Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáce zavárané uhorky s chuťou ako zo Znojma: Overený recept na výborný nálev

Domáce zavárané uhorky s chuťou ako zo Znojma: Overený recept na výborný nálev
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce zavárané uhorky s chuťou ako zo Znojma: Overený recept na výborný nálev Foto: depositphotos.com
reklama:

Nakladanie uhoriek patrí medzi klasické letné zvyky mnohých domácností. Tá pravá chuť sa ukrýva v náleve, ktorý dá uhorkám charakteristickú sladkokyslú arómu. Hoci existuje mnoho spôsobov, ako uhorky naložiť, znojemský typ patrí medzi tie najtradičnejšie a najobľúbenejšie.

Domáce zavárané uhorky chutia lepšie než tie z obchodu – sú sviežejšie, voňavejšie a presne podľa vašich predstáv. Znojemský nálev je známy svojou vyváženou chuťou, v ktorej sa spája sladkosť, kyslosť a jemné korenie. Vďaka tomu sa uhorky skvele hodia nielen ako príloha, ale aj do rôznych jedál a omáčok.

Čo budete potrebovať na prípravu znojemského nálevu

Na približne 10 zaváracích pohárov (0,7 l) si pripravte:

  • 2 litre čistej vody

  • 0,5 litra klasického octu

  • 1 balenie zaváracieho prípravku (napr. Deko)

  • 150 g kryštálového cukru

  • 25 tabliet sacharínu

Na plnenie pohárov budete ďalej potrebovať:

  • Mladé zaváracie uhorky (ideálne do 11 cm, pevné a čerstvé)

  • Mrkvu

  • Cibuľu

  • Kôpor (kvety, stonky alebo vetvičky)

  • Chren

Podrobný postup, ako na to:

  1. Príprava nálevu:
    Vodu nalejte do väčšieho hrnca, pridajte ocot, cukor, zavárací prípravok a tablety sacharínu. Celú zmes priveďte do varu a nechajte ju mierne prebublať aspoň 2–3 minúty. Potom nechajte nálev úplne vychladnúť.

  2. Nachystanie zeleniny:
    Uhorky dôkladne umyte, oddeľte poškodené kusy. Mrkvu a chren nakrájajte na tenké kolieska, cibuľu na plátky. Kôpor môžete použiť celý alebo len kvety či stonky.

  3. Vrstvenie do pohárov:
    Na dno každého sterilizovaného pohára vložte niekoľko koliesok mrkvy a chrenu, pár plátkov cibule a kúsky kôpru. Potom pohár naplňte uhorkami, čo najtesnejšie, ale bez poškodenia.

  4. Zalievanie:
    Uhorky zalejte vychladnutým nálevom až po okraj, tak aby boli celé ponorené. Nezabudnite utrieť hrdlá pohárov od zvyškov nálevu a pevne uzatvorte viečkami.

  5. Sterilizácia (zaváranie):
    Poháre vložte do zaváracieho hrnca naplneného vodou – hladina by mala siahať asi 3 cm pod viečka. Zavárajte pri 80 °C približne 20 minút. Po uplynutí času poháre opatrne vyberte a nechajte ich vychladnúť na utierke alebo mriežke.

Výsledok? Chrumkavé uhorky s autentickou chuťou

Ak dodržíte tento postup, výsledkom budú krásne chrumkavé uhorky s bohatou sladkokyslou chuťou a jemným nádychom korenín. Tento recept sa výborne osvedčí každému, kto chce uchovať chuť leta na dlhé mesiace.

Tip na záver:

Pre extra chuť môžete do niektorých pohárov pridať aj celé nové korenie alebo horčičné semienka – nálev tak dostane ďalší chuťový rozmer.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.