Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci sirup z rýmovníka doplnený citrusmi sa hodí do jogurtu aj na lievance, pomáha aj pri prechladnutí a jeho príprava je jednoduchá

Domáci sirup z rýmovníka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci sirup z rýmovníka doplnený citrusmi sa hodí do jogurtu aj na lievance, pomáha aj pri prechladnutí a jeho príprava je jednoduchá Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Rýmovník je pekná izbová rastlina, ale aj užitočná bylinka, ktorú oceníte aj v období respiračných ochorení. Z nádchovníka sa dá pripaviť vynikajúci sirup. Čo je potrebné na ten najlepší?

Na čo sa hodí rýmovník

Nádchovník je nenápadná izbová rastlina, kým jej nepremneme dužinaté listy. Razom sa totiž z nich začne uvoľňovať typická aróma. Éterické oleje z rastliny sa dobre uplatnia nielen ako repelent. V ľudovom liečiteľstve sa po ňom siaha v prípade prechladnutia. Štúdia z roku 2016 uviedla, že sa využívajú antimikrobiálne, protizápalové, protinádorové, antiepileptické, antioxidačné a analgetické účinky.

Využitie nájdeme aj v kuchyni. Túto svetlo zelenú rastlinku môžeme totiž jesť aj surovú. Rýmovník má mätovú chuť aj vôňu a trochu sa podobá aj oreganu (tiež ho tak môžeme využiť). Hodí sa na ryby, ale napríklad aj na ovčie mäso. A keď nádchovník premeníme medzi prstami zistíme, že príjemne pôsobí na dýchací systém. Keď dužinatý list rozlomíme a necháme si ho pri posteli, bude sa nám pekne spať. Vonia pomerne dlho a hneď nezvädne.

Ako využiť rýmovník

Okrem už spomínaného využitia rýmovníka ako korenia aj ako prípravku na uvoľnenie dýchacích ciest môžeme z rýmovníka pripraviť sirup. A na čo sa hodí? Pretože je plný úžasných látok, môžeme ho konzumovať „na lyžičke“, podobne ako ďalšie sirupy pre zdravie. Tiež ho využijeme ako bežné sladidlo: na lievance, do jogurtu, na kaše. Výborný je aj v čaji. Môžeme tiež trochu kvapnúť do pohára a zaliať vodou.

Čo patrí do sirupu z rýmovníka

Okrem lístkov nádchovníka potrebujeme citrusy. Či už ide o citrón, limetku alebo pomaranč (podľa toho, čo nám chutí), je nutné sa pri citruse zbaviť kôry. Môžeme citrus aj vytlačiť a použiť len šťavu. Potom už len potrebujeme vodu a cukor. Môžeme ale pridať napríklad aj kúsok čerstvého zázvoru.

Ako pripraviť domáci sirup z nádchovníka

Na jednu dávku budete potrebovať: 35 lístkov nádchovníka, 1 pomaranč, 1 citrón, 1 l vody a 1 kg cukru.

Ako na to? Pomaranč a citrón olúpte a potom ich nakrájajte na plátky. Všetko dajte do misky. K citrusom pridajte listy nádchu a všetko zalejte litrom vriacej vody. Stlačte listy pod hladinu, a to napríklad tak, že na ne dáte dno taniera. Nechajte lúhovať 24-48 hodín.

Nálev sceďte a nalejte ho do hrnca. Prisypte cukor a miernym varom ho zvarte na hustotu sirupu. Pripravte si poháre (musia byť úplne čisté ako pri zaváraní) a horúci sirup do nich nalejte. Zaviečkujte a uchovávajte v chlade.

Zdroje informací:
en.wikipedia.org: Coleus_amboinicus
ncbi.nlm.nih.gov: Plectranthus amboinicus
, www.toprecepty.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.