- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Dusené bravčové kocky v mrkve
Dusené bravčové kocky v mrkve
Bravčové v mrkve patria k pokrmom, ktorým u mnohých ľudí pokazila povesť školská jedáleň. Dajte mu šancu na reparát a skúste si ho pripraviť doma: šťavnaté mäkké mäso v jemnej omáčke s kúskami žiarivej a sladkej mrkvy je totiž v skutočnosti naozaj lahodné, a navyše celkom lacné. A keď pridáte jemnú zemiakovú kašu, máte vynikajúci obed pre celú rodinu.
Ingrediencie pre:
5 porcií
Budete potrebovať
1 kg bravčové pliecko
500 g mrkvy
2 cibuľa
4 lyžice oleja
1 lyžica hladkej múky
600 ml vývaru
1/2 lyžičky rasce
1 štipka korenia
3/4 lyžičky soli
Jedlu veľmi prospeje, keď si dáte záležať na peknom nakrájaní mrkvy: je na vás, či zvolíte silnejšie šikmé kolieska, rovnako veľké klátiky, alebo kocky jednu ako druhú.
Postup
01.
Bravčové mäso očistite a nakrájajte na stredne veľké kocky, olúpanú cibuľu nakrájajte nadrobno. Mrkvu nakrájajte na kúsky, ktoré sa vám najviac páčia: ja mám najradšej asi polcentimetrové šikmé kolieska.
02.
V kastróle rozpáľte tri lyžice oleja na vyššiu, nie však najvyššiu teplotu (stupeň 8 z 10). Vsypte cibuľu, osoľte, okoreňte a za občasného miešania ju zvoľna restujte do doby, než začne ľahko zlátnuť.
03.
Zvýšte teplotu, pridajte mäso a nechajte ho zo všetkých strán poriadne zatiahnuť a opiecť. Pokiaľ mäso pustí šťavu, nechajte ju odvariť až na tuk (najlepšie to spoznáte po sluchu, tlmené bublanie postupne prejde do hlasnejšieho syčania). Pridajte ešte lyžicu oleja, vsypte rascu a krátko ho orestujte, až sa rozvonia. Mäso poprášte múkou a tiež ju krátko opražíme.
Tip: Odrezky zeleniny, mäsa a rôzne vňate si starostlivo odkladajte do mrazničky a raz za čas, až ich nazhromaždíte dostatok, uvarte hrniec vývaru zadarmo. V menších krabičkách ho potom skladujte v mrazničke: v kuchyni sa hodí vždy.
04.
Do hrnca vlejte toľko vývaru, aby bolo mäso takmer ponorené, a všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte nakrájanú mrkvu a priveďte do varu. Potom stiahnite plameň na mierny a pod pokrievkou pomaly duste domäkka, podľa veľkosti kúskov mäsa to bude trvať asi hodinu, možno aj viac.
Tip: Ak ho máte radi, pridajte do jedla štipku tymiánu, k bravčovému aj mrkve sa skvele hodí.
05.
Mäso s omáčkou je výborné so zemiakovou kašou. Mrknite na recept, ako správne urobiť najlepšiu zemiakovú kašu.
Zdroj: www.prozeny.cz