Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáci púpavový sirup: Zlatistá pochúťka, ktorá chutí ako jar

Domáci púpavový sirup: Zlatistá pochúťka, ktorá chutí ako jar
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci púpavový sirup: Zlatistá pochúťka, ktorá chutí ako jar Foto: depositphotos.com
reklama:

Púpavy nie sú len symbolom jari a detských spomienok – z ich žltých kvetov sa dá pripraviť lahodný domáci sirup, ktorý vonia ako lúka a chutí ako slnečné popoludnie. Hoci ho ľudia často nazývajú „púpavový med“, nejde o med v pravom slova zmysle. Tento sladký výluh je však výbornou alternatívou na sladenie čaju, raňajkových kaší či natretie na chlieb.

Kedy začať s prípravou?

S prípravou sa oplatí začať vtedy, keď sú púpavy v plnom kvete – ideálne počas teplých, slnečných dní. Ak čakáte príliš dlho a kvety sa premenia na biele chumáčiky, vhodný čas vám ujde. Preto si vopred pripravte všetky suroviny, najmä cukor a citróny, aby ste mohli začať hneď po zbere.

Ingrediencie na jeden základný hrniec:

  • 400 rozkvitnutých púpavových hlavičiek

  • 2 litre vody

  • 3 celé citróny

  • 2 kilogramy cukru

Ako na to krok za krokom:

  1. Zber kvetov: Vyberte sa na miesto mimo ciest a polí, kde rastú púpavy v čistej prírode – najlepšie na vlastnej záhrade alebo lúke. Zbierajte ich v suchu a počas slnečného počasia, kedy sú kvety najviac otvorené.

  2. Čistenie: Nazbierané kvety rozložte na plech či utierku a nechajte ich chvíľu odpočívať – tým sa zbavíte drobného hmyzu, ktorý sa v nich mohol ukryť.

  3. Varenie: Kvetinový základ nasypte do veľkého hrnca, zalejte dvoma litrami vody a pridajte na kolieska nakrájané, dobre umyté citróny (nemusíte šúpať). Túto zmes priveďte k varu a nechajte jemne bublať približne 15 minút.

  4. Lúhovanie: Po dovarení hrniec prikryte a nechajte obsah stáť aspoň 24 hodín. Počas tejto doby sa do vody uvoľnia všetky arómy a prospešné látky z púpav.

  5. Cedenie a dosladzovanie: Na druhý deň precedíte tekutinu cez husté sitko alebo plátenko do čistého hrnca. Pridajte cukor, premiešajte a nechajte variť na miernom plameni zhruba 90 minút. Čím dlhšie varíte, tým sirup viac zhustne a stmavne.

  6. Zaváranie: Ešte horúci sirup prelejte do sterilizovaných sklenených pohárikov – najlepšie pomocou lievika. Skontrolujte, či nie sú okraje fľaštičiek znečistené, a dobre ich uzavrite viečkom.

Po vychladnutí sirup získa príjemne hustú konzistenciu a bude sa lesknúť ako pravý med. V uzatvorených pohároch vydrží aj niekoľko mesiacov – ak ho, samozrejme, nezjete skôr.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.