Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci chlieb bez váženia: Lacný a jednoduchý recept od starej mamy

Pravý domáci chlieb
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pravý domáci chlieb Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte spôsob, ako si doma vykúzliť neodolateľnú vôňu čerstvo upečeného chleba bez veľkej námahy či zdĺhavých príprav, ste na správnom mieste. Existuje totiž jednoduchý „hrnčekový“ recept, ktorý kedykoľvek zvládne aj začiatočník v kuchyni. Navyše ide o mimoriadne lacný variant, pretože potrebujete iba bežné suroviny za pár centov. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako takýto chlebík pripraviť a prečo sa naozaj oplatí.

Prečo je domáci chlieb taký výnimočný

Najväčšou výhodou domáceho chleba je, že presne viete, čo sa v ňom nachádza. Nepotrebujete žiadne zložité konzervanty, umelé zlepšovače či arómy. Okrem toho máte vo vlastných rukách aj príchuť – môžete pridať viac korenia, experimentovať s rôznymi druhmi múk alebo kedykoľvek upraviť recept, aby zodpovedal vášmu zdravotnému stavu či chuťovým preferenciám.

Domáci chlieb je zároveň skvelý spôsob, ako ušetriť. Stačí nakúpiť pár základných surovín a v krátkom čase máte upečenú pochúťku, ktorá vydrží dlhšie čerstvá. Vôňa, ktorá zaplní vašu kuchyňu, je iba bonus navyše – lákavá a domácka, presne taká, akú si pamätáme z detstva.

Chlieb – stáročná tradícia u nás aj vo svete

Chlieb sa pečie už neuveriteľných niekoľko tisícročí. Archeologické nálezy naznačujú, že už v období neolitu (cca 10 000 rokov pred naším letopočtom) ľudia zbierali zrná a pražili ich na ohni. Z takýchto upravených zŕn sa vyrábali kaše a placky, neskôr sa zrná začali drviť na jemnú múku, ktorá sa stala základom rôznych druhov chlebového pečiva.

V každej významnej kultúre si ľudia vytvorili vlastný typ chleba – či už to boli Egypťania, Féničania, Židia alebo Gréci. Každý národ si osvojil svoj spôsob kvasenia a pečenia, aby chlieb nielen nasýtil, ale aj skvelo chutil.

Na našom území je známy nález najstaršej pece na pečenie chleba pri obci Bylany neďaleko Olomouca, pričom jej pôvod sa datuje do obdobia približne 4 800 – 4 600 rokov p. n. l. Od tých čias sa chlieb v našich končinách pečie nepretržite, hoci recepty, spôsoby a techniky sa postupne menili a zdokonaľovali. Dnes si na pultoch obchodov môžeme vybrať z množstva druhov chlebov – celozrnných, špaldových, kváskových aj bezlepkových. Mnohí sa však vracajú k overenej tradícii a pečú si chlieb doma, aby mali plnú kontrolu nad surovinami aj výslednou chuťou.

Pôvod slova „chlieb“

Niekedy nám ani nenapadne zamyslieť sa nad bežnými slovami, no práve slovo „chlieb“ má zaujímavú históriu. Pravdepodobne sa vyvinulo z pragermánskeho výrazu „hlaiba“, ktorý postupným vývojom prenikol aj do slovančiny. Dnes ho nájdeme v rôznych podobách – „chlieb“, „chleba“, „chléb“ a podobne.

Jednoduchý hrnčekový recept, ktorý zvládne každý

Ak ste nikdy neskúšali piecť chlieb alebo sa bojíte, že bez váhy nič nedokážete presne odmerať, tento hrnčekový recept vás presvedčí o opaku. Budete sa čudovať, aké jednoduché to je a ako rýchlo sa dá chlebík pripraviť. Niektorí domáci pekári pridávajú recept aj na rôzne videoportály (napr. YouTube), kde možno celý postup vidieť krok za krokom.

Čo budete potrebovať:

  • 3 hrnčeky hladkej múky (odporúča sa klasická pšeničná, ale môžete si skúsiť aj kombináciu s celozrnnou)
  • 1 balíček sušeného droždia (typický 7 g sáčok)
  • 1 kávovú lyžičku kmínu (podľa chuti môžete pridať aj viac či menej)
  • 2 kávové lyžičky soli
  • ½ kávovej lyžičky práškového cukru (pomôže lepšiemu nakvaseniu a jemnej chuti)
  • 1,5 hrnčeka teplej vody (v prípade potreby môžete priliať trochu navyše)

Postup:

  1. Príprava cesta
    Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, sušené droždie, kmín, soľ a cukor. Suché suroviny dôkladne premiešajte. Následne k nim prilejte teplú vodu a vypracujte cesto – môžete použiť drevenú varechu alebo aj ruky, pokiaľ vám to neprekáža. Konzistencia by mala byť skôr lepivá, ale ak je cesto príliš husté, pridajte ešte trochu vody.

  2. Prvé miesenie a kysnutie
    Keď sa suroviny spoja do jednotnej hmoty, vyberte cesto na pomúčenú dosku (alebo inú pracovnú plochu) a krátko ho prepracujte rukami. Nemusíte sa snažiť o dokonalé nelepivé cesto, dôležité je, aby sa všetky suroviny dobre premiešali. Vytvarujte z neho bochník, vložte ho do pomúčenej misy, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť 2 až 2,5 hodiny na teplom mieste.

