
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Domáce hot dogy ako od profesionála: Takto dobré ste ich ešte neochutnali!
Domáce hot dogy ako od profesionála: Takto dobré ste ich ešte neochutnali!

Hot dogy, teda klasické párky v rožku, sú celosvetovo obľúbenou pochúťkou, ktorá nechýba na žiadnej párty, festivale či detskej oslave. Jednoduchá kombinácia párku, pečiva a dochutenia omáčkami patrí medzi klasiky rýchleho občerstvenia, ale keď si ich pripravíte trochu kreatívnejšie, dokážu skutočne prekvapiť. Zabudnite na kupované rožky a ponorte sa s nami do prípravy netradičnej domácej varianty, ktorá okúzli chuťové poháriky každého, kto ju ochutná.
Ako vznikol hot dog a čím sa líši u nás a v zahraničí?
Hoci u nás sa párky v rožku tradične pripravujú jednoducho – do rozkrojeného alebo vydlabaného rožka vložíte teplý párok a pridáte dostatok horčice či kečupu – v zahraničí, najmä v USA, sa s touto pochúťkou radi pohrajú o niečo viac. Americký hot dog zvyčajne obsahuje nielen samotný párok, ale aj rôzne doplnky ako chrumkavú opraženú cibuľku, kyslú uhorku, šalát či dokonca čili papričky. Navyše sa tam nepoužívajú klasické rožky, ale mäkké, maslové a na panvici opečené žemle, ktoré dodávajú hot dogom celkom inú dimenziu chuti.
Upečte si domáce chrumkavé žemle – žiadna kupovaná sa im nevyrovná
Ak chcete hot dog pozdvihnúť na celkom novú úroveň, nemusíte byť skúseným pekárom ani profesionálnym kuchárom. S troškou trpezlivosti si doma ľahko pripravíte úžasne nadýchané a zvonka krásne chrumkavé žemle. Ich príprava vôbec nie je zložitá a výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni.
Ingrediencie na domáce hot dog žemle:
-
500 g hladkej múky
-
130 g podmaslia (dodá jemnosť a vláčnosť)
-
110 ml vlažnej vody
-
40 g zmäknutého masla
-
20 g slnečnicového oleja
-
25 g cukru (pomáha žemliam získať zlatistú farbu)
-
1 celé vajíčko
-
7 g sušeného droždia
-
10 g soli
Náplň do žemlí:
-
12 kvalitných párkov s vysokým obsahom mäsa
-
6 polievkových lyžíc kečupu (môžete nahradiť barbecue omáčkou alebo horčicou)
-
200 g strúhaného syra (výborný je cheddar alebo eidam)
-
1 väčšia cibuľa (najlepšie sladká alebo červená)
Postup prípravy krok za krokom:
1. Príprava cesta
Do väčšej misy nasypeme hladkú múku, pridáme sušené droždie, cukor a soľ a dobre premiešame. Do suchej zmesi následne pridáme vlažnú vodu, podmaslie, slnečnicový olej, rozklepneme vajíčko a pridáme aj zmäknuté maslo. Z týchto ingrediencií vypracujeme hladké, pružné a jemne lepivé cesto. Ak vlastníte kuchynského robota, práca vám pôjde omnoho rýchlejšie a ľahšie.
2. Kysnutie cesta
Pripravené cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu a pol, kým nezdvojnásobí svoj objem. Dobré vykysnutie zabezpečí ľahkosť a nadýchanosť výsledných žemlí.
3. Tvarovanie hot dogov
Po vykysnutí cesto jemne vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na rovnomerné kúsky, každý by mal mať približne 80 gramov. Každý kúsok cesta potom rozvaľkáme do tvaru podlhovastého obdĺžnika.
Každý obdĺžnik cesta potrieme vrstvou kečupu alebo zvolenej omáčky, posypeme nastrúhaným syrom a pridáme kúsok jemne nakrájanej cibule. Do stredu položíme párok a opatrne, no pevne zabalíme. Takto pripravené hot dogy položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte približne 30 minút prikryté utierkou dokysnúť.
4. Pečenie so špeciálnym trikom
Kým hot dogy kysnú, predhrejeme si rúru na 190 °C. Do spodnej časti rúry vložíme menší pekáč s asi 300 ml vody. Vznikajúca para pomáha žemliam byť chrumkavejšie na povrchu a nadýchanejšie vo vnútri.
Keď sú hot dogy pripravené a rúra nahriata, každý hot dog potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktoré dodá krásny zlatistý vzhľad. Pečieme približne 30 minút, kým žemle nezískajú krásne zlatohnedú farbu.
Po upečení hot dogy necháme krátko vychladnúť, potom ich môžete podávať – vynikajúce sú teplé, ale rovnako chutia aj za studena.
Tip na záver – popusťte uzdu fantázii
Nemusíte sa striktne držať uvedených ingrediencií. Experimentujte podľa vlastných predstáv: namiesto kečupu môžete použiť dijonskú horčicu, prípadne pikantnú omáčku. Rovnako môžete obohatiť hot dog o kyslú kapustu, jalapeňo papričky či dokonca slaninu. Fantázii a chuti sa medze nekladú!
Vyskúšajte tento recept už na najbližšej oslave či len tak ako víkendovú večeru. Uvidíte, že domáce hot dogy z vlastného cesta si všetkých okamžite získajú a budú ich chcieť znova a znova.