Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáce ovocné kože: jednoduchá a trvanlivá pochúťka bez pridaného cukru

Domáce ovocné kože: jednoduchá a trvanlivá pochúťka bez pridaného cukru
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce ovocné kože: jednoduchá a trvanlivá pochúťka bez pridaného cukru Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte zdravú alternatívu k sladkostiam, ovocné kože sú skvelou voľbou. Ide o tenké pláty vyrobené z rozmixovaného ovocia, ktoré sa šetrne vysuší, čím si uchová nielen svoju sladkosť, ale aj veľa vitamínov a vlákniny. Sú ľahké, skladné a vydržia celé mesiace, takže si ich môžete vziať na cesty, do práce alebo pribaliť deťom do školy.

Ich príprava je nenáročná a nepotrebujete ani sušičku – úplne postačí rúra. Navyše využijete aj prezreté ovocie, ktoré by inak skončilo v koši.

Čo budete potrebovať

  • akékoľvek zrelé či prezreté ovocie (napr. jablká, hrušky, jahody, slivky, banány, mango, maliny, čučoriedky a pod.),

  • mixér,

  • rúru alebo sušičku.

Postup prípravy

  1. Príprava ovocia – ovocie dobre umyte, zbavte stoniek, jadierok alebo kôstok a podľa potreby ošúpte.

  2. Vytvorenie pyré – dužinu vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú hmotu. Ak je príliš hustá, prilejte trochu vody, aby sa ľahšie spracovávala. V tejto fáze môžete pridať aj koreniny (škorica, klinček) alebo semienka pre viac vlákniny.

  3. Sušenie v rúre – plech vyložte papierom na pečenie a jemne ho potrite olejom, aby sa plát neprilepil. Pyré rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve (približne 3–4 mm) a sušte pri teplote 30–40 °C s pootvorenými dvierkami 8–12 hodín, podľa množstva vody v ovocí.

  4. Sušenie v sušičke – použite plné podložky bez dierok alebo ich vyložte papierom. Naneste pyré rovnako ako pri rúre a sušte pri 40–45 °C približne 8–10 hodín. V polovici času prehoďte plata, aby sa usušili rovnomerne.

  5. Dokončenie – usušený plát opatrne stiahnite z podložky, nakrájajte na pásiky či štvorce a stočte do roliek.

  6. Skladovanie – uchovávajte na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesnej nádobe.

Nápady na využitie

  • Na cesty a výlety – ľahké, trvanlivé a bez rizika, že sa roztopia alebo pokazia.

  • Tvorivá zábava pre deti – namiesto roliek vykrojte z plátov rôzne tvary pomocou formičiek.

  • Sladká gurmánska verzia – rolky namočte do roztopenej čokolády a nechajte stuhnúť.

  • Ozdoba dezertov – kúsky ovocnej kože dodajú zaujímavý vzhľad tortám, pohárom či palacinkám.

  • Do šalátov – menšie kúsky spestria chuť ovocných alebo dokonca zeleninových šalátov.

Takto pripravené ovocné kože sú skvelým spôsobom, ako zužitkovať úrodu, mať stále po ruke zdravé maškrty a vyhnúť sa zbytočnému cukru či konzervantom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.