  3. Druhé prepracovanie
    Po uplynutí tohto času by malo byť cesto pekne nakysnuté a nadýchané. Opäť ho vyklopte na pomúčenú dosku. Teraz ho mierne roztiahnite do obdĺžnika a začnite ho prekladať – akoby ste skladali papier. Čím dôkladnejšie ho niekoľkokrát preložíte, tým bude striedka chrumkavejšia a nadýchanejšia.

  4. Formovanie bochníka
    Vytvarujte z cesta konečný tvar chleba, či už oválny alebo okrúhly. Položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte utierkou a nechajte ešte asi 45 minút kysnúť. Počas tohto času si môžete predhriať rúru na 250 °C.

  5. Zdobenie a zárez
    Tesne pred pečením môžete vrchnú časť bochníka jemne narezať ostrým nožom. Môžete spraviť jednoduchú krížovú štrbinku alebo si vyrezať ozdobný ornament – fantázii sa medze nekladú. Vďaka tomu sa v rúre bochník rovnomernejšie otvorí a získate aj pekný rustikálny vzhľad.

  6. Pečenie
    Bochník vložte do dobre vyhriatej rúry. Najprv pečte 10 minút pri teplote 250 °C, aby sa vytvorila pevná kôrka, a potom teplotu znížte na 220 °C. Počas znižovania teploty môžete chlieb odkryť (ak ste ho zakryli alobalom alebo inou pokrievkou), čím dosiahnete krásne chrumkavý povrch. Dobrým trikom je vložiť do rúry aj malú nádobu s vodou – vytvárate tak parné prostredie, ktoré prispieva k jemnej a vláčnej striedke, no zároveň udržuje kôrku chrumkavú.

  7. Chladenie
    Keď je chlebík upečený (zvyčajne to trvá okolo 30 – 40 minút v závislosti od rúry), opatrne ho vyberte a umiestnite najlepšie na mriežku, aby mohol chladnúť rovnomerne. V žiadnom prípade ho neukladajte na studený kovový povrch alebo ho hneď neuzatvárajte do mikroténového vrecka, pretože by sa mohol zapariť. Po vychladnutí ho môžete krájať a vychutnávať v plnej chuti.

Ako skladovať domáci chlieb

Aby váš čerstvo upečený chlieb vydržal čo najdlhšie, zabudnite na klasické plastové vrecká, do ktorých sa často pečivo v obchodoch balí. Chlieb potrebuje trochu „dýchať“. Ideálne je uchovávať ho v bavlnenej utierke, prípadne v chlebníku z dreva alebo keramiky. Tak sa zabezpečí, že chlebová kôrka nezvlhne a striedka si zachová vláčnosť. Plastové či mikroténové vrecká skôr podporia potenie chleba, čo vedie k predčasnému plesniveniu.

Prečo tento recept stojí za to vyskúšať

  1. Lacné a bežne dostupné suroviny
    Na jeho prípravu nepotrebujete nič špeciálne ani finančne nákladné. Základ tvorí hladká múka, droždie a trochu vody, pričom to všetko kúpite v každom obchode s potravinami.

  2. Jednoduchá príprava
    Hoci sa na prvý pohľad môže zdať pečenie chleba náročné, toto cesto takmer vôbec nepotrebuje zložité miesenie. Prakticky stačí všetko premiešať, nechať vykysnúť, zopárkrát preložiť a nakoniec upiecť.

  3. Upravenie chuti podľa seba
    Recept môžete obohatiť napríklad o slnečnicové, tekvicové či ľanové semienka. Ak preferujete výraznejšiu chuť, pridajte viac kmínu. V prípade, že máte radi chlieb nadýchaný, môžete zakomponovať aj trošku celozrnnej múky či špaldovej múky. Na zdobenie môžete použiť vločky, ľan alebo sezam.

  4. Výborná vôňa a čerstvosť
    Domáci chlebík vonia tak, ako to dokáže len čerstvo upečené pečivo. Rýchlo naplní celú domácnosť a láka na okamžité zakrojenie. Kôrka bude chrumkavá a vnútro mäkké, takže stačí pridať kúsok masla a uvidíte, že sa hneď zamilujete.

Zhrnutie

Tento nenáročný recept na domáci hrnčekový chlieb dokáže prevoňať váš domov a urobiť radosť aj pečivovým začiatočníkom. Je lacný, variabilný a jednoducho prispôsobiteľný podľa vlastných chutí. Navyše, takýto chlieb nie je iba potravinou, ale aj kusom tradície – veď chlieb sa pečie už tisíce rokov a ľudia ho milovali pre jeho sýtosť, chuť a vôňu.

Ak teda chcete zažiť kúsok minulosti a súčasne si pripraviť niečo praktické a chutné, neváhajte: zoberte múku, droždie, vodu a pár základných ingrediencií, pustite sa do práce a vychutnajte si voňavý, čerstvý a lahodný výsledok, ktorý si vás získa hneď pri prvom kúsku. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.