ideálne s vyšším obsahom škrobu)

  • 250 g hladkej (napr. aj špaldovej) múky

  • 1 vajíčko

  • štipku soli

Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich mierne vychladnúť, ošúpte a ešte teplé rozpučte. Pridajte múku, vajce a osoľte. Vymiešajte hladké cesto, ktoré však netreba miesiť príliš dlho – aby výsledok nebol tvrdý. Cesto rozdeľte, z každej časti vytvarujte valček a nakrájajte ho na malé kúsky. Každý kúsok môžete jemne zatlačiť vidličkou – vytvorí sa typická textúra. Noky varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu (cca 2–3 minúty).

Tieto domáce gnocchi môžete podávať s jednoduchým maslovým prelivom, paradajkovou omáčkou alebo syrovou zálievkou. Fantázii sa medze nekladú.

Bez mäsa a plné chuti

Ak sa chcete vyhnúť mäsu, nemusíte sa vzdávať plnohodnotného jedla. Gnocchi v kombinácii s pečenou tekvicou, šalviou a prepusteným maslom vytvoria harmonickú chuťovú symfóniu. Výborne sa tiež hodí spojenie s cuketou, paradajkami a mozzarellou – ľahké, ale výživné.

Obľúbenou voľbou je aj recept so špenátom, ricottou a cesnakom. Zasypané parmezánom vytvoria jednoduché, no výnimočné jedlo. Ak hľadáte ešte výživnejšiu alternatívu, môžete pripraviť gnocchi z batátov a celozrnnej múky – ich mierne sladkastá chuť sa krásne dopĺňa s bylinkovými pestami z medvedieho cesnaku alebo rukoly.

Kuracie mäso ako srdce sýtosti

Pre tých, ktorí uprednostňujú výdatnejšie jedlá, sú gnocchi s kuracím mäsom výbornou voľbou. Kuracie kúsky opečené na cesnaku a bylinkách, zaliate krémovou syrovou omáčkou, vytvárajú dokonalý súlad chutí. Pridať môžete aj huby – napríklad šampiňóny alebo hríby, ktoré jedlu dodajú hĺbku.

Tip na záver: Ak vám ostalo pečené alebo varené kuracie mäso z predošlého dňa, neváhajte ho zužitkovať – je to praktické a šetrné k surovinám aj vášmu času.

Gnocchi ako súčasť kultúrneho dedičstva

Pôvod gnocchi siaha až do čias starovekého Ríma, kedy sa pripravovali zo semoliny a vody. Zemiaky sa dostali do Európy až v 16. storočí a odvtedy sa stali neoddeliteľnou súčasťou tohto pokrmu. V rôznych oblastiach Talianska nájdeme množstvo regionálnych variantov – od rímskych gnocchi z krupice až po tekvicové gnocchi di zucca alebo farebné casunziei z Dolomitov.

Aj u nás máme k zemiakovým jedlám blízko – veď kto by nepoznal šišky či halušky. Gnocchi sa preto ľahko zaradili medzi obľúbené recepty slovenských domácností.

Udržateľnosť na tanieri

Jednou z výhod prípravy gnocchi doma je aj ekologickejší prístup k vareniu. Menej odpadu, žiadne skryté prísady a kontrola nad tým, čo jeme. Ak použijete sezónnu zeleninu, lokálne zemiaky a kvalitnú múku, nielenže ušetríte, ale prispejete aj k menšej uhlíkovej stope.

A čo je ešte lepšie – príprava môže byť spoločenská aktivita. Deti si radi vytvárajú vlastné noky a varenie sa tak zmení na tvorivý rodinný rituál, ktorý vytvára vzťah k jedlu aj k surovinám.

Nekonečné kombinácie na jednom tanieri

Gnocchi sú ako prázdne plátno – záleží len na vás, čím ho naplníte. Môžete ich zapekať s paradajkami a syrom, premiešať s bylinkovým pestom, podávať s dusenou kapustou či použiť ako základ pre rýchle jedlo s tofu a zeleninou.

Skvelou voľbou na rýchly obed je napríklad panvica s opečenými gnocchi. Na troške olivového oleja opražte cibuľku, pridajte uvarené noky, špenát, kuracie mäso a trochu ricotty. Dochutíte soľou, čiernym korením a posypete parmezánom – hotovo za pár minút a len z jednej panvice.

Ako povedal známy taliansky šéfkuchár Massimo Bottura: „Jedlo nie je len o chuti. Je o emóciách.“ A práve gnocchi sú malým objatím na tanieri.

Ak si ich pripravíte doma, s dôrazom na kvalitné suroviny a láskou k vareniu, stanú sa viac než len pokrmom – budú malým sviatkom v bežný deň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.