Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce ovocné kože: jednoduchá a trvanlivá pochúťka bez pridaného cukru

Domáce ovocné kože: jednoduchá a trvanlivá pochúťka bez pridaného cukru
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce ovocné kože: jednoduchá a trvanlivá pochúťka bez pridaného cukru Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte zdravú alternatívu k sladkostiam, ovocné kože sú skvelou voľbou. Ide o tenké pláty vyrobené z rozmixovaného ovocia, ktoré sa šetrne vysuší, čím si uchová nielen svoju sladkosť, ale aj veľa vitamínov a vlákniny. Sú ľahké, skladné a vydržia celé mesiace, takže si ich môžete vziať na cesty, do práce alebo pribaliť deťom do školy.

Ich príprava je nenáročná a nepotrebujete ani sušičku – úplne postačí rúra. Navyše využijete aj prezreté ovocie, ktoré by inak skončilo v koši.

Čo budete potrebovať

  • akékoľvek zrelé či prezreté ovocie (napr. jablká, hrušky, jahody, slivky, banány, mango, maliny, čučoriedky a pod.),

  • mixér,

  • rúru alebo sušičku.

Postup prípravy

  1. Príprava ovocia – ovocie dobre umyte, zbavte stoniek, jadierok alebo kôstok a podľa potreby ošúpte.

  2. Vytvorenie pyré – dužinu vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú hmotu. Ak je príliš hustá, prilejte trochu vody, aby sa ľahšie spracovávala. V tejto fáze môžete pridať aj koreniny (škorica, klinček) alebo semienka pre viac vlákniny.

  3. Sušenie v rúre – plech vyložte papierom na pečenie a jemne ho potrite olejom, aby sa plát neprilepil. Pyré rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve (približne 3–4 mm) a sušte pri teplote 30–40 °C s pootvorenými dvierkami 8–12 hodín, podľa množstva vody v ovocí.

  4. Sušenie v sušičke – použite plné podložky bez dierok alebo ich vyložte papierom. Naneste pyré rovnako ako pri rúre a sušte pri 40–45 °C približne 8–10 hodín. V polovici času prehoďte plata, aby sa usušili rovnomerne.

  5. Dokončenie – usušený plát opatrne stiahnite z podložky, nakrájajte na pásiky či štvorce a stočte do roliek.

  6. Skladovanie – uchovávajte na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesnej nádobe.

Nápady na využitie

  • Na cesty a výlety – ľahké, trvanlivé a bez rizika, že sa roztopia alebo pokazia.

  • Tvorivá zábava pre deti – namiesto roliek vykrojte z plátov rôzne tvary pomocou formičiek.

  • Sladká gurmánska verzia – rolky namočte do roztopenej čokolády a nechajte stuhnúť.

  • Ozdoba dezertov – kúsky ovocnej kože dodajú zaujímavý vzhľad tortám, pohárom či palacinkám.

  • Do šalátov – menšie kúsky spestria chuť ovocných alebo dokonca zeleninových šalátov.

Takto pripravené ovocné kože sú skvelým spôsobom, ako zužitkovať úrodu, mať stále po ruke zdravé maškrty a vyhnúť sa zbytočnému cukru či konzervantom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.