Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci ajvar: balkánska klasika z pečenej zeleniny

Domáci ajvar: balkánska klasika z pečenej zeleniny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci ajvar: balkánska klasika z pečenej zeleniny Foto: depositphotos.com
reklama:

Ajvar patrí medzi najznámejšie špeciality Balkánu. Tento zeleninový dip z papriky, baklažánu a cesnaku má tak všestranné využitie, že si rýchlo nájde miesto aj vo vašej kuchyni. Skvelo chutí ako nátierka na chrumkavý chlieb, výborne poslúži ako základ na pizzu, ako omáčka k cestovinám alebo ako dip k syrom či grilovanému mäsu.

Čaro ajvaru spočíva v jeho bohatej chuti – je jemne sladkastý, kyslastý a podľa chuti môže byť aj pikantný. Kúpiť sa dá aj v obchodoch, no domáca verzia chutí neporovnateľne lepšie a navyše je lacnejšia. Ak si ho zasterilizujete, môžete si pohárik leta otvoriť kedykoľvek počas roka.

Čo budete potrebovať

  • 1 väčší baklažán

  • 6 až 8 červených paprík

  • 1 chilli papričku (nemusí byť)

  • 5 strúčikov cesnaku

  • 50 ml rastlinného oleja

  • ½ až 1 lyžicu vínneho octu

  • soľ podľa chuti

Postup prípravy

  1. Príprava zeleniny – Baklažán rozrežte na polovice, dužinu narežte nožom do mriežky a potrite olejom. Papriky umyte celé, nekrájajte. Všetko uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

  2. Pečenie – Zeleninu pečte v rúre predhriatej na 200 °C, kým baklažán nezhnedne a na paprikách sa neobjavia čierne škvrny. Počas pečenia papriky otáčajte, aby sa prepiekli zo všetkých strán.

  3. Čistenie a krájanie – Papriky po upečení zbavte šupky a jadierok. Z baklažánu vydlabte mäkkú dužinu. Oboje nakrájajte nadrobno alebo pomelte.

  4. Dusená zmes – V hrnci spojte zeleninu s olejom, octom, soľou a nasekanou chilli papričkou. Na miernom ohni, bez pokrievky, varte 2 až 3 hodiny. Občas premiešajte, aby sa nič neprichytilo.

  5. Dochutenie – Tesne pred koncom varenia pridajte pretlačený cesnak a ešte krátko povarte. Podľa potreby dolaďte chuť soľou alebo kvapkou octu.

  6. Úprava konzistencie – Ak preferujete hladký dip, rozmixujte ho tyčovým mixérom.

  7. Zaváranie – Horúci ajvar nalejte do pripravených pohárov a sterilizujte približne 20 minút pri 85 °C.

Ajvar síce vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. V pohári získate koncentrovanú chuť leta, ktorú môžete využiť na nespočetné spôsoby – od rýchlej večere po originálnu prílohu pre hostí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.