
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete
Domáce žĺtkové venčeky: Krehký dezert s rumovou vôňou, ktorý si zamilujete

Ak si chcete dopriať dezert, ktorý spája poctivú remeselnú prípravu a nezameniteľnú chuť, žĺtkové venčeky sú tou správnou voľbou. Tento obľúbený zákusok nie je len výsadou cukrární – s troškou trpezlivosti si ho pripravíte aj doma. A výsledok rozhodne stojí za to.
Výnimočné sú svojím ľahkým odpaľovaným cestom, krémovou náplňou s dotykom rumu a jemnou polevou, ktorá dodá finálny šmrnc. Či už ich poznáte ako detský dezert od starej mamy, alebo ste ich objavili v modernej podobe na oslavách, ich kúzlo zostáva rovnaké – skrátka neodolateľné.
Tradičný recept s modernými radami
Základ úspechu tkvie v správne pripravenom ceste. Nie je to zložité, ale záleží na detailoch:
-
Cesto je potrebné dôkladne miešať hneď po pridaní múky – spočiatku sa lepí, no po chvíli sa z neho stane hladká a kompaktná masa.
-
Vajíčka sa do cesta pridávajú len vtedy, keď je už vychladnuté. Ak by ste ich zašľahali do horúcej hmoty, mohli by sa zraziť a cesto by sa znehodnotilo.
-
Dôležité je pridávať vajcia postupne – po jednom – aby sa dobre spojili s cestom a nevznikli hrudky.
Ako vytvarovať dokonalé venčeky
Estetika hrá pri venčekoch veľkú rolu. Aby boli všetky rovnaké a rovnomerne upečené, môžete si pomôcť malým trikom:
-
Na spodok papiera na pečenie si nakreslite ceruzkou kruhy s priemerom približne 7 cm. Po nakreslení papier otočte, aby sa cesto nedotýkalo písanej strany.
-
Pri striekaní cesta si ustrážte množstvo – na jeden venček stačí asi 25–30 gramov.
-
Ak chcete vyššie venčeky, urobte dva kruhy nad sebou. Takéto venčeky sa lepšie plnia aj krájajú.
-
Odporúčame si najskôr upiecť skúšobný venček – pomôže to doladiť čas pečenia aj výslednú veľkosť.
Pečenie venčekov: Trpezlivosť je základ
Rúru je nutné dôkladne predhriať na 190 °C. Počas prvých 15 minút pečenia sa rúra nesmie otvárať – para v nej pomáha cestu krásne narásť. Predčasné otvorenie by spôsobilo spľasnutie venčekov. Po upečení ich nechajte dôkladne vychladnúť a ešte teplé opatrne rozkrojte.
Čo budete potrebovať:
Na cesto:
-
125 ml vody
-
125 ml plnotučného mlieka
-
125 g masla
-
160 g hladkej múky
-
cca 250 g vajec (zhruba 5 kusov)
-
štipka soli
Na krém:
-
480 ml mlieka
-
20 ml tmavého rumu
-
80 g kryštálového cukru
-
40 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
-
120 g žĺtkov (cca 6–7 kusov)
-
5 g vanilkovej pasty alebo extraktu
-
120 g masla
-
250 g mascarpone
Na polevu:
-
210 g práškového cukru
-
20 ml citrónovej šťavy
-
10 ml rumu
Postup: odpaľované cesto a krém krok za krokom
1. Krémová náplň:
Do hrnca nalejte mlieko a rum a dajte zohriať. Medzitým v inej mise zmiešajte žĺtky, cukor, škrob a vanilku. Keď je mlieko horúce, nalejte trochu (asi 1 hrnček) do žĺtkovej zmesi za stáleho miešania. Takto ju „otemperujete“ – teda pripravíte na kontakt s teplom bez zrazenia. Následne zmes vlejte späť do hrnca a za stáleho šľahania varte, kým nezhustne. Odstavte, vmiešajte maslo a premiešajte dohladka. Krém preložte do nádoby, zakryte potravinovou fóliou (priamo na povrch) a nechajte najprv vychladnúť, potom dajte do chladničky.
2. Cesto:
Vodu, mlieko, maslo a soľ dajte do hrnca a priveďte k varu. Prisypte preosiatu múku a energicky miešajte, kým sa z cesta nevytvorí hladká guľa, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Odpaľujte približne 3 minúty. Hotové cesto presuňte do misy a nechajte mierne vychladnúť. Postupne doň zapracujte vajcia – ideálne v robote alebo ručným mixérom.
3. Tvarovanie a pečenie:
Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekajte na plech venčeky podľa predkreslených kruhov. Pečte 25 minút bez otvárania rúry. Upečené venčeky nechajte vychladnúť a rozkrojte.
4. Plnenie a poleva:
Vychladnutý krém vyšľahajte s mascarpone do hladkej konzistencie. V hornej časti venčeka spravte jemný zárez a spodok naplňte krémom. Vrchnú časť ponorte do polevy z cukru, citrónovej šťavy a rumu, nechajte krátko odkvapkať a spojte s naplneným spodkom.
Záver
Domáce žĺtkové venčeky nie sú len chuťovým zážitkom, ale aj malým triumfom v kuchyni. Spojenie nadýchaného cesta, jemného krému a sviežej polevy vytvára harmonický dezert, ktorý osloví každého – milovníkov klasiky aj tých, čo hľadajú niečo výnimočné.