- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáci perníčkový likér
Domáci perníčkový likér
Skúste každoročný vaječný likér tento rok trochu obmeniť – pridajte doň perníkové korenie alebo sa rovno pustite do prípravy domáceho perníčkového likéru. Krásne vonia a korenený rum do základu môžete mať hotový aj dlho vopred. Na Vianoce ho potom už len zmiešate s ostatnými ingredienciami.
Ingrediencie pre:
1100 mililitrov
Na perníkový rum
500 ml rumu
3 ks škorice
10 hlavičiek klinčekov
3 plátky čerstvého zázvoru
3 hviezdičky badiánu
3 guličky nového korenia
Na dokončenie
1 plechovka kondenzovaného mlieka
180 ml smotany na šľahanie
8 kociek horkej čokolády
Postup
01.
Z fľaše kvalitného tmavého rumu trošku odlejte a hrdlom do nej nasypte všetko korenie a plátky čerstvého zázvoru. Zrýchlenú verziu pripravíte so zmesou perníkového korenia, ale v likére potom budete mať jeho zrniečka.
02.
Nechajte na tmavom mieste týždeň lúhovať, potom sceďte. Takto ochutený rum vydrží minimálne rok. Dá sa piť aj takto, akurát samozrejme nebude sladký ako ten s kondenzovaným mliekom.
03.
Až tesne pred tým, než budete chcieť likér použiť či niekomu darovať, vmiešajte (v mise s lievikom alebo vo veľkej fľaši) zvyšok – sladené kondenzované mlieko a v horúcej smotane rozpustenú čokoládu. Poriadne premiešajte a podľa chuti prípadne doslaďte alebo dochuťte vanilkou.
04.
Uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 3 týždňov. Pokiaľ chcete menšie množstvo likéru, namiešajte s mliekom a smotanou napríklad len polovicu perníkového rumu.
Zdroj: www.prozeny.cz