Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Falošná boloňská omáčka po slovensky: Lacnejšiu večeru už nevymyslíte

Špagety s boloňskou omáčkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Špagety s boloňskou omáčkou Foto: depositphotos.com
reklama:

Boloňská omáčka patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie talianske omáčky k cestovinám. Spája v sebe chuť paradajok, mletého mäsa a byliniek do dokonalej harmónie. Tradičná verzia je však náročná nielen na čas, ale aj na peňaženku – originálna ragù alla bolognese sa totiž varí pokojne aj štyri hodiny. Ak však viete, ako na to, dokážete jej chuť napodobniť za necelých 20 minút a navyše za zlomok ceny.

Pravá boloňská omáčka – luxus na tanieri

Originálna talianska verzia sa pripravuje pomaly, s dôrazom na kvalitu každého surového komponentu. Na panvici sa najskôr rozohreje olivový olej, na ktorom sa do sklovita orestuje mrkva, cibuľa a zeler. Potom sa pridá mleté hovädzie mäso, ktoré sa nechá zatiahnuť a postupne sa podlieva bielym suchým vínom a drvenými paradajkami z konzervy.

Chuť omáčky dotvára kombinácia byliniek – bazalka, rozmarín, muškátový oriešok a niekedy aj kúsok badiánu. Takto pripravená omáčka sa necháva pomaly bublať tri až štyri hodiny, aby sa všetky chute prepojili a mäso zmäklo do jemnej štruktúry. Výsledok je neodolateľný, no časovo náročný.

Nie každý má však čas či chuť stáť celé popoludnie pri sporáku. Preto sa v našich končinách rozšírila rýchlejšia, tzv. „falošná“ verzia, ktorá síce neobsahuje drahé víno ani štyri hodiny varenia, no výsledok je prekvapivo chutný.

Falošná boloňská omáčka – rýchla, lacná a výborná

Ak sa vám nechce investovať do originálnych talianskych ingrediencií, skúste túto jednoduchšiu verziu. Chutí výborne, zasýti celú rodinu a pripravíte ju za menej než polhodinu.

Čo budete potrebovať:

  • 3 čajové lyžičky slnečnicového oleja

  • 2 väčšie cibule (nakrájané nadrobno)

  • ½ lyžičky sušeného tymianu

  • ½ lyžičky sušenej bazalky

  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky

  • trochu mletého čierneho korenia

  • ½ lyžičky soli

  • 500 g mletého bravčového alebo kuracieho mäsa (alebo zeleninová alternatíva)

  • 300 ml vody

  • 7 lyžíc paradajkového pretlaku

  • 4 strúčiky cesnaku

  • štipku cukru (podľa chuti)

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu do zlatista.

  2. Pridajte tymian, bazalku, mletú papriku, korenie a soľ. Bylinky krátko zarestujte, aby uvoľnili arómu.

  3. Ak používate mäso, pridajte ho teraz a opražte, kým sa nezatiahne.

    • BOSORKA príchuť do jedálriánska verzia: Mäso môžete nahradiť nadrobno nakrájanou cuketou, uvarenou šošovicou, fazuľou, sójovými bôbmi či pohánkou. Chuťovo to funguje výborne.

  4. Prilejte 300 ml vody, prikryte a varte na miernom ohni asi 15 minút.

  5. Následne vmiešajte paradajkový pretlak a prelisovaný cesnak. Nechajte povariť ešte 4–5 minút.

  6. Ochutnajte – ak sa vám zdá omáčka príliš kyslá (čo býva pri paradajkovom pretlaku bežné), pridajte štipku cukru.

A je to! Omáčka je hotová a pripravená na podávanie. Uvarte si svoje obľúbené špagety alebo iné cestoviny, premiešajte s omáčkou a môžete servírovať.

Tip na záver: Ako z nej urobiť „gurmánsku“ verziu

Ak chcete lacnú omáčku povýšiť o úroveň vyššie, pridajte lyžicu masla alebo pár kvapiek olivového oleja na záver. Omáčke to dodá jemnosť a bohatšiu chuť. Výborne sa hodí aj strúhaný syr – parmezán, grana padano alebo akýkoľvek tvrdý syr, ktorý máte po ruke.

A hoci ide o falošnú verziu, výsledok je prekvapivo autentický – vôňa byliniek, paradajok a cesnaku vám pripomenie letné Taliansko aj v strede pracovného týždňa.

Zhrnutie

Pravá boloňská omáčka je gurmánskym zážitkom, ktorý si vyžaduje čas a kvalitné suroviny. Ak však chcete chutnú, rýchlu a lacnú alternatívu, falošná verzia je ideálnym riešením. Ušetríte čas aj peniaze a zároveň si pochutíte na jedle, ktoré poteší aj tých najväčších milovníkov talianskej kuchyne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.