Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete

Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak si chcete dopriať dezert, ktorý spája poctivú remeselnú prípravu a nezameniteľnú chuť, žĺtkové venčeky sú tou správnou voľbou. Tento obľúbený zákusok nie je len výsadou cukrární – s troškou trpezlivosti si ho pripravíte aj doma. A výsledok rozhodne stojí za to.

Výnimočné sú svojím ľahkým odpaľovaným cestom, krémovou náplňou s dotykom rumu a jemnou polevou, ktorá dodá finálny šmrnc. Či už ich poznáte ako detský dezert od starej mamy, alebo ste ich objavili v modernej podobe na oslavách, ich kúzlo zostáva rovnaké – skrátka neodolateľné.

Tradičný recept s modernými radami

Základ úspechu tkvie v správne pripravenom ceste. Nie je to zložité, ale záleží na detailoch:

  • Cesto je potrebné dôkladne miešať hneď po pridaní múky – spočiatku sa lepí, no po chvíli sa z neho stane hladká a kompaktná masa.

  • Vajíčka sa do cesta pridávajú len vtedy, keď je už vychladnuté. Ak by ste ich zašľahali do horúcej hmoty, mohli by sa zraziť a cesto by sa znehodnotilo.

  • Dôležité je pridávať vajcia postupne – po jednom – aby sa dobre spojili s cestom a nevznikli hrudky.

Ako vytvarovať dokonalé venčeky

Estetika hrá pri venčekoch veľkú rolu. Aby boli všetky rovnaké a rovnomerne upečené, môžete si pomôcť malým trikom:

  • Na spodok papiera na pečenie si nakreslite ceruzkou kruhy s priemerom približne 7 cm. Po nakreslení papier otočte, aby sa cesto nedotýkalo písanej strany.

  • Pri striekaní cesta si ustrážte množstvo – na jeden venček stačí asi 25–30 gramov.

  • Ak chcete vyššie venčeky, urobte dva kruhy nad sebou. Takéto venčeky sa lepšie plnia aj krájajú.

  • Odporúčame si najskôr upiecť skúšobný venček – pomôže to doladiť čas pečenia aj výslednú veľkosť.

Pečenie venčekov: Trpezlivosť je základ

Rúru je nutné dôkladne predhriať na 190 °C. Počas prvých 15 minút pečenia sa rúra nesmie otvárať – para v nej pomáha cestu krásne narásť. Predčasné otvorenie by spôsobilo spľasnutie venčekov. Po upečení ich nechajte dôkladne vychladnúť a ešte teplé opatrne rozkrojte.

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

  • 125 ml vody

  • 125 ml plnotučného mlieka

  • 125 g masla

  • 160 g hladkej múky

  • cca 250 g vajec (zhruba 5 kusov)

  • štipka soli

Na krém:

  • 480 ml mlieka

  • 20 ml tmavého rumu

  • 80 g kryštálového cukru

  • 40 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu

  • 120 g žĺtkov (cca 6–7 kusov)

  • 5 g vanilkovej pasty alebo extraktu

  • 120 g masla

  • 250 g mascarpone

Na polevu:

  • 210 g práškového cukru

  • 20 ml citrónovej šťavy

  • 10 ml rumu

Postup: odpaľované cesto a krém krok za krokom

1. Krémová náplň:
Do hrnca nalejte mlieko a rum a dajte zohriať. Medzitým v inej mise zmiešajte žĺtky, cukor, škrob a vanilku. Keď je mlieko horúce, nalejte trochu (asi 1 hrnček) do žĺtkovej zmesi za stáleho miešania. Takto ju „otemperujete“ – teda pripravíte na kontakt s teplom bez zrazenia. Následne zmes vlejte späť do hrnca a za stáleho šľahania varte, kým nezhustne. Odstavte, vmiešajte maslo a premiešajte dohladka. Krém preložte do nádoby, zakryte potravinovou fóliou (priamo na povrch) a nechajte najprv vychladnúť, potom dajte do chladničky.

2. Cesto:
Vodu, mlieko, maslo a soľ dajte do hrnca a priveďte k varu. Prisypte preosiatu múku a energicky miešajte, kým sa z cesta nevytvorí hladká guľa, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Odpaľujte približne 3 minúty. Hotové cesto presuňte do misy a nechajte mierne vychladnúť. Postupne doň zapracujte vajcia – ideálne v robote alebo ručným mixérom.

3. Tvarovanie a pečenie:
Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekajte na plech venčeky podľa predkreslených kruhov. Pečte 25 minút bez otvárania rúry. Upečené venčeky nechajte vychladnúť a rozkrojte.

4. Plnenie a poleva:
Vychladnutý krém vyšľahajte s mascarpone do hladkej konzistencie. V hornej časti venčeka spravte jemný zárez a spodok naplňte krémom. Vrchnú časť ponorte do polevy z cukru, citrónovej šťavy a rumu, nechajte krátko odkvapkať a spojte s naplneným spodkom.

Záver

Domáce žĺtkové venčeky nie sú len chuťovým zážitkom, ale aj malým triumfom v kuchyni. Spojenie nadýchaného cesta, jemného krému a sviežej polevy vytvára harmonický dezert, ktorý osloví každého – milovníkov klasiky aj tých, čo hľadajú niečo výnimočné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.