Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce koláčiky: Nadýchané pečivo s vôňou rumu

Domáce koláčiky: Nadýchané pečivo s vôňou rumu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce koláčiky: Nadýchané pečivo s vôňou rumu Foto: depositphotos.com
reklama:

Kysnuté cesto patrí medzi tie najvďačnejšie – dá sa z neho pripraviť nespočetné množstvo dobrôt.

Ak máte chuť na niečo tradičné, vyskúšajte tieto koláčiky. Sú jemné, voňavé a po upečení sa doslova rozplývajú na jazyku. Tajomstvo ich chuti spočíva v kombinácii rumu a masla, do ktorého sa hotové koláčiky ponárajú.

Rum – tajný zlepšovač chuti

Rum je v pečení ako štipka kúzla – nielenže krásne prevonia cesto, ale zvýrazní aj chuť ostatných ingrediencií. Často sa doň namáčajú hrozienka, ktoré potom získajú jemný, karamelový tón.

V tomto recepte sa však rum nepridáva priamo do cesta, ale až po upečení – koláčiky sa v ňom spolu s maslom namáčajú. Vďaka tomu sa do pečiva dostane bohatá aróma, ktorá z neho robí skutočný dezert pre milovníkov sladkého.

Ako na dokonalé kysnuté cesto

Kysnuté cesto si vyžaduje trochu trpezlivosti, no ak dodržíte pár základných zásad, výsledok bude stáť za to:

  1. Suroviny nechajte zohnať izbovú teplotu. Studené mlieko či vajcia by mohli spomaliť kvasenie.
  2. Tekutinu len jemne zohrejte – vlažná stačí. Horúca by mohla droždie zničiť.
  3. Kvások potrebuje teplo a pokoj. Nechajte ho pracovať pri izbovej teplote, nie v rúre. Po spojení s ostatnými surovinami môžete cesto nechať kysnúť klasicky alebo aj v chladničke – pokojne cez noc.
  4. Cesto je pripravené, keď dvojnásobne zväčší objem. Malo by byť pružné, lesklé a pri dotyku sa pomaly vracať do pôvodného tvaru.
  5. Pred pečením doprajte tvarovaným kúskom ešte krátke dokysnutie na plechu.

Kysnuté pečivo má u nás dlhú tradíciu – od domácich rožkov až po voňavé buchty. A hoci sa niekedy zdá pracné, ten výsledok stojí za každú minútu.

Potrebné suroviny

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • nastrúhaná kôra z citróna
  • 2 lyžice rumu
  • 150 g masla
  • 50 g sadla alebo oleja
  • 60 g droždia
  • štipka soli
  • 3 žĺtky
  • približne 500 ml mlieka

Náplň:

  • 2 kocky tvarohu
  • cukor podľa chuti
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 žĺtok
  • hrozienka (môžete ich predtým namočiť do rumu)

Na dokončenie:

  • maslo
  • rum
  • zmes práškového a vanilkového cukru

Postup prípravy

  1. Pripravte si základ: Do veľkej misy preosejte oba druhy múky. Prisypte cukor, vanilkový cukor, štipku soli a trochu citrónovej kôry.
  2. Kvások: Droždie rozmiešajte v troche vlažného mlieka s lyžičkou cukru, prisypte trochu múky a nechajte ho napučať.
  3. Cesto: K rozkysnutému kvásku pridajte rozšľahané žĺtky s roztopeným tukom, rumom a zvyšným mliekom. Všetko dobre spracujte, až vznikne hladké, mäkké cesto. Nechajte ho kysnúť v teple a počas tohto času ho aspoň raz premiešajte.
  4. Plnka: Tvaroh zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, žĺtkom a hrozienkami.
  5. Tvarovanie: Z vykysnutého cesta odoberajte kúsky veľkosti vlašského orecha. Každý kúsok roztlačte, do stredu dajte lyžičku plnky a dôkladne uzavrite.
  6. Pečenie: Koláčiky ukladajte spojom nadol na vymastený plech. Pred vložením do rúry ich nechajte ešte krátko podkysnúť. Pečte pri 180 °C asi 20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
  7. Dokončenie: Po upečení ich ponorte do rozohriateho masla zmiešaného s rumom alebo ich touto zmesou potrite. Nakoniec ich obalte v práškovom cukre s vanilkovým.

Rada na záver

Najlepšie chutia ešte vlažné, keď z nich cítiť vôňu rumu a masla. Ak vám nejaké zostanú, uskladnite ich v uzatvorenej nádobe – ostanú mäkké a vláčne aj na druhý deň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.