Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce ovocné knedle z kysnutého cesta: Letná klasika, ktorú zvládnete bez stresu

Domáce ovocné knedle z kysnutého cesta: Letná klasika, ktorú zvládnete bez stresu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce ovocné knedle z kysnutého cesta: Letná klasika, ktorú zvládnete bez stresu Foto: depositphotos.com
reklama:

Sladké kysnuté knedle plnené ovocím patria k overeným receptom, ktoré si mnohí spájame s detstvom a domácou kuchyňou. Pripraviť si ich zvládne aj ten, kto s varením len začína. Ich výhodou je jednoduchá príprava, nenáročné suroviny a možnosť obmieňať plnku podľa sezóny – od rebarbory cez jahody až po slivky.

Tieto knedle môžeme dochutiť rôznymi posýpkami – hodí sa na ne tvaroh, mletý mak, opečená strúhanka, škorica, orechy aj kokos. Výsledok je vždy chutný a sýty, no zároveň ľahký, ideálny na letné dni.

Z čoho sa pripravuje kysnuté cesto na knedle

Na základné cesto potrebujeme len niekoľko bežných surovín: hrubú múku, droždie, mlieko, vajcia, soľ a trochu cukru. Všetko, čo väčšina z nás bežne nájde v kuchyni. Cesto je nenákladné a výborne sa hodí na spracovanie sezónneho ovocia – či už čerstvého, mrazeného, alebo zaváraného. Najchutnejšie sú samozrejme z čerstvých plodov.

Rebarborové knedle si môžeme pripraviť už na jar, neskôr prídu na rad sladké jahody, marhule a čučoriedky. Jeseň uzatvárame so šťavnatými slivkami. Každý druh ovocia má svojho ideálneho „partnera“ v posýpke – napríklad mak sa výborne hodí k slivkám, zatiaľ čo tvaroh dopĺňa chuť jahôd či marhúľ.

Recept na domáce ovocné knedle

Ingrediencie na približne 20–25 knedlí:

  • 1 kg hrubej múky

  • 500 ml mlieka

  • 2 celé vajcia

  • 1 PL kryštálového cukru

  • 2 ČL soli

  • 1 kocka čerstvého droždia

Postup:

  1. V menšej miske si pripravíme kvások – premiešame rozdrobené droždie s trochou vlažného mlieka, cukrom a niekoľkými lyžicami múky. Necháme ho na teplom mieste aktivovať, kým nezačne peniť.

  2. Do veľkej misy nasypeme zvyšnú múku, pridáme vajcia, soľ, zvyšok mlieka a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké, pružné cesto, ktoré sa nelepí.

  3. Cesto zakryjeme a necháme ho kysnúť približne 60 minút, kým zdvojnásobí objem.

  4. Po vykysnutí si z cesta vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na rovnaké kúsky. Každý z nich roztlačíme na menšiu placku.

  5. Do stredu dáme ovocie podľa chuti (napr. celé jahody, polovice sliviek alebo marhúľ) a trochu cukru – ideálne priamo do stredu ovocia, aby nevlhčilo cesto.

  6. Knedle dôkladne uzatvoríme, vytvarujeme do guľky a položíme ich spojom nadol na pomúčený povrch. Necháme ich ešte 15 minút odpočívať.

Varenie knedlí: ako na to, aby boli nadýchané

Najčastejšie sa ovocné knedle varia vo vode, no zvládnu to aj nad parou. Pri varení vo vode postupujeme nasledovne:

  • Vodu v hrnci necháme zovrieť a vkladáme do nej len toľko knedlí, aby mali dostatok priestoru. Ak je ich veľa naraz, voda sa rýchlo ochladí a knedle sa môžu zraziť.

  • Najprv ich varíme pod pokrievkou 5 minút, potom ich otočíme a dokončíme varenie bez pokrievky, ďalšie 3 až 5 minút. Dĺžka varenia závisí od veľkosti.

  • Pokiaľ plníme knedle mrazeným ovocím, je dobré ho najskôr rozmraziť. V opačnom prípade by mohol byť stred surový, zatiaľ čo cesto by sa mohlo rozvariť.

  • Prvú knedľu rozrežeme a skontrolujeme, či je cesto prevarené. Hotové knedle prepichneme vidličkou, aby mohla uniknúť para a knedle zostali nadýchané.

Servírovanie a tipy na záver

Čerstvo uvarené knedle sú najlepšie ešte teplé – podávame ich s tvarohom, posypané práškovým cukrom, preliate rozpusteným maslom alebo doplnené o mak, škoricu, opečenú strúhanku či orechy. Ak nám nejaké knedle zostanú, môžeme ich po vychladnutí zamraziť alebo neskôr prehriať na pare.

Domáce ovocné knedle sú ideálnym letným jedlom – jednoduché, výživné a plné chuti sezóny. Ak si ich raz pripravíte, pravdepodobne sa stanú stálicou vášho jedálnička.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.