Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Džem z melónovej šupky? Letná lahôdka, ktorú si zamilujete!

Džem z melónovej šupky? Letná lahôdka, ktorú si zamilujete!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Džem z melónovej šupky? Letná lahôdka, ktorú si zamilujete! Foto: depositphotos.com
reklama:

Melón neodmysliteľne patrí k letu. Osviežujúci, sladký a plný vody – skvelý spoločník počas horúcich dní. Väčšinou si z neho dáme pár kúskov a zvyšok – vrátane šupky a semien – putuje do koša. A to je škoda. Celý melón sa dá v kuchyni zužitkovať oveľa kreatívnejšie. Napríklad tak, že z jeho šupky pripravíte nevšedný džem, ktorý vás prekvapí chuťou aj jednoduchosťou.

Dužina: viac než len osvieženie

Sladké červené vnútro melóna všetci poznáme – a milujeme. No okrem priamej konzumácie má aj iné využitie. Rozmixované poslúži ako základ do smoothie, v zmrazenej forme osvieži ako sorbet či ovocné kocky do vody. Mnohí z nej dokonca pripravujú netradičné studené polievky či limonády s príchuťou mäty a limetky. Výborne sa kombinuje aj s pikantnými prvkami, napríklad v šaláte s chilli alebo slaným syrom.

Semienka: nutrične bohaté a chutné

Väčšina ľudí ich automaticky vyhadzuje, no pritom majú čo ponúknuť. Ak ich dôkladne očistíte, vysušíte a opražíte nasucho na panvici, získate chrumkavú pochúťku s jemnou orieškovou chuťou. Obsahujú bielkoviny, zdravé tuky aj minerály ako zinok. Vhodné sú ako posýpka na šaláty, do domáceho pečiva alebo ako zdravá alternatíva snacku.

Biela časť šupky: prekvapivý základ výborného džemu

Najväčším prekvapením však môže byť využitie bielej dužiny nachádzajúcej sa hneď pod zelenou kôrou melóna. Má neutrálnu chuť, je pevná a šťavnatá – a práve to z nej robí ideálnu surovinu na zaváranie. Po uvarení zmäkne, jemne skaramelizuje a absorbuje chute ostatných prísad.

Výsledný džem pripomína konzistenciou a chuťou niečo medzi hruškovým a jablkovým, no s jedinečnou príchuťou kandizovaného ovocia. Výborne sa hodí na raňajkové pečivo, do kaše, do jogurtu alebo ako ovocný základ pre rôzne dezerty.

Čo budete potrebovať?

Z melóna s hmotnosťou približne 5 kilogramov získate okolo 800 až 1000 gramov bielej dužiny, ktorá poslúži ako základ receptu. K tomu pridajte:

  • 250 gramov cukru (alebo alternatívu ako erythritol),

  • šťavu z jedného citróna,

  • voliteľne aj zázvor, vanilku či škoricu podľa chuti.

Želírovací prostriedok nie je nevyhnutný, najmä ak zmes varíte dlhšie – prirodzene zhustne aj bez neho.

Postup prípravy:

  1. Príprava suroviny: Melónovú šupku dôkladne ošúpte – zelenú vrstvu odstráňte, zostane vám len biela dužina. Tú nakrájajte na menšie kocky.

  2. Varenie: Kúsky vložte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu a cukor alebo sladidlo. Zmes varte na miernom ohni, občas premiešajte, kým kúsky úplne nezmäknú.

  3. Rozmixovanie: Keď má zmes želanú konzistenciu, môžete ju rozmixovať na hladký krém.

  4. Zaváranie: Horúci džem plňte do sterilizovaných pohárov, pevne uzatvorte a otočte hore dnom na desať minút.

  5. Skladovanie: Po vychladnutí ich uchovávajte na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení dajte do chladničky a spotrebujte do niekoľkých týždňov.

Prečo sa oplatí tento džem vyskúšať?

 Ekologické riešenie: Využijete časť melóna, ktorá by inak skončila v odpade.
 Originálna chuť: Kombinácia karamelizovanej melónovej dužiny s koreninami vás milo prekvapí.
 Univerzálne využitie: Hodí sa nielen na chlieb, ale aj do dezertov, raňajkových misiek či ako súčasť koláčov.
 Bez zložitého postupu: Recept zvládne aj úplný začiatočník.

Tento netradičný džem je dôkazom, že aj zdanlivo nepoužiteľné časti ovocia môžu byť základom chutného a výživného jedla. Stačí trochu kreativity – a vznikne vám originálna letná dobrota, ktorá si nájde miesto nielen vo vašej chladničke, ale aj v srdci.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.