Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci jogurt za pár centov aj bez jogurtovača: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý!

Vyrobte si doma jogurt aj bez jogurtovača - jednoducho a rýchlo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyrobte si doma jogurt aj bez jogurtovača - jednoducho a rýchlo Foto: depositphotos.com
reklama:

Jogurty sú nielen v letných mesiacoch veľkým hitom. Sú ľahké, príjemne osviežia a navyše podporujú chudnutie. Skúste si ich pripraviť doma, ušetríte peniaze a výsledok vás zaručene milo prekvapí!

Zaujímavý pôvod obľúbenej dobroty

Možno vás prekvapí, že jogurt nie je žiadny novodobý výmysel modernej kuchyne. Jeho história siaha až do stredoveku, kedy tureckí pastieri, žijúci kočovným spôsobom života, nechtiac objavili túto lahodnú pochúťku. Stalo sa to pravdepodobne úplnou náhodou – pastieri otvorili vak, v ktorom skladovali mlieko, a zistili, že mlieko v ňom vplyvom horúčavy skyslo. Výsledná hustá a kyslastá hmota ich najprv príliš nenadchla, no keďže bola osviežujúca a výživná, čoskoro si ju veľmi obľúbili. Dali jej meno „yogurut“, čo v preklade znamená skysnuté alebo zakvasené mlieko.

Existujú dokonca teórie, že pravými objaviteľmi jogurtu boli starí Gréci, ktorí si ho vychutnávali v kombinácii s medom. Nech už to bolo akokoľvek, dnes je jogurt neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička a nikto mu jeho zásluhy na zdraví nemôže uprieť.

Prečo jesť jogurt každý deň?

Jogurt nie je iba chutná pochúťka, ale aj skvelá potravina pre vaše zdravie. Má mnoho foriem, chutí aj konzistencií, no jeho hlavná sila spočíva v unikátnom obsahu živín. Jogurt patrí medzi skutočné vitamínové bomby – obsahuje najmä vitamíny B2 a B12, ktoré sú kľúčové pre nervovú sústavu, zdravú kožu a dostatok energie. Okrem vitamínov je mimoriadne bohatý na vápnik, ktorý posilňuje kosti, a horčík, ktorý prospieva svalom aj srdcu.

Jednou z najväčších výhod jogurtu sú však jeho prospešné baktérie. Tieto živé kultúry sú dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru, zlepšujú trávenie a celkovo podporujú imunitný systém. Jogurt sa preto odporúča pravidelne konzumovať aj pri liečbe antibiotikami, ktoré ničia nielen škodlivé, ale aj prospešné baktérie. Pravidelná konzumácia jogurtu je tiež výbornou prevenciou proti osteoporóze, strate kostnej hmoty a dokonca pomáha aj pri chudnutí.

Domáci jogurt je lepší a lacnejší ako z obchodu

Domáci jogurt vyrobíte ľahko, aj keď nemáte žiaden špeciálny jogurtovač. Stačí len pár bežných ingrediencií a trochu trpezlivosti. S minimálnymi nákladmi získate za pár hodín množstvo zdravého, chutného a prírodného jogurtu bez konzervantov a umelých prísad. Jeden liter mlieka vám vystačí na päť veľkých porcií jogurtu (po 200 gramoch).

Čo potrebujete?

  • 60 až 80 g kvalitného bieleho jogurtu so živými kultúrami (napríklad jogurt Hollandia)

  • 1 liter plnotučného čerstvého mlieka

Postup prípravy domáceho jogurtu

  1. Mlieko nalejte do hrnca a pomaly zahrievajte na teplotu približne 85 °C. Túto teplotu kontrolujte ideálne kuchynským teplomerom.

  2. Keď mlieko dosiahne požadovanú teplotu, ihneď ho odstavte a prudko schlaďte na teplotu približne 40 – 45 °C. Najjednoduchšie to spravíte ponorením hrnca do studeného vodného kúpeľa.

  3. Do vychladeného mlieka pridajte pripravený jogurt so živými kultúrami a dôkladne premiešajte.

  4. Zmes následne nalejte do čistých zaváraninových pohárov, pevne ich uzavrite a dobre zabaľte do utierok alebo deky.

  5. Poháre umiestnite do veľkého hrnca alebo termo nádoby a nechajte fermentovať približne 6 až 8 hodín. Počas tohto času poháre vôbec neotvárajte, jogurt potrebuje stabilnú teplotu.

Užitočný tip na rýchlejšie zrenie:

Ak chcete proces kvasenia urýchliť, predhrejte rúru na 70 °C, vypnite ju a poháre vložte do tepla rúry cez noc. Ráno budete mať hotový, krásne hustý a lahodný jogurt, ktorý stačí nechať vychladiť v chladničke, kde bez problémov vydrží celý týždeň.

Čo dobrého z domáceho jogurtu ešte môžete pripraviť?

Jogurtová marináda na mäso

Zmiešajte 300 g domáceho jogurtu, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 3 lyžice koreniacej zmesi Tandoori Masala, 2 lyžice oleja a 2 lyžice sušenej mäty. Do marinády vložte hydinové alebo jahňacie mäso a nechajte odstáť niekoľko hodín. Výsledkom bude mäso jemné a voňavé.

Osviežujúce jogurtové nanuky s lesným ovocím

Nakrájajte 150 g lesných plodov, zmiešajte s 300 g domáceho jogurtu, pridajte lyžičku medu a trochu pomarančovej šťavy. Na suchej panvici krátko opečte hrsť mandľových lupienkov. Zmes nalejte do formičiek na nanuky, posypte mandľami a zamrazte. Ideálna zdravá letná pochúťka!

Rýchly jogurtový dip

V miske zmiešajte 200 g domáceho jogurtu, 4 strúčiky cesnaku a nasekanú pažítku alebo inú čerstvú bylinku podľa chuti. Výborný doplnok ku grilovanej zelenine či mäsu!

Domáci jogurt ako zdravý životný štýl

Pravidelná konzumácia domáceho jogurtu je malá zmena, ktorá prinesie veľké výsledky pre vaše zdravie. Navyše jeho príprava je nenáročná, ekonomická a zvládne ju skutočne každý. Začnite ešte dnes a už čoskoro si budete klásť otázku, prečo ste nezačali skôr!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.