Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Dusené bravčové kocky v mrkve

Dusené bravčové kocky v mrkve
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dusené bravčové kocky v mrkve Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Bravčové v mrkve patria k pokrmom, ktorým u mnohých ľudí pokazila povesť školská jedáleň. Dajte mu šancu na reparát a skúste si ho pripraviť doma: šťavnaté mäkké mäso v jemnej omáčke s kúskami žiarivej a sladkej mrkvy je totiž v skutočnosti naozaj lahodné, a navyše celkom lacné. A keď pridáte jemnú zemiakovú kašu, máte vynikajúci obed pre celú rodinu.

Ingrediencie pre:
5 porcií
Budete potrebovať

1 kg bravčové pliecko
500 g mrkvy
2 cibuľa
4 lyžice oleja
1 lyžica hladkej múky
600 ml vývaru
1/2 lyžičky rasce
1 štipka korenia
3/4 lyžičky soli

Jedlu veľmi prospeje, keď si dáte záležať na peknom nakrájaní mrkvy: je na vás, či zvolíte silnejšie šikmé kolieska, rovnako veľké klátiky, alebo kocky jednu ako druhú.
Postup
01.

Bravčové mäso očistite a nakrájajte na stredne veľké kocky, olúpanú cibuľu nakrájajte nadrobno. Mrkvu nakrájajte na kúsky, ktoré sa vám najviac páčia: ja mám najradšej asi polcentimetrové šikmé kolieska.

02.

V kastróle rozpáľte tri lyžice oleja na vyššiu, nie však najvyššiu teplotu (stupeň 8 z 10). Vsypte cibuľu, osoľte, okoreňte a za občasného miešania ju zvoľna restujte do doby, než začne ľahko zlátnuť.

03.

Zvýšte teplotu, pridajte mäso a nechajte ho zo všetkých strán poriadne zatiahnuť a opiecť. Pokiaľ mäso pustí šťavu, nechajte ju odvariť až na tuk (najlepšie to spoznáte po sluchu, tlmené bublanie postupne prejde do hlasnejšieho syčania). Pridajte ešte lyžicu oleja, vsypte rascu a krátko ho orestujte, až sa rozvonia. Mäso poprášte múkou a tiež ju krátko opražíme.

Tip: Odrezky zeleniny, mäsa a rôzne vňate si starostlivo odkladajte do mrazničky a raz za čas, až ich nazhromaždíte dostatok, uvarte hrniec vývaru zadarmo. V menších krabičkách ho potom skladujte v mrazničke: v kuchyni sa hodí vždy.

04.

Do hrnca vlejte toľko vývaru, aby bolo mäso takmer ponorené, a všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte nakrájanú mrkvu a priveďte do varu. Potom stiahnite plameň na mierny a pod pokrievkou pomaly duste domäkka, podľa veľkosti kúskov mäsa to bude trvať asi hodinu, možno aj viac.

Tip: Ak ho máte radi, pridajte do jedla štipku tymiánu, k bravčovému aj mrkve sa skvele hodí.
05.

Mäso s omáčkou je výborné so zemiakovou kašou. Mrknite na recept, ako správne urobiť najlepšiu zemiakovú kašu.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.