- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáce medové maslo so štipkou škorice
Domáce medové maslo so štipkou škorice
Chvíľu som premýšľala, či niečo také jednoduché, ako je medové maslo, vôbec patria do rubriky recepty. Presvedčila ma ale rýchlosť, ktorú u nás doma zmizlo z chladničky. Nie je na škodu si občas pripomenúť lahôdky, ktoré vyvolajú spomienky na detstvo…
Ingrediencie pre:
1 pohárik
Budete potrebovať
150 g masla
4 lyžice medu
1/2 lyžičky mletej škorice
1 štipka soli
Prečo sa s ním šľahať, keď predsa stačí potrieť chlieb maslom a pokvapkať medom? Lenže našľahané medové maslo chutí trochu inak: je krásne krémové a úplne neodolateľné. Vďačí za to štipke soli, ktorá podčiarkne sladkú chuť (rovnako ako u slaného karamelu), svoje urobí aj trocha škorice a jeho konzistencia je taká lákavá, že vás núti jesť ho po lyžičkách. Za päť minút máte hotovo a využijete ho nielen ako nátierku na pečivo, ale aj ako sladkú bodku na rôzne raňajkové kaše, lievance či palacinky alebo vafle.
Postup
01.
Maslo nechajte povoliť pri izbovej teplote. Zmäkne rýchlejšie, keď ho vopred nakrájate na menšie kocky.
02.
K maslu pridajte väčšiu štipku soli a škoricu a ručným mixérom ho mixujte tak dlho, až bude nadýchané a krémové. Potom po lyžiciach zašľahajte aj med a máte hotovo. Po tretej lyžici medu začnite ochutnávať: štyri lyžice sú ideálne pre mňa, vám možno postačia tri, alebo si ich naopak dáte päť, riaďte sa svojou chuťou.
Tip: Namiesto škorice môžete zvoliť aj perníkové korenie alebo štipku klinčekov či kardamómu. S medom chutia aj skvele. Ako namiešať perníkové korenie?
03.
Medové maslo ochutí aj pečenú či krátko dusenú zeleninu (najlepšie je s mrkvou, tekvicou a repou). Tenkú vrstvu môžete natrieť pod plátok dobrej šunky, pridajte ho do domáceho popcornu alebo k pečeným jablkám. Uchovávajte ho v dobre uzavretej nádobe (inak maslo nachytá všetky ďalšie vône) v chladničke a pred použitím nechajte chvíľu povoliť.
Zdroj: www.prozeny.cz