Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce žužu: Pravý socialistický recept, ktorý si pamätáme z jarmokov

Vyrobte si doma domáce pestrofarebné cukrovinky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyrobte si doma domáce pestrofarebné cukrovinky Foto: depositphotos.com
reklama:

Spomínate si ešte na jemné a pestrofarebné cukrovinky, ktoré sme s obľubou kupovali na jarmokoch či púťach? Volali sme ich „žužu“ a ako deti sme ich zbožňovali všetci bez výnimky. Dobrou správou je, že žužu si môžeme jednoducho a rýchlo pripraviť aj v domácich podmienkach. V tejto verzii pritom nadviažeme na overený „socialistický“ recept, ktorý mnohí z nás poznali už v čase, keď sme netrpezlivo čakali, kedy sa objaví kolotoč a stánky s cukrovou vatou a žužu vo všetkých možných farbách.

Krátka exkurzia do histórie žužu (marshmallow)

Hoci sa žužu v súčasnosti väčšinou označuje anglickým názvom marshmallow, jeho pôvod siaha až k starovekým Egypťanom. Tí totiž už pred tisíckami rokov pripravovali bonbóny z medu a zahusťovali ich miazgou z rastliny s názvom ibiš lekársky. V angličtine nesie táto rastlina názov marshmallow, čo sa neskôr prenieslo aj na samotnú cukrovinku.

Dnes sa klasické marshmallow vyrába kombináciou cukru, kukuričného sirupu, vody, želatíny, vajec a ďalších prísad. Výsledkom je pružná, nadýchaná hmota, často s jemnými pastelovými farbami, ktorá sa dá krájať, tvarovať alebo dokonca opiecť nad ohňom. V Spojených štátoch amerických, Veľkej Británii či Austrálii sú tieto „penové bonbóny“ mimoriadne obľúbené na opekanie pri táborákoch a takisto sa pridávajú do horúceho kakaa či čokolády.

Domáce žužu – suroviny a postup

Nasledujúci recept sa do veľkej miery opiera o tradičné prípravy žužu, ktoré sme kedysi poznali z púťových stánkov. Zabezpečí vám vláčnu, sladkú hmotu, z ktorej si ľahko vytvoríte malé kocky alebo valčeky.

Budete potrebovať:

  • 2 a ½ lyžice želatíny bez príchute

  • 1 a ½ hrnčeka práškového cukru (+ trochu navyše na vysypanie)

  • 1 hrnček kukuričného sirupu

  • štipku soli

  • 2 lyžice vanilkového extraktu

  • potravinové farbivo (podľa vlastného výberu)

  • približne 200 ml vody (100 ml na napučanie želatíny a ďalších 100 ml na cukrový sirup)

Postup prípravy:

  1. Želatína
    Najskôr odmerajte 100 ml studenej vody a vsypte do nej želatínu. Dobre premiešajte a nechajte približne 15 minút odpočívať, aby želatína napučala.

  2. Cukrová zmes
    V samostatnom hrnci zmiešajte práškový cukor, kukuričný sirup, soľ a ďalších 100 ml vody. Na miernom ohni zohrievajte, kým sa cukor dôkladne nerozpustí. Potom zvyšte teplotu a ak máte po ruke kuchynský teplomer, sledujte, kedy zmes dosiahne 118 °C. Vtedy ju rýchlo odstavte z platne.

  3. Spojenie so želatínou
    Cukrovú zmes začnite pomaly šľahať mixérom (pri nižšej rýchlosti) a postupne ju prilievajte k napučanej želatíne. Keď ju začleníte celú, zvýšte otáčky mixéru a šľahajte, kým sa nevytvorí jemná, nadýchaná biela hmota.

  4. Dochutenie a farbenie
    Do vyšľahanej zmesi pridajte vanilkový extrakt a pár kvapiek potravinového farbiva. Zmes ešte krátko zašľahajte, aby sa farby a arómy rozptýlili rovnomerne.

  5. Tvarovanie žužu
    Na plech s vyššími okrajmi nasypte trochu práškového cukru, aby ste vytvorili cukrovú „podložku“. Následne vylejte farebnú žužu hmotu na plech a rozotrite ju do roviny. Povrch môžete posypať ďalšou vrstvou cukru, aby sa vám pri krájaní neprilepil nôž. Nechajte hmotu sušiť aspoň do nasledujúceho dňa.

  6. Dokončenie
    Na druhý deň nakrájajte žužu na menšie kocky alebo si tvarujte valčeky podľa fantázie. Pre ešte hravejší vzhľad môžete jednotlivé farebné diely spojiť do pestrofarebných pásikov. Všetko zľahka obaľte v práškovom cukre.

Tip na extra farebné variácie

Ak chcete ešte pestrejšiu verziu, rozdeľte vyšľahanú hmotu na štyri časti a každú z nich zafarbite iným potravinovým farbivom. Následne jednotlivé farebné prúžky naskladajte vedľa seba alebo sa pohrajte s vytváraním rôznych tvarov či motívov.

Opečené, v kakau alebo ako sladký darček

  • Opekanie: Domáce žužu sa dá opekávať nad ohňom podobne ako klasické marshmallow. Vonku pri táboráku tak môžete zažiť kúsok americkej tradície aj na slovenský spôsob.

  • V nápojoch: V chladnejších mesiacoch je obľúbené pridať do horúceho kakaa či čokolády pár kociek žužu. Bonbóny sa rozpúšťajú len pomaly, takže nápoj získa príjemnú, jemne krémovú penu.

  • Darčekové balenie: Farebné kocky alebo malé valčeky žužu môžete zabaliť do celofánu, previazať stuhou a vytvoriť tak originálny sladký darček pre rodinu alebo priateľov.

Vďaka tomuto receptu sa môžete vrátiť do čias, keď pre nás žužu predstavovalo malú, ale neodolateľnú radosť. Nech už ho budete pripravovať pre nostalgickú spomienku, alebo chcete potešiť mladšie generácie chutným domácim dezertom, istotne oceníte, ako rýchlo a ľahko sa dá táto mäkkučká dobrota vyrobiť v pohodlí vašej kuchyne. Prajeme sladké maškrtenie!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.