- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáce špaldové sušienky s javorovým sirupom: chutné, zdravé a rýchle
Domáce špaldové sušienky s javorovým sirupom: chutné, zdravé a rýchle
Pochutnajú si na nich dospelí aj deti, pritom telu neprinášajú iba prázdne kalórie, ale množstvo cenných látok a majú nízky glykemický index. Ich príprava je jednoduchá, dochrumkava sú upečené za 10 minút.
Výber sušienok, ktoré by neobsahovali len bielu múku, nadbytok cukru a nezdravé a eticky sporné suroviny ako je palmový olej, je pomerne malý a pochopiteľne nie sú lacné. Môžete si ich však upiecť doma, a to celkom ľahko a rýchlo. Kvalitné suroviny tiež niečo stoja, avšak odmenou je dobrota, ktorá zdraviu skôr prospeje.
Potrebujeme:
200 g špaldovej múky
50 g mletých orechov alebo mandlí
120 g kokosového oleja alebo masla
3/4 lyžičky soli
100 ml javorového sirupu
nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citrónu
Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme z neho guľu, zabalíme ju do fólie a dáme odležať na hodinu do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto rozvaľkáme plát približne 0,5 cm tenký, z neho formičkami vykrajujeme sušienky, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Sušienky pečieme 9-10 minút.
Pokiaľ cesto príliš zmäkne, horšie sa s ním pracuje – pomôže krátky pobyt v chladničke.
Nie je olej ako olej
Mohlo by sa stať, že náhrada palmového tuku kokosovým je vyháňanie čerta diablom. Kokosový olej je však svojím zložením pre zdravie priaznivejší ako palmový, má neporovnateľne lepšiu chuť, a aj keď je tiež dovážaný zďaleka, jeho produkciu nesprevádza ani zďaleka tak rozsiahla devastácia prírody, ako pestovanie palmy olejnej.
Kokosová palma je náročnejšia, neuspokojí sa s pôdou po vyklčenom pralese, preto sa pestuje na stále rovnakých pobrežných plantážach, o ktoré sa musia majitelia patrične starať. Tuzemskou alternatívou a starou dobrou klasikou je maslo. Pokiaľ zvolíte maslo v biokvalite, máte istotu, že sa dojnice mohli pásť na čerstvom vzduchu a nestrávili život zatvorené v budove. Aj v chuti a nutričnej kvalite je istý rozdiel. S použitím tekutého oleja (slnečnicového, repkového ai) je príprava cesta tiež množná, ale ťažšia, než s tukom, ktorý v chlade tuhne.
Zdroj: www.ireceptar.cz