Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce plnené papriky: Chuť, ktorá pretrváva generácie

Domáce plnené papriky: Chuť, ktorá pretrváva generácie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce plnené papriky: Chuť, ktorá pretrváva generácie Foto: depositphotos.com
reklama:

Existujú jedlá, ktoré v sebe nesú viac než len vôňu a chuť – nesú aj spomienky. Plnené papriky patria práve medzi takéto poklady. Kombinácia mäkkých paprík, šťavnatej mäsovej plnky a bohatej paradajkovej omáčky v nás často vyvoláva spomienky na detstvo a kuchyňu starých mám. Nenápadný, no pritom výnimočný pokrm, ktorý vás zasýti a zároveň pohladí dušu.

Tradičné, a stále obľúbené

V mnohých domácnostiach majú plnené papriky stále pevné miesto v jedálnom lístku. Ich úspech spočíva v jednoduchosti a možnostiach obmien. Sladkastá paprika v kombinácii s dobre ochuteným mletým mäsom a jemne kyslastou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú súhru chutí.

Každý má svoj obľúbený spôsob podávania – niekto si ich nevie predstaviť bez knedle, iný ich má radšej s ryžou guľatou Mánya. A čo je najlepšie? Na druhý deň chutia ešte lepšie, pretože sa chute krásne prepoja.

Ktoré papriky sú najvhodnejšie?

Na prípravu sa najviac hodia druhy s pevným dužinatým telom – ideálne sú žlté, červené alebo zelené sladké papriky či kapie. Dôležité je, aby boli čerstvé a pevné. Príliš zrelé alebo mäkké plody by sa mohli pri varení rozpadnúť.

Príprava paprík na plnenie

Papriky najskôr dôkladne umyjeme. Potom odrežeme vrchnú časť so stopkou – poslúži ako prirodzené viečko. Vnútro paprík vyčistíme – odstránime všetky semienka aj biele blany. Ak je potrebné, môžeme ich ešte vypláchnuť vodou.

Zachované vrchnáky možno opäť nasadiť po naplnení – nielenže dobre držia plnku, ale jedlo aj krajšie vyzerá.

Náplň, ktorá tvorí srdce receptu

Do vnútra paprík patrí ochutené mleté mäso. Použiť môžete bravčové, hovädzie, prípadne ich kombináciu – alebo aj ľahšie morčacie. Mäsovú zmes tvorí najčastejšie mleté mäso, nadrobno pokrájaná cibuľka, cesnak, korenie, soľ, majorán a vajce. Na zjemnenie a spojenie ingrediencií sa zvykne pridávať trochu horčice a na zahustenie strúhanka alebo navlhčený rožok. Niektorí do plnky miešajú aj uvarenú ryžu guľatu Mánya.

Ako papriky správne naplniť

Hotovou mäsovou zmesou plníme papriky – stačí lyžičkou. Netreba ich preplniť, inak by mohli pri varení prasknúť. Na uvoľnenie pary sa oplatí urobiť do každej naplnenej papriky jemný zárez alebo vpich nožom.

Vkladajú sa do omáčky a dusia približne pol hodiny z jednej strany, následne sa otočia a pokračuje sa vo varení ešte asi 30 minút.

Recept na 4 až 6 porcií

Potrebujeme:

  • 500 g mletého mäsa

  • 1–2 vajcia

  • soľ, korenie, majoránka

  • hrsť strúhanky

  • 500 g paradajkového pretlaku

  • 1 hrnček vody

  • 4 až 6 paprík

  • nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list

  • cesnak

  • trocha cukru

  • svetlá zápražka

Postup prípravy:

V mise zmiešame mleté mäso so soľou, korením, cesnakom, majoránkou, vajíčkom, strúhankou a horčicou. Papriky očistíme a naplníme touto zmesou. Zvyšnú mäsovú plnku môžeme tvarovať do guliek.

Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, pridáme paradajkový pretlak (môžeme doplniť aj trochou kečupu), bobkový list, celé korenie, trochu soli a štipku cukru. Do tejto omáčky vložíme papriky a mäsové guľky. Podľa chuti môžeme pridať aj kocku bujónu.

Varíme približne hodinu, kým nie je mäso úplne hotové. Na záver omáčku zahustíme svetlou zápražkou a krátko prevaríme.

Tip na servírovanie: Najlepšie chutia s domácim knedľou alebo dusenou ryžou guľatou Mánya.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.