Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dvojsyrová cesnaková nátierka: Skvelá voľba na chlebíčky, jednohubky aj rýchle občerstvenie

Domáca syrovo - cesnaková nátierka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca syrovo - cesnaková nátierka Foto: depositphotos.com
reklama:

Pomazánky či nátierky sa opäť dostávajú do centra pozornosti. Niet divu – sú lacné, pripravené za pár minút a pritom dokážu zasýtiť aj početnejšiu návštevu. Ich renesancia je veľmi viditeľná najmä počas sviatkov a osláv, keď človek hľadá rýchle, jednoduché a osvedčené dobroty. A Silvester je presne ten čas, keď sa klasické domáce nátierky opäť vracajú na stôl.

Kúsok nostalgie, ktorý neurazí ani dnešnú generáciu

Každý, kto vyrastal počas socializmu, si dobre spomína, že pomazánky patrili k bežnej výbave domácností. Ľudia museli šetriť, preto radi využívali všetko, čo sa našlo v chladničke. Zvyšky sa jednoducho premiešali a vzniklo niečo chutné, sýte a najmä dostupné.
„U nás doma najviac fičala vajíčková, rybia a drožďová,“ spomína pani Zuzana z Bratislavy, ktorá tieto domáce dobroty pripravuje aj svojim deťom. A hoci dnešné deti už poznajú množstvo iných jedál, poctivá domáca nátierka ich vôbec neodrádza. Práve naopak – je to vítaná zmena oproti neustále opakovanému rožku so šunkou či syrom.

A rovnaké je to aj s návštevami. Pomazánky sú obľúbené, pretože mnohým pripomínajú detstvo a zároveň ponúkajú možnosť dobre sa a bez starostí najesť. Ak chcete hostí potešiť niečím jednoduchým, no chutným, pripravte im práve nátierkové silvestrovské občerstvenie. A ak hľadáte recept, ktorý zvládne aj úplný začiatočník, siahnite po dvojsyrovej cesnakovej pomazánke.

Dvojsyrová nátierka s cesnakom – rýchla, sýta a plná chuti

Cesnak má už od nepamäti povesť prírodného antibiotika. Ľudoví liečitelia tvrdili, že posilňuje imunitu, pomáha pri prechladnutí, znižuje krvný tlak a prospieva srdcu. Ak teda hľadáte spôsob, ako nenápadne doplniť jedálniček o niečo zdravé, domáca nátierka je ideálna príležitosť.

Čo budete potrebovať:

  • 200 g pomazánkového masla

  • 150 g smotanového taveného syra

  • 3 lyžice majonézy

  • 2 čajové lyžičky dijónskej horčice

  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku

  • 1 čajová lyžička soli

  • 1 čajová lyžička čierneho korenia

  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra podľa chuti

Postup prípravy:

V mise zmiešajte pomazánkové maslo, tavený syr, majonézu a horčicu. Pridajte pretlačený cesnak, korenie a soľ. Celú zmes poriadne premiešajte do jemnej konzistencie a ako posledné vmiešajte nastrúhaný tvrdý syr. Chvíľu nechajte odležať v chladničke – chute sa krásne prepoja a nátierka získa ešte výraznejšiu chuť.

Ako podávať? Pečivo nie je jediná možnosť

Najbežnejší spôsob podávania je na nakrájaných plátkoch rožku, veky alebo sendvičového chleba. Na chlebíčky môžete pridať trochu nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky, čo dodá občerstveniu svieži vzhľad.

Ak chcete pripraviť ľahšiu alternatívu – napríklad pre tých, ktorí si strážia líniu po sviatkoch – pokojne vynechajte pečivo. Nátierka chutí výborne aj s čerstvou chrumkavou zeleninou. Skvelé sú plátky papriky, paradajky, uhorka, mladé reďkovky alebo listy ľadového šalátu. Vďaka tomu z nátierky urobíte ľahké, no sýte jedlo.

Ako cesnakovo-syrovú nátierku ešte vylepšiť

Hoci základná verzia chutí skvele, pri pomazánkach platí, že sa s nimi dá kreativite skutočne rozviazať ruky.

Môžete pridať:

  • ďalšie bylinky – tymian, petržlenová vňať či pažítka

  • rôzne druhy syra – parmezán, cheddar alebo výraznejšie tvrdé syry

  • kvapku citrónovej šťavy, ktorá nátierku odľahčí

  • opečenú slaninku, ktorá dodá chrumkavosť a slanosť

  • pečený cesnak – je jemnejší, sladší a veľmi aromatický

  • pálivé prvky – červená paprika, chilli alebo pár kvapiek tabaska

Stačí malá úprava a z klasickej nátierky máte úplne nový variant, ktorý každý ocení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.