Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete

Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak si chcete dopriať dezert, ktorý spája poctivú remeselnú prípravu a nezameniteľnú chuť, žĺtkové venčeky sú tou správnou voľbou. Tento obľúbený zákusok nie je len výsadou cukrární – s troškou trpezlivosti si ho pripravíte aj doma. A výsledok rozhodne stojí za to.

Výnimočné sú svojím ľahkým odpaľovaným cestom, krémovou náplňou s dotykom rumu a jemnou polevou, ktorá dodá finálny šmrnc. Či už ich poznáte ako detský dezert od starej mamy, alebo ste ich objavili v modernej podobe na oslavách, ich kúzlo zostáva rovnaké – skrátka neodolateľné.

Tradičný recept s modernými radami

Základ úspechu tkvie v správne pripravenom ceste. Nie je to zložité, ale záleží na detailoch:

  • Cesto je potrebné dôkladne miešať hneď po pridaní múky – spočiatku sa lepí, no po chvíli sa z neho stane hladká a kompaktná masa.

  • Vajíčka sa do cesta pridávajú len vtedy, keď je už vychladnuté. Ak by ste ich zašľahali do horúcej hmoty, mohli by sa zraziť a cesto by sa znehodnotilo.

  • Dôležité je pridávať vajcia postupne – po jednom – aby sa dobre spojili s cestom a nevznikli hrudky.

Ako vytvarovať dokonalé venčeky

Estetika hrá pri venčekoch veľkú rolu. Aby boli všetky rovnaké a rovnomerne upečené, môžete si pomôcť malým trikom:

  • Na spodok papiera na pečenie si nakreslite ceruzkou kruhy s priemerom približne 7 cm. Po nakreslení papier otočte, aby sa cesto nedotýkalo písanej strany.

  • Pri striekaní cesta si ustrážte množstvo – na jeden venček stačí asi 25–30 gramov.

  • Ak chcete vyššie venčeky, urobte dva kruhy nad sebou. Takéto venčeky sa lepšie plnia aj krájajú.

  • Odporúčame si najskôr upiecť skúšobný venček – pomôže to doladiť čas pečenia aj výslednú veľkosť.

Pečenie venčekov: Trpezlivosť je základ

Rúru je nutné dôkladne predhriať na 190 °C. Počas prvých 15 minút pečenia sa rúra nesmie otvárať – para v nej pomáha cestu krásne narásť. Predčasné otvorenie by spôsobilo spľasnutie venčekov. Po upečení ich nechajte dôkladne vychladnúť a ešte teplé opatrne rozkrojte.

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

  • 125 ml vody

  • 125 ml plnotučného mlieka

  • 125 g masla

  • 160 g hladkej múky

  • cca 250 g vajec (zhruba 5 kusov)

  • štipka soli

Na krém:

  • 480 ml mlieka

  • 20 ml tmavého rumu

  • 80 g kryštálového cukru

  • 40 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu

  • 120 g žĺtkov (cca 6–7 kusov)

  • 5 g vanilkovej pasty alebo extraktu

  • 120 g masla

  • 250 g mascarpone

Na polevu:

  • 210 g práškového cukru

  • 20 ml citrónovej šťavy

  • 10 ml rumu

Postup: odpaľované cesto a krém krok za krokom

1. Krémová náplň:
Do hrnca nalejte mlieko a rum a dajte zohriať. Medzitým v inej mise zmiešajte žĺtky, cukor, škrob a vanilku. Keď je mlieko horúce, nalejte trochu (asi 1 hrnček) do žĺtkovej zmesi za stáleho miešania. Takto ju „otemperujete“ – teda pripravíte na kontakt s teplom bez zrazenia. Následne zmes vlejte späť do hrnca a za stáleho šľahania varte, kým nezhustne. Odstavte, vmiešajte maslo a premiešajte dohladka. Krém preložte do nádoby, zakryte potravinovou fóliou (priamo na povrch) a nechajte najprv vychladnúť, potom dajte do chladničky.

2. Cesto:
Vodu, mlieko, maslo a soľ dajte do hrnca a priveďte k varu. Prisypte preosiatu múku a energicky miešajte, kým sa z cesta nevytvorí hladká guľa, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Odpaľujte približne 3 minúty. Hotové cesto presuňte do misy a nechajte mierne vychladnúť. Postupne doň zapracujte vajcia – ideálne v robote alebo ručným mixérom.

3. Tvarovanie a pečenie:
Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekajte na plech venčeky podľa predkreslených kruhov. Pečte 25 minút bez otvárania rúry. Upečené venčeky nechajte vychladnúť a rozkrojte.

4. Plnenie a poleva:
Vychladnutý krém vyšľahajte s mascarpone do hladkej konzistencie. V hornej časti venčeka spravte jemný zárez a spodok naplňte krémom. Vrchnú časť ponorte do polevy z cukru, citrónovej šťavy a rumu, nechajte krátko odkvapkať a spojte s naplneným spodkom.

Záver

Domáce žĺtkové venčeky nie sú len chuťovým zážitkom, ale aj malým triumfom v kuchyni. Spojenie nadýchaného cesta, jemného krému a sviežej polevy vytvára harmonický dezert, ktorý osloví každého – milovníkov klasiky aj tých, čo hľadajú niečo výnimočné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.