Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce salko: Jednoduchý recept, dokonalá chuť a rady, ako sa vyhnúť chybám

Domáce salko: Jednoduchý recept, dokonalá chuť a rady, ako sa vyhnúť chybám
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce salko: Jednoduchý recept, dokonalá chuť a rady, ako sa vyhnúť chybám Foto: depositphotos.com
reklama:

Salko – tá hustá, sladká a mliečna pochúťka, ktorú poznáme z krémov, likérov či vianočného pečiva – sa dá pripraviť aj bez otvárania plechovky.

A výsledok? Rovnako chutný, často ešte lepší, pretože presne viete, čo v ňom je. Stačí vám pár ingrediencií, trochu času a správny postup.

Prečo sa oplatí pripraviť si salko doma

Ak zrovna nemáte poruke plechovku kondenzovaného mlieka, alebo chcete ušetriť, domáce salko je ideálne riešenie. Pripravuje sa pomalým odparovaním vody z mlieka s cukrom a kúskom masla, čo mu dáva jeho typickú hustotu a hladkú, krémovú štruktúru.

Okrem výbornej chuti má aj ekonomickú výhodu – klasické 400-gramové salko v obchode stojí okolo 72 Kč, zatiaľ čo domáca verzia vás vyjde približne na polovicu. A ak potrebujete len menšie množstvo, môžete si spraviť presne toľko, koľko treba.

Z čoho sa salko vyrába

Na tento recept nepotrebujete nič špeciálne – len plnotučné mlieko, cukor a maslo. Všetko spolu dáte do hrnca, privediete k varu a potom trpezlivo miešate, kým sa časť vody neodparí. Zmes postupne zhustne a získava tú známe karamelovo-mliečnu chuť.

Užitočné tipy:

  • Uprednostnite plnotučné mlieko – výsledok bude výraznejší a krémovejší.
  • Cukor nielen sladí, ale pôsobí aj ako prirodzený konzervant.
  • Maslo dodáva salku jemnosť a lesk, vďaka čomu má krásnu hladkú štruktúru.

Na čo si dať pozor počas varenia

Tajomstvo úspechu spočíva v pomalom postupe. Prudký var alebo nesprávny hrniec vedia pokaziť aj dobrý základ.

  • Používajte hrniec s hrubým alebo nepriľnavým dnom, aby sa mlieko nepripálilo.
  • Miešajte pravidelne, najmä ku koncu, keď zmes začína hustnúť.
  • Nevarte prudko – pri vysokej teplote vznikajú hrudky a hrozí pripálenie.
  • Penenie na povrchu je normálne, objavuje sa, keď sa cukor a bielkoviny koncentrujú.

Keď salko nechce zhustnúť

Hotové salko býva spočiatku tekuté, ale po vychladnutí zhustne. Ak sa to nestane, skontrolujte:

  • Dĺžku varenia – možno ste ho stiahli z ohňa priskoro. Pokračujte v pomalom varení a miešaní.
  • Teplotu – ak sa mlieko varí príliš prudko, môže sa zraziť. Znížte plameň.
  • Množstvo cukru – ak ste ubrali, zmes nemusí zhustnúť.
  • Pomer surovín – držte sa odporúčaných množstiev, tie zabezpečia správnu konzistenciu.

Vďaka vysokému obsahu cukru vydrží domáce salko v chladničke 5 až 7 dní. Ak ho chcete skladovať dlhšie, pokojne ho dajte do mrazničky. Po rozmrazení ho len premiešajte a môžete používať.

Ako získať karamelové salko

Milujete karamel? Dá sa jednoducho pripraviť aj z klasického salka. Hotovú zmes nalejte do zaváraninového pohára (asi 370 ml), uzavrite viečkom a vložte do hrnca s vodou tak, aby bola sklenená nádoba ponorená. Varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny.

Pomaličké zahrievanie spôsobí, že mlieko získa tmavšiu farbu, hustejšiu konzistenciu a typickú karamelovú arómu. Po vychladnutí máte hotové karamelové salko, ktoré sa skvele hodí do koláčov, krémov alebo len tak – na lyžičku.

Recept: Domáce sladené kondenzované mlieko

Ingrediencie (na cca 150 g salka):

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 g masla

Postup:

  1. Všetky suroviny vložte do hrnca s nepriľnavým dnom.
  2. Zmes priveďte k varu a potom znížte teplotu.
  3. Varte pomaly, asi 20 minút, pričom priebežne miešajte.
  4. Keď začne pena na povrchu hustnúť, je salko takmer hotové.
    Po krátkom schladení získate dokonalú hustotu – presne takú, akú má salko z konzervy.

Domáce salko je dôkazom, že aj z troch bežných surovín sa dá vyčarovať niečo výnimočné. Stačí trochu trpezlivosti a výsledok bude stáť za to – krémové, sladké a neodolateľné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.