- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Fánky ako páperie
Fánky ako páperie
Fánky – Božej milosti je tradičné veľkonočné, prípadne fašiangové, pečivo z cesta zloženého z hladkej múky, masla, žĺtkov, citrónovej kôry, smotany a bieleho vína