
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáci bazový sirup podľa tradičnej receptúry starých mám: Takto ho robili naši predkovia
Domáci bazový sirup podľa tradičnej receptúry starých mám: Takto ho robili naši predkovia

Príroda sa v tomto období prebúdza a jeden z jej najväčších pokladov – baza čierna – je práve v plnom kvete. Ak ste milovníkom domácich dobrôt a hľadáte chutný spôsob, ako osviežiť horúce dni, neprehliadnite tento skvelý a jednoduchý recept na tradičný bazový sirup.
Bazový sirup nie je len moderným trendom, pripravovali ho už naši predkovia pred stovkami rokov. Prvé zmienky o jeho výrobe siahajú až do obdobia približne 800 rokov pred naším letopočtom. Dokonca aj v antickom Ríme bazový sirup považovali za cenný liek. Využíval sa na úľavu od kašľa, znižoval teplotu a uľahčoval vykašliavanie pri zahlienení. Podával sa chorým pri horúčkach či zápaloch dýchacích ciest.
Dnes ho však poznáme predovšetkým ako výborný nápoj s množstvom vitamínov, ktorý je zároveň chutný, zdravý a výborne uhasí smäd počas letných dní. Bazovým kvetom sa v ľudových nárečiach hovorí rôzne – baza, bazina, bezina či pukačky. V niektorých oblastiach Slovenska sa im hovorí aj „kosmatice“.
Poďte teda s nami na lúku či do záhrady, nazbierajte si čerstvé kvety bazy a pripravte si tento lahodný sirup podľa starodávneho receptu.
Tradičný recept na bazový sirup ako od babičky
Budete potrebovať:
-
30 veľkých kvetov bazy čiernej
-
2 kilogramy kryštálového cukru
-
50 gramov kyseliny citrónovej
-
3 citróny (ideálne v bio kvalite, neošetrené)
-
2 litre čistej vody
Postup prípravy sirupu krok za krokom:
-
Príprava kvetov a vody:
Dva litre vody nechajte zovrieť a následne úplne vychladnúť. Z bazových kvetov jemne vytraste prípadný hmyz alebo nečistoty, ale rozhodne ich neoplachujte vodou, aby ste nestratili vzácny peľ a typickú bazovú arómu. -
Macerovanie kvetov:
Bazové kvety vložte do väčšieho hrnca alebo nádoby. Pridajte k nim dva citróny dôkladne umyté a nakrájané na tenké kolieska. Tretí citrón odšťavte a šťavu tiež pridajte do nádoby. Prisypte kyselinu citrónovú, dôkladne premiešajte, nádobu prikryte a nechajte odpočívať na chladnom a tmavšom mieste približne 24 hodín. -
Cedenie zmesi:
Po uplynutí jedného dňa zmes preceďte cez jemné plátno, prípadne môžete použiť gázu alebo inú čistú, hustú látku. Kvety dobre vytlačte, aby ste získali všetku šťavu a vôňu. -
Varíme sirup:
Prefiltrovanú šťavu prelejte späť do čistého hrnca, pridajte kryštálový cukor a na miernom ohni za stáleho miešania zohrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nevarte príliš dlho, aby ste zachovali všetky dôležité živiny. -
Plnenie do fliaš:
Horúci sirup nalejte do čistých a najlepšie sterilizovaných fliaš, pevne uzavrite a po vychladnutí uložte do chladničky.
Bazový sirup bez použitia klasického cukru
Pokiaľ patríte k tým, ktorí sa chcú vyhnúť klasickému rafinovanému cukru, môžete ho nahradiť zdravšími alternatívami. Výbornou voľbou je napríklad datľový, ryžový či brezový cukor (xylitol). Tieto sladidlá sú plné minerálov, vlákniny a ďalších živín, vďaka čomu bude váš domáci sirup nielen chutný, ale aj zdravší.
Tip pre ešte zdravšiu variantu: Bazový sirup s medom či melasou
Ak si potrpíte na zdravú výživu, skúste do sirupu namiesto cukru pridať med, ječný slad, stéviu alebo melasu. Práve melasa je bohatá na minerály ako vápnik, ktorý spevňuje kosti a podporuje zdravie zubov. Obsahuje aj významné množstvo draslíka, ktorý priaznivo pôsobí na krvný tlak a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Získate tak sirup, ktorý nielen chutí výborne, ale je doslova nabitý zdravím.
Ako bazový sirup používať a uchovávať?
Váš domáci bazový sirup môžete konzumovať riedený vodou, minerálkou, alebo ho pridať do čaju či limonád. Práve v lete výborne osvieži s niekoľkými kockami ľadu a plátkom citróna či čerstvou mätou.
Nezabudnite, že takýto prírodný sirup neobsahuje žiadne konzervačné látky, preto je určený na rýchlu spotrebu. Po otvorení ho vždy skladujte v chladničke a snažte sa ho spotrebovať v priebehu niekoľkých dní.
Veríme, že vám tento starodávny recept na bazový sirup bude nielen chutiť, ale aj pripomínať krásne časy detstva a bezstarostných letných dní strávených u babičky. Prajeme vám príjemné chvíle s touto výnimočnou domácou pochúťkou!