Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci rascový chlieb z droždia: jednoduchý recept pre voňavú kuchyňu

Domáci rascový chlieb z droždia: jednoduchý recept pre voňavú kuchyňu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci rascový chlieb z droždia: jednoduchý recept pre voňavú kuchyňu Foto: depositphotos.com
reklama:

Pečenie chleba doma nie je len o tom, že presne viete, čo dávate do cesta. Je to aj pocit, keď sa celým bytom začne šíriť omamná vôňa čerstvo upečeného bochníka.

A hoci sa mnohí obávajú práce s kváskom, existuje jednoduchšia cesta – chlieb z droždia. Výsledok je spoľahlivý, chutný a zvládne ho každý, kto má chuť skúsiť niečo nové.

Čo budete potrebovať na jeden bochník

  • 1 kg hladkej múky
  • 600 ml vlažnej vody
  • 1 kocku droždia (42,5 g)
  • 1 lyžičku cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 3–4 lyžičky soli
  • 2 lyžice celého kmínu
  • trochu vody alebo rozšľahané vajce na potretie
  • štipku kmínu navyše na posypanie

Ako na to krok za krokom

1. Kvások
Najskôr pripravte kvások: do pohára vlažnej vody nasypte cukor, rozdrobte droždie a nechajte postáť na teplom mieste, kým nezačne pracovať.

2. Cesto
Do misy preosejte múku, vmiešajte soľ aj kmín. Pridajte olej, zvyšok vody a pripravený kvások. Vymiešajte hladké, pružné cesto – ručne alebo v kuchynskom robotovi. Zakryté utierkou nechajte približne trištvrte hodiny kysnúť, až kým sa objem zdvojnásobí.

3. Tvarovanie
Vykysnuté cesto ešte raz premiesite, vytvarujte do bochníka a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryte a nechajte ďalšiu polhodinu oddychovať.

4. Pečenie
Rúru vyhrejte na 225 °C. Chlieb na vrchu jemne narežte, potrite vodou alebo vajcom a posypte rascou. Najskôr pečte 15 minút pri vysokej teplote, potom znížte na 200 °C a dopekajte ešte asi 35 minút.

5. Chladenie
Upečený bochník presuňte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Krájanie horúceho chleba môže spôsobiť, že sa cesto „zrazí“ a stratí nadýchanosť.

Tip na obmenu

Tento základný recept je skvelý odrazový mostík. Ak pridáte do cesta bylinky, rôzne semienka či iné korenie, zakaždým vytvoríte originálny chlieb s novou chuťou.

Domáci chlieb je klasika, ktorá nikdy nesklame. Stačí trocha trpezlivosti a odmenou vám bude chrumkavá kôrka a jemná striedka, po ktorej sa zapráši rýchlejšie, než stihnete pripraviť nôž na krájanie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.