Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci vaječný likér: klasika aj obľúbené chuťové obmeny

Domáci vaječný likér: klasika aj obľúbené chuťové obmeny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci vaječný likér: klasika aj obľúbené chuťové obmeny Foto: depositphotos.com
reklama:

Vaječný likér patrí medzi tradičné sladké alkoholické nápoje, ktoré si mnohí spájajú najmä s chladným obdobím roka.

Jeho jemná chuť a krémová konzistencia z neho robia obľúbenú pochúťku nielen na samostatné popíjanie, ale aj ako prísadu do rôznych dezertov. Hoci ho dnes bez problémov kúpite hotový, domáca verzia má stále svoje miesto – či už pre lepšiu chuť, alebo pre radosť z vlastnej prípravy.

Základný recept možno jednoducho obmieňať a vytvoriť tak vanilkovú, kávovú či karamelovú verziu, ktoré príjemne oživia klasiku.

Základná receptúra na vaječný likér

Na prípravu si pripravíme hrniec a vložíme doň nasledujúce suroviny:

  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 100 gramov cukru
  • 4 žĺtky

Ingrediencie dôkladne premiešame, ideálne metličkou, a na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame. Keď zmes začne vrieť, hrniec stiahneme zo sporáka a následne do nej zapracujeme:

  • 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka (salko)
  • 500 mililitrov rumu

Po dôkladnom premiešaní je likér hotový.

Vanilková verzia

Ak máte radi jemnú vanilkovú arómu, základný recept môžete jednoducho upraviť. Rozdiel spočíva v použití:

  • 6 vaječných žĺtkov
  • 2 balení vanilkového cukru, ktoré pridáme k mlieku a cukru hneď na začiatku

Celý postup prípravy zostáva rovnaký ako pri klasickom vaječnom likéri.

Kávový vaječný likér

Pre milovníkov kávy je ideálnou voľbou kávová varianta. Najskôr si pripravíme kávový základ – do horúcej vody rozmiešame 3 až 6 lyžičiek instantnej kávy, podľa toho, akú výraznú chuť chceme dosiahnuť.

Do hrnca potom vložíme mlieko, cukor, 4 žĺtky a pripravenú kávu. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu, odstavíme a rovnako ako pri základnom recepte doplníme salkom a rumom.

Karamelový vaječný likér

Karamelová varianta si vyžaduje karamelizované salko. Použiť možno hotové karamelové salko z obchodu, prípadne si ho pripraviť doma.

Domáca verzia spočíva v tom, že deň vopred dáme uzavretú plechovku obyčajného salka variť vo vodnom kúpeli približne 1 až 1,5 hodiny. Týmto spôsobom získa salko karamelovú chuť aj farbu.

Samotný likér sa potom pripravuje úplne rovnako ako základný, len klasické salko nahradíme karamelizovaným.

Uskladnenie a využitie

Hotový likér nalejeme do sklenených fliaš a uložíme na chladné miesto. Ak ho naplníme do ozdobnej fľaše a doplníme stužkou či vetvičkou, vznikne z neho pekný a osobný darček, najmä počas sviatkov.

V kuchyni má vaječný likér široké využitie. Výborne sa hodí do krémových rezov, dezertných pohárov aj tradičného vianočného pečiva, napríklad do včelích úlikov (osích hniezd), kde tvorí dôležitú súčasť receptu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.