
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáce mäsové guľky v paradajkovej omáčke: Tradičný recept, ktorý nikdy nesklame
Domáce mäsové guľky v paradajkovej omáčke: Tradičný recept, ktorý nikdy nesklame

Ak hľadáte chutný, jednoduchý a cenovo dostupný obed, mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú skvelou voľbou. Tento pokrm má v sebe všetko – príjemne výraznú chuť, jednoduchú prípravu a možnosť variovať ho podľa vlastných predstáv. Navyše, je ideálny aj pre tých, ktorí dávajú prednosť mletému mäsu pred veľkými kusmi.
Prečo kombinovať hovädzie a bravčové?
Pri príprave guľôčok je dobré nesiahnuť po jednom type mäsa. Spojením bravčového (pre jeho šťavnatosť) a hovädzieho (pre silnejšiu chuť) vznikne vyvážená a chutná zmes, ktorú nie je potrebné príliš koreniť – najmä ak ju plánujete podávať s výraznou paradajkovou omáčkou.
Ako na to? Jednoduchý návod aj pre začiatočníkov:
-
Základná zmes
V mise premiešajte mleté mäso (ideálne zmes bravčového a hovädzieho), vajce, trochu soli a čerstvo mleté korenie. Ak obľubujete výraznejšie chute, môžete pridať nadrobno nasekanú cibuľu a trochu cesnaku. -
Správna konzistencia
Na spevnenie hmoty stačí trocha strúhanky. Po premiešaní nechajte zmes pár minút odležať – vďaka tomu sa chute lepšie prepoja a mäso sa bude ľahšie tvarovať. -
Tvarovanie a tepelné spracovanie
Zo zmesi odoberajte menšie porcie a tvarujte ich do guľôčok. Tie opečte na panvici s trochou oleja, kým nezískajú peknú farbu. Pokiaľ robíte väčšie množstvo, výhodnejšie je použiť rúru – guľky jednoducho rozložte na plech a upečte do zlatista. -
Záver v omáčke
Opečené mäsové guľky napokon vložte do paradajkovej omáčky a nechajte krátko povariť. Mäso nasiakne chuťou omáčky a celý pokrm bude harmonický a lahodný.
Tento recept je ideálny na bežný obed či večeru a výborne sa hodí aj k cestovinám, knedli alebo ryži guľatej Mánya. Ak by si chcel aj recept na domácu paradajkovú omáčku, rád ti ho pripravím.