Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce punčové rezy: farebný dezert s rumovým nádychom a citrónovou polevou, ktorý zvládne každý

Domáce punčové rezy: farebný dezert s rumovým nádychom a citrónovou polevou, ktorý zvládne každý
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce punčové rezy: farebný dezert s rumovým nádychom a citrónovou polevou, ktorý zvládne každý Foto: depositphotos.com
reklama:

Spomínate si na tie klasické zákusky, ktoré sa podávali v starých cukrárňach? Medzi nimi jednoznačne kraľovali punčové rezy – farebné, šťavnaté a výrazne voňajúce po rume. Dnes si túto legendu sladkého retro štýlu môžete pripraviť aj doma. A nebojte sa, nie je to také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá.

Tradičný zákusok s nadčasovou chuťou

Punčové rezy boli kedysi neoddeliteľnou súčasťou výkladov každého cukrárenského pultu. Hoci dnes už ustupujú moderným dezertom, stále si držia svoje miesto medzi obľúbenými klasikami. Ich úspech spočíva v kombinácii jednoduchých piškótových vrstiev, ovocnej marmelády, rumového rozvaru a sladkej polevy, ktorá im dodáva sviežosť a eleganciu. A to všetko v žiarivých farbách, ktoré očaria na prvý pohľad.

Niekoľko rád pred pečením

  • Pečiaci papier si pred použitím jemne potrite chladným maslom – cesto sa po upečení ľahko oddelí.
  • Ak sa chcete vyhnúť alkoholu, pokojne siahnite po rumovej esencii – zachová chuť bez promile.
  • Dôležité je vrstvy rezu poriadne stlačiť a nechať odstáť – čím dlhšie, tým lepšie. Dezert tak krásne nasaje rozvar a všetky chute sa prepoja.
  • Pri príprave polevy nezalievajte cukor naraz všetkým mliekom, pridávajte ho postupne, aby ste trafili ideálnu hustotu.
  • A ak chcete dezert ešte trochu „vyšperkovať“, čokoládová dekorácia navrchu nikdy nič nepokazí.

Suroviny

Piškótové cesto:

Na svetlý plát:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 lyžíc polohrubej múky

Na farebný plát:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 lyžíc polohrubej múky
  • červené gélové farbivo (stačí trochu)

Na vrstvenie:

  • pohár ríbezľového džemu

Na punčový sirup:

  • 300 g práškového cukru
  • 200 ml vody
  • 100 ml rumu (alebo rumová aróma)
  • ½ lyžičky kyseliny citrónovej

Citrónová poleva:

  • 250 g práškového cukru
  • 5 lyžíc teplého mlieka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička Solamylu
  • čokoládová poleva na ozdobenie (voliteľné)

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 170–180 °C. Pripravte si dva rovnaké plechy – vystlite ich papierom a potrite maslom.

  2. Vajíčka s cukrom šľahajte ručným mixérom približne 15 minút, kým nevznikne svetlá hustá pena.

  3. Zľahka vmiešajte múku a cesto rozotrite na prvý plech. Pečte asi 5 minút – cesto by malo zostať vláčne, nie prepečené.

  4. Rovnaký postup zopakujte s druhým cestom, do ktorého tentokrát pridajte aj červené farbivo.

  5. Oba upečené korpusy nechajte vychladnúť a následne ich rozrežte na polovice, čím získate štyri vrstvy.

  6. V hrnci priveďte do varu vodu s práškovým cukrom a kyselinou citrónovou. Po vychladnutí pridajte rum alebo arómu. V prípade potreby môžete rozvar trochu zriediť.

Skladanie dezertu

  1. Spodnú svetlú časť potrite marmeládou.
  2. Na ňu položte ružový plát, ktorý bohato pokvapkajte polovicou punčového rozvaru. Potrite marmeládou.
  3. Pokračujte ďalšou svetlou vrstvou, znovu rozvar, marmeláda a zakončite červeným plátom.
  4. Celý koláč prikryte papierom, ktorý ste použili na pečenie, a naň položte ďalší plech. Mierne ho zaťažte (napr. vodou v plechu) a nechajte odpočívať aspoň 3 hodiny – ideálne cez noc.

Záver s polevou

  1. Zmiešajte práškový cukor s teplým mliekom, citrónovou šťavou a Solamylom. Mlieko prilievajte po lyžiciach, kým nezískate hladkú polevu s krémovou konzistenciou.
  2. Rovnomerne ju rozotrite na celý vrch dezertu a nechajte úplne zaschnúť.
  3. Ak chcete, môžete ešte ozdobiť čokoládovou polevou – prúžkami alebo vzorom.
  4. Po stuhnutí nakrájajte na jednotlivé rezy a servírujte.

Sladký tip na koniec

Punčové rezy nie sú len pekné na pohľad – ich chuť sa dokonale rozvinie až po odležaní. Pripravte ich deň vopred, a na druhý deň sa vám odvďačia bohatou, harmonickou chuťou. Skvelé k popoludňajšej káve alebo ako elegantné pohostenie pre návštevu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.