Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Existuje viacero dôvodov, prečo cesto nemusí vykysnúť. Poznáte ich?

Existuje viacero dôvodov, prečo cesto nemusí vykysnúť. Poznáte ich?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Existuje viacero dôvodov, prečo cesto nemusí vykysnúť. Poznáte ich? Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa vám stane, že pripravíte kysnuté cesto a ono nechce vykysnúť, nezúfajte. Je to problém, ktorý postihne každého kuchára, aj keď robí všetko podľa receptu. Existuje viacero dôvodov, prečo cesto nemusí vykysnúť, a každá z týchto príčin môže spôsobiť, že celý proces bude zbytočne komplikovaný. Nevykysnuté cesto býva tvrdé, ťažké a nepríjemne gumové. Poďme sa pozrieť na to, čo môže byť problém a ako to napraviť.

Ako zachrániť cesto, ktoré nechce kysnúť

Riešenie nie je až také zložité, ako sa môže zdať.

Skúste nasledovať tieto kroky:

  1. Skontrolujte ingrediencie
    Uistite sa, že ste pridali všetky zložky podľa receptu. Niekedy sa môže stať, že niečo chýba, čo spôsobí problémy s kysnutím.
  2. Oživte droždie
    Ak máte pocit, že droždie nebolo správne aktivované, odoberte malú časť (asi tretinu pôvodného množstva) čerstvého droždia a rozpustite ho v teplej vode so štipkou cukru alebo medu. Keď začnete vidieť, že droždie začne pracovať (bublinky, pena), zapracujte ho späť do cesta a nechajte ho na teplom mieste.
  3. Vytvorte ideálne prostredie pre droždie
    Droždie najlepšie reaguje pri teplote okolo 25 až 30°C, takže zabezpečte teplé, pokojné miesto. Môžete cesto prikryť, vložiť do mierne vyhriatej rúry alebo ho nechať na mieste, kde je stabilne teplo.
  4. Zarovnajte hustotu cesta
    Ak je cesto príliš hutné a ťažké, môže to spôsobiť, že nebude dobre kysnúť. Stačí pridať trochu teplej tekutiny, cesto znova prehnietiť a kyslík sa dostane k droždím, čo im pomôže pracovať.
  5. Trpezlivosť je kľúčová pri hutnejších cestách
    Ak robíte cesto, ktoré je hrubšie alebo ťažšie (napríklad na vianočku alebo štólu), treba mu dať viac času na to, aby kvasinky mali možnosť rozmnožovať sa. Neponáhľajte sa, nechajte cesto v teple a vyhýbajte sa časovému stresu.

Ak sa vám napriek tomu nepodarí cesto oživiť, nezúfajte. Cesto stále môžete využiť na iné recepty, ako sú rôzne placky alebo tyčinky, ktoré po upečení budú chutné. Nevyhadzujte ho, stále má svoje využitie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.