Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domácim gnocchi sa nič nevyrovná. Zvládne ich aj začiatočník a chutia skvele

Domácim gnocchi sa nič nevyrovná
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domácim gnocchi sa nič nevyrovná. Zvládne ich aj začiatočník a chutia skvele Foto: www.freepik.com
reklama:

Hotové zemiakové halušky síce nájdete v každom supermarkete, ale tým domácim sa nič nevyrovná. Podávať ich môžete s obľúbenou omáčkou, ale skvele chutia len s rozpusteným maslom a parmezánom.

Gnocchi (vyslovuje sa [ňoki]) sú neodmysliteľne späté s talianskou kuchyňou. Podávajú sa s najrôznejšími druhmi omáčok – od ľahkých paradajkových až po výdatné smotanové alebo syrové. Výborne ale chutia len poliate rozpusteným maslom a posypané parmezánom. Podávať ich môžete aj ako prílohu k typicky českým jedlám – hravo zastanú rolu zemiakovej knedle. Základné ingrediencie sú napokon v oboch prípadoch rovnaké – zemiaky, múka, vajcia a soľ. Postup sa ale v niektorých bodoch líši. Výhodou nokov je aj blesková príprava – vo vriacej vode si pobudnú maximálne 5 minút. Akonáhle vyplávajú na hladinu, môžete servírovať.

Pozrite sa na prípravu pravých talianskych gnocchi. Naozaj to nie je nič zložité:

Domáce zemiakové halušky (gnocchi)

Príprava: 60 minút

1 kg zemiakov varného typu C
250-300 g hladkej múky
1 vajce
soľ

Príprava:

1) Zemiaky dôkladne umyte, a aj so šupkou vložte do hrnca so studenou vodou. Varte do zmäknutia približne 30 minút, presná doba varenia záleží na veľkosti zemiakov. Na skúšku prepichnite jeden zemiak vidličkou – pokiaľ hroty ľahko prekĺznu až k stredu, sú hotové.

2) Ešte horúce zemiaky olúpte a prepasírujte lisom na zemiaky do misky – ideálne dvakrát. Potom ich nechajte vychladnúť.

3) Vo väčšom hrnci dajte variť vodu.

4) K zemiakom pridajte 200 g múky, väčšiu štipku soli a rozšľahané vajcia. Zmes spracujte do hladkého cesta, podľa potreby pridajte ďalšiu múku, ale čím menej ju použijete, tým lepšie. Pracujte rýchlo – dlhé miesenie nerobí cestu dobre a halušky by mohli byť príliš tvrdé.

5) Z cesta vytvarujte na pomúčenej doske valčeky o sile prsta.

6) Valčeky rozkrájajte na rovnaké kúsky a zľahka stlačte vidličkou.

7) Noky nasypte do osolenej vriacej vody a varte približne 5 minút, kým nevyplávajú.

8) Vyberte ich z vody dierovanou lyžicou, nechajte odkvapkať a podávajte.

S čím ich podávať?

Paradajková omáčka

Na olivovom oleji zľahka opražte nakrájanú cibuľu, po chvíli prisypte nasekaný cesnak, krátko orestujte a pridajte krájané paradajky v plechovke. Prevarte 10 minút a potom rozmixujte ponorným mixérom. Omáčku dochuťte soľou, štipkou cukru, čerstvou bazalkou a oreganom. Pri podávaní ju posypte natrhanou mozzarellou.

Syrová omáčka so šalviou

Na mierne rozohriatom oleji krátko osmažte celé lístky šalvie, potom ich vyberte a nechajte odkvapkať. Na rovnakom oleji opražte cibuľu a cesnak a potom pridajte nakrájaný alebo rozdrobený syr s modrou plesňou, napríklad gorgonzolu alebo nivu. Za stáleho miešania prilievajte smotanu a nechajte syr rozpustiť. Podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené šalviovými lístkami.

Špenátová omáčka s parmezánom

Na miernom plameni orestujte na masle cibuľu a cesnak. Pridajte mrazený špenát – sekaný alebo celé listy, podľa vlastnej chuti. Akonáhle povolí, pridajte smotanu a 3 lyžice strúhaného parmezánu. Krátko povarte do zhustnutia a podávajte.

Zdroj: ricette.giallozafferano.it, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.