Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce zavárané uhorky s chuťou ako zo Znojma: Overený recept na výborný nálev

Domáce zavárané uhorky s chuťou ako zo Znojma: Overený recept na výborný nálev
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce zavárané uhorky s chuťou ako zo Znojma: Overený recept na výborný nálev Foto: depositphotos.com
reklama:

Nakladanie uhoriek patrí medzi klasické letné zvyky mnohých domácností. Tá pravá chuť sa ukrýva v náleve, ktorý dá uhorkám charakteristickú sladkokyslú arómu. Hoci existuje mnoho spôsobov, ako uhorky naložiť, znojemský typ patrí medzi tie najtradičnejšie a najobľúbenejšie.

Domáce zavárané uhorky chutia lepšie než tie z obchodu – sú sviežejšie, voňavejšie a presne podľa vašich predstáv. Znojemský nálev je známy svojou vyváženou chuťou, v ktorej sa spája sladkosť, kyslosť a jemné korenie. Vďaka tomu sa uhorky skvele hodia nielen ako príloha, ale aj do rôznych jedál a omáčok.

Čo budete potrebovať na prípravu znojemského nálevu

Na približne 10 zaváracích pohárov (0,7 l) si pripravte:

  • 2 litre čistej vody

  • 0,5 litra klasického octu

  • 1 balenie zaváracieho prípravku (napr. Deko)

  • 150 g kryštálového cukru

  • 25 tabliet sacharínu

Na plnenie pohárov budete ďalej potrebovať:

  • Mladé zaváracie uhorky (ideálne do 11 cm, pevné a čerstvé)

  • Mrkvu

  • Cibuľu

  • Kôpor (kvety, stonky alebo vetvičky)

  • Chren

Podrobný postup, ako na to:

  1. Príprava nálevu:
    Vodu nalejte do väčšieho hrnca, pridajte ocot, cukor, zavárací prípravok a tablety sacharínu. Celú zmes priveďte do varu a nechajte ju mierne prebublať aspoň 2–3 minúty. Potom nechajte nálev úplne vychladnúť.

  2. Nachystanie zeleniny:
    Uhorky dôkladne umyte, oddeľte poškodené kusy. Mrkvu a chren nakrájajte na tenké kolieska, cibuľu na plátky. Kôpor môžete použiť celý alebo len kvety či stonky.

  3. Vrstvenie do pohárov:
    Na dno každého sterilizovaného pohára vložte niekoľko koliesok mrkvy a chrenu, pár plátkov cibule a kúsky kôpru. Potom pohár naplňte uhorkami, čo najtesnejšie, ale bez poškodenia.

  4. Zalievanie:
    Uhorky zalejte vychladnutým nálevom až po okraj, tak aby boli celé ponorené. Nezabudnite utrieť hrdlá pohárov od zvyškov nálevu a pevne uzatvorte viečkami.

  5. Sterilizácia (zaváranie):
    Poháre vložte do zaváracieho hrnca naplneného vodou – hladina by mala siahať asi 3 cm pod viečka. Zavárajte pri 80 °C približne 20 minút. Po uplynutí času poháre opatrne vyberte a nechajte ich vychladnúť na utierke alebo mriežke.

Výsledok? Chrumkavé uhorky s autentickou chuťou

Ak dodržíte tento postup, výsledkom budú krásne chrumkavé uhorky s bohatou sladkokyslou chuťou a jemným nádychom korenín. Tento recept sa výborne osvedčí každému, kto chce uchovať chuť leta na dlhé mesiace.

Tip na záver:

Pre extra chuť môžete do niektorých pohárov pridať aj celé nové korenie alebo horčičné semienka – nálev tak dostane ďalší chuťový rozmer.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.