Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci sirup z bazy: Vôňa detstva uzavretá vo fľaši

Domáci sirup z bazy: Vôňa detstva uzavretá vo fľaši
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci sirup z bazy: Vôňa detstva uzavretá vo fľaši Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa na jar rozkvitne baza čierna, prináša so sebou nielen opojnú vôňu, ale aj príležitosť vytvoriť niečo výnimočné do zásoby. Domáci bazový sirup je osvedčený spôsob, ako si túto jarnú čarovnú chvíľu uchovať na dlhé mesiace. Ak ho pripravíte správne, získate nielen chutnú, ale aj univerzálnu prísadu do vašej kuchyne.

Na čo všetko sa hodia bazové kvety?

Bazové kvety sú viac než len krásne a voňavé – ich využitie v kuchyni je prekvapivo pestré. Okrem sirupu z nich môžete pripraviť želé, osviežujúce limonády, ochutený cukor či ocot, alebo ich dokonca obaliť v cestíčku a vypražiť ako netradičnú sladkú pochúťku. Ich jemná, sladkastá aróma zvýrazní chuť ovocných šalátov aj dezertov a zároveň ich pekne ozdobí.

Na zber si vyberte teplý, slnečný deň bez dažďa. Kvety by mali byť naplno rozvité, bez známok vädnutia. Najlepšie ich zbierajte ďaleko od ciest a znečisteného prostredia. Po príchode domov ich jemne pretrepte, aby ste sa zbavili drobných návštevníkov, ale neumývajte ich – práve peľ a prirodzená aróma sú tým, čo robí bazový sirup tak výnimočným.

Sirup, ktorý rozvonia celú kuchyňu

Bazový sirup nie je len obyčajným sladidlom – je to tekutý koncentrát jari. Využijete ho v studených nápojoch, pri príprave osviežujúcich miešaných drinkov, do čaju namiesto medu, alebo na dochutenie palaciniek, koláčov a ovocných pohárov. Jeho uplatnenie je všestranné a navyše ho pripravíte z celkom jednoduchých surovín.

Ako si pripraviť sirup z bazy krok za krokom

Čo budete potrebovať:

  • Približne 130 rozkvitnutých súkvetí bazy čiernej (cca 650 g),

  • 3 citróny,

  • 40 g kyseliny citrónovej,

  • 6 kg kryštálového cukru,

  • 5 litrov vody (3 l na lúhovanie, 2 l na cukrový roztok).

Postup prípravy:

  1. Citróny dôkladne umyte, ideálne kefkou alebo pod teplou vodou, a nakrájajte ich na tenké plátky.

  2. V 3 litroch vody rozpustite kyselinu citrónovú – nechajte zmes zovrieť a potom úplne vychladnúť.

  3. Do vychladenej vody naložte bazové kvety spolu s plátkami citróna. Prikryte hrniec čistou utierkou a nechajte lúhovať dva dni na chladnejšom mieste. Občas premiešajte, aby sa výluh rovnomerne rozvinul.

  4. Po 48 hodinách sceďte kvety cez husté sitko alebo gázu. Zvyšky dobre vyžmýkajte, aby ste získali čo najviac šťavy.

  5. V samostatnom hrnci rozmiešajte cukor v 2 litroch vody a za stáleho miešania priveďte do varu, aby sa cukor dôkladne rozpustil. Po vychladnutí ho primiešajte k bazovému výluhu.

  6. Sirup nalejte do čistých fliaš, dobre uzavrite a skladujte mimo dosahu svetla.

Ako zabezpečiť, že sirup vydrží dlhšie

Aby ste predĺžili životnosť sirupu, môžete ho zasterilizovať – fľaše vložte do veľkého hrnca s vodou a zohrejte na približne 85 °C po dobu 20 minút. Tým znížite riziko vzniku plesní a predĺžite dobu skladovania.

Niektorí skúsení domáci výrobcovia pridávajú do každej fľaše aj niekoľko kvapiek silného alkoholu – napríklad domácej pálenky –, čo prirodzene pôsobí ako konzervant.

Záver

Sirup z bazy je skvelým spôsobom, ako si uchovať nielen vôňu a chuť jari, ale aj kus spomienky na časy, keď sa ešte varilo „od oka“ a srdcom. Pripravte si ho aj vy – možno sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne na celé leto aj zimu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.