Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce gnocchi: Kúzlo talianskej tradície v modernej kuchyni

Domáce gnocchi: Kúzlo talianskej tradície v modernej kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce gnocchi: Kúzlo talianskej tradície v modernej kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiakové noky, známe najmä pod talianskym názvom gnocchi, si získali srdcia mnohých domácich kuchárov. Vďaka ich jemnej textúre a schopnosti preberať rôzne chute sa stali ideálnym základom pre rozmanité pokrmy – od ľahkých zeleninových jedál až po sýte kombinácie s mäsom. Ich príprava pritom nie je taká náročná, ako by sa mohlo zdať. Stačí zopár jednoduchých surovín a chuť tvoriť.

Ako na to: Tradičné domáce gnocchi

Tajomstvo úspechu tkvie v správnom postupe a vhodných surovinách. Budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov vhodných na pyré (ideálne s vyšším obsahom škrobu)

  • 250 g hladkej (napr. aj špaldovej) múky

  • 1 vajíčko

  • štipku soli

Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich mierne vychladnúť, ošúpte a ešte teplé rozpučte. Pridajte múku, vajce a osoľte. Vymiešajte hladké cesto, ktoré však netreba miesiť príliš dlho – aby výsledok nebol tvrdý. Cesto rozdeľte, z každej časti vytvarujte valček a nakrájajte ho na malé kúsky. Každý kúsok môžete jemne zatlačiť vidličkou – vytvorí sa typická textúra. Noky varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu (cca 2–3 minúty).

Tieto domáce gnocchi môžete podávať s jednoduchým maslovým prelivom, paradajkovou omáčkou alebo syrovou zálievkou. Fantázii sa medze nekladú.

Bez mäsa a plné chuti

Ak sa chcete vyhnúť mäsu, nemusíte sa vzdávať plnohodnotného jedla. Gnocchi v kombinácii s pečenou tekvicou, šalviou a prepusteným maslom vytvoria harmonickú chuťovú symfóniu. Výborne sa tiež hodí spojenie s cuketou, paradajkami a mozzarellou – ľahké, ale výživné.

Obľúbenou voľbou je aj recept so špenátom, ricottou a cesnakom. Zasypané parmezánom vytvoria jednoduché, no výnimočné jedlo. Ak hľadáte ešte výživnejšiu alternatívu, môžete pripraviť gnocchi z batátov a celozrnnej múky – ich mierne sladkastá chuť sa krásne dopĺňa s bylinkovými pestami z medvedieho cesnaku alebo rukoly.

Kuracie mäso ako srdce sýtosti

Pre tých, ktorí uprednostňujú výdatnejšie jedlá, sú gnocchi s kuracím mäsom výbornou voľbou. Kuracie kúsky opečené na cesnaku a bylinkách, zaliate krémovou syrovou omáčkou, vytvárajú dokonalý súlad chutí. Pridať môžete aj huby – napríklad šampiňóny alebo hríby, ktoré jedlu dodajú hĺbku.

Tip na záver: Ak vám ostalo pečené alebo varené kuracie mäso z predošlého dňa, neváhajte ho zužitkovať – je to praktické a šetrné k surovinám aj vášmu času.

Gnocchi ako súčasť kultúrneho dedičstva

Pôvod gnocchi siaha až do čias starovekého Ríma, kedy sa pripravovali zo semoliny a vody. Zemiaky sa dostali do Európy až v 16. storočí a odvtedy sa stali neoddeliteľnou súčasťou tohto pokrmu. V rôznych oblastiach Talianska nájdeme množstvo regionálnych variantov – od rímskych gnocchi z krupice až po tekvicové gnocchi di zucca alebo farebné casunziei z Dolomitov.

Aj u nás máme k zemiakovým jedlám blízko – veď kto by nepoznal šišky či halušky. Gnocchi sa preto ľahko zaradili medzi obľúbené recepty slovenských domácností.

Udržateľnosť na tanieri

Jednou z výhod prípravy gnocchi doma je aj ekologickejší prístup k vareniu. Menej odpadu, žiadne skryté prísady a kontrola nad tým, čo jeme. Ak použijete sezónnu zeleninu, lokálne zemiaky a kvalitnú múku, nielenže ušetríte, ale prispejete aj k menšej uhlíkovej stope.

A čo je ešte lepšie – príprava môže byť spoločenská aktivita. Deti si radi vytvárajú vlastné noky a varenie sa tak zmení na tvorivý rodinný rituál, ktorý vytvára vzťah k jedlu aj k surovinám.

Nekonečné kombinácie na jednom tanieri

Gnocchi sú ako prázdne plátno – záleží len na vás, čím ho naplníte. Môžete ich zapekať s paradajkami a syrom, premiešať s bylinkovým pestom, podávať s dusenou kapustou či použiť ako základ pre rýchle jedlo s tofu a zeleninou.

Skvelou voľbou na rýchly obed je napríklad panvica s opečenými gnocchi. Na troške olivového oleja opražte cibuľku, pridajte uvarené noky, špenát, kuracie mäso a trochu ricotty. Dochutíte soľou, čiernym korením a posypete parmezánom – hotovo za pár minút a len z jednej panvice.

Ako povedal známy taliansky šéfkuchár Massimo Bottura: „Jedlo nie je len o chuti. Je o emóciách.“ A práve gnocchi sú malým objatím na tanieri.

Ak si ich pripravíte doma, s dôrazom na kvalitné suroviny a láskou k vareniu, stanú sa viac než len pokrmom – budú malým sviatkom v bežný deň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.