- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáci sirup z rýmovníka doplnený citrusmi sa hodí do jogurtu aj na lievance, pomáha aj pri prechladnutí a jeho príprava je jednoduchá
Domáci sirup z rýmovníka doplnený citrusmi sa hodí do jogurtu aj na lievance, pomáha aj pri prechladnutí a jeho príprava je jednoduchá
Rýmovník je pekná izbová rastlina, ale aj užitočná bylinka, ktorú oceníte aj v období respiračných ochorení. Z nádchovníka sa dá pripaviť vynikajúci sirup. Čo je potrebné na ten najlepší?
Na čo sa hodí rýmovník
Nádchovník je nenápadná izbová rastlina, kým jej nepremneme dužinaté listy. Razom sa totiž z nich začne uvoľňovať typická aróma. Éterické oleje z rastliny sa dobre uplatnia nielen ako repelent. V ľudovom liečiteľstve sa po ňom siaha v prípade prechladnutia. Štúdia z roku 2016 uviedla, že sa využívajú antimikrobiálne, protizápalové, protinádorové, antiepileptické, antioxidačné a analgetické účinky.
Využitie nájdeme aj v kuchyni. Túto svetlo zelenú rastlinku môžeme totiž jesť aj surovú. Rýmovník má mätovú chuť aj vôňu a trochu sa podobá aj oreganu (tiež ho tak môžeme využiť). Hodí sa na ryby, ale napríklad aj na ovčie mäso. A keď nádchovník premeníme medzi prstami zistíme, že príjemne pôsobí na dýchací systém. Keď dužinatý list rozlomíme a necháme si ho pri posteli, bude sa nám pekne spať. Vonia pomerne dlho a hneď nezvädne.
Ako využiť rýmovník
Okrem už spomínaného využitia rýmovníka ako korenia aj ako prípravku na uvoľnenie dýchacích ciest môžeme z rýmovníka pripraviť sirup. A na čo sa hodí? Pretože je plný úžasných látok, môžeme ho konzumovať „na lyžičke“, podobne ako ďalšie sirupy pre zdravie. Tiež ho využijeme ako bežné sladidlo: na lievance, do jogurtu, na kaše. Výborný je aj v čaji. Môžeme tiež trochu kvapnúť do pohára a zaliať vodou.
Čo patrí do sirupu z rýmovníka
Okrem lístkov nádchovníka potrebujeme citrusy. Či už ide o citrón, limetku alebo pomaranč (podľa toho, čo nám chutí), je nutné sa pri citruse zbaviť kôry. Môžeme citrus aj vytlačiť a použiť len šťavu. Potom už len potrebujeme vodu a cukor. Môžeme ale pridať napríklad aj kúsok čerstvého zázvoru.
Ako pripraviť domáci sirup z nádchovníka
Na jednu dávku budete potrebovať: 35 lístkov nádchovníka, 1 pomaranč, 1 citrón, 1 l vody a 1 kg cukru.
Ako na to? Pomaranč a citrón olúpte a potom ich nakrájajte na plátky. Všetko dajte do misky. K citrusom pridajte listy nádchu a všetko zalejte litrom vriacej vody. Stlačte listy pod hladinu, a to napríklad tak, že na ne dáte dno taniera. Nechajte lúhovať 24-48 hodín.
Nálev sceďte a nalejte ho do hrnca. Prisypte cukor a miernym varom ho zvarte na hustotu sirupu. Pripravte si poháre (musia byť úplne čisté ako pri zaváraní) a horúci sirup do nich nalejte. Zaviečkujte a uchovávajte v chlade.
Zdroje informací:
en.wikipedia.org: Coleus_amboinicus
ncbi.nlm.nih.gov: Plectranthus amboinicus, www.toprecepty.cz