
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáci jablkový závin: Krehké cesto, šťavnatá plnka a vôňa domova
Domáci jablkový závin: Krehké cesto, šťavnatá plnka a vôňa domova

Niektoré recepty nestarnú a vždy majú svoje miesto na našom stole. Jablkový závin patrí medzi tie najobľúbenejšie – jeho vôňa naplní kuchyňu a vráti nás do detských čias, keď ho piekla babička. Tentokrát však vyskúšame jemné jogurtové cesto, ktoré sa krásne rozplýva v ústach a dodáva závinu ešte lahodnejšiu chuť.
Čo budeme potrebovať?
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 150 g hustého bieleho jogurtu
- 250 g masla
- 1 vajce
- 1 lyžička octu
- štipka soli
Na plnku:
- 900 g strúhaných jabĺk
- 2 lyžice škorice
- 4 lyžice cukru
- 100 g hrozienok (namočených v rume)
- 100 g nasekaných vlašských orechov
Na záver:
- 1 vajce na potretie
- 1 lyžica práškového cukru na posypanie
Ako pripraviť ten najlepší jablkový závin?
1. Príprava cesta
Do preosiatej múky pridáme štipku soli a uprostred vytvoríme jamku. Do nej rozklepneme vajce, pridáme jogurt a vidličkou zmiešame s trochou múky, aby vznikla hladká hmota. Potom do nej pridáme na jemno nastrúhané maslo a lyžičku octu. Cesto dôkladne rukami premiesime, kým nie je mäkké a nelepivé.
2. Príprava plnky
Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň pol hodinu. Medzitým si pripravíme plnku – jablká nastrúhame a zmiešame so škoricou, cukrom, hrozienkami (ktoré sme predtým namočili do rumu) a nasekanými orechmi.
3. Tvarovanie a pečenie
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2–3 mm. Na jeho povrch rovnomerne rozprestrieme pripravenú jablkovú plnku a opatrne ho zavinieme do tvaru rolády. Závin položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme približne 25–30 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
Po upečení ho necháme mierne vychladnúť a potom posypeme práškovým cukrom. Stačí už len nakrájať a vychutnať si lahodnú kombináciu chrumkavého cesta a voňavej jablkovej plnky.
Tipy na vylepšenie:
Rýchla verzia: Ak nemáte čas na prípravu cesta, môžete použiť hotové lístkové cesto.
Variácie: Jogurtové cesto môžete nahradiť tvarohovým alebo smotanovým cestom, čím získate iný, no rovnako lahodný výsledok.
Pridajte chuť: Ak máte radi intenzívnejšie chute, skúste do plnky pridať trochu strúhaného zázvoru alebo pomarančovej kôry.
Tento recept je dôkazom, že tradičné sladkosti majú svoje čaro a dokážu vytvoriť tú pravú domácu atmosféru. Upečte si tento lahodný závin a vychutnajte si chvíle pohody s rodinou pri dobrom čaji či káve.