- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáci vaječný likér: klasika aj obľúbené chuťové obmeny
Domáci vaječný likér: klasika aj obľúbené chuťové obmeny
Vaječný likér patrí medzi tradičné sladké alkoholické nápoje, ktoré si mnohí spájajú najmä s chladným obdobím roka.
Jeho jemná chuť a krémová konzistencia z neho robia obľúbenú pochúťku nielen na samostatné popíjanie, ale aj ako prísadu do rôznych dezertov. Hoci ho dnes bez problémov kúpite hotový, domáca verzia má stále svoje miesto – či už pre lepšiu chuť, alebo pre radosť z vlastnej prípravy.
Základný recept možno jednoducho obmieňať a vytvoriť tak vanilkovú, kávovú či karamelovú verziu, ktoré príjemne oživia klasiku.
Základná receptúra na vaječný likér
Na prípravu si pripravíme hrniec a vložíme doň nasledujúce suroviny:
- 1 liter plnotučného mlieka
- 100 gramov cukru
- 4 žĺtky
Ingrediencie dôkladne premiešame, ideálne metličkou, a na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame. Keď zmes začne vrieť, hrniec stiahneme zo sporáka a následne do nej zapracujeme:
- 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka (salko)
- 500 mililitrov rumu
Po dôkladnom premiešaní je likér hotový.
Vanilková verzia
Ak máte radi jemnú vanilkovú arómu, základný recept môžete jednoducho upraviť. Rozdiel spočíva v použití:
- 6 vaječných žĺtkov
- 2 balení vanilkového cukru, ktoré pridáme k mlieku a cukru hneď na začiatku
Celý postup prípravy zostáva rovnaký ako pri klasickom vaječnom likéri.
Kávový vaječný likér
Pre milovníkov kávy je ideálnou voľbou kávová varianta. Najskôr si pripravíme kávový základ – do horúcej vody rozmiešame 3 až 6 lyžičiek instantnej kávy, podľa toho, akú výraznú chuť chceme dosiahnuť.
Do hrnca potom vložíme mlieko, cukor, 4 žĺtky a pripravenú kávu. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu, odstavíme a rovnako ako pri základnom recepte doplníme salkom a rumom.
Karamelový vaječný likér
Karamelová varianta si vyžaduje karamelizované salko. Použiť možno hotové karamelové salko z obchodu, prípadne si ho pripraviť doma.
Domáca verzia spočíva v tom, že deň vopred dáme uzavretú plechovku obyčajného salka variť vo vodnom kúpeli približne 1 až 1,5 hodiny. Týmto spôsobom získa salko karamelovú chuť aj farbu.
Samotný likér sa potom pripravuje úplne rovnako ako základný, len klasické salko nahradíme karamelizovaným.
Uskladnenie a využitie
Hotový likér nalejeme do sklenených fliaš a uložíme na chladné miesto. Ak ho naplníme do ozdobnej fľaše a doplníme stužkou či vetvičkou, vznikne z neho pekný a osobný darček, najmä počas sviatkov.
V kuchyni má vaječný likér široké využitie. Výborne sa hodí do krémových rezov, dezertných pohárov aj tradičného vianočného pečiva, napríklad do včelích úlikov (osích hniezd), kde tvorí dôležitú súčasť receptu.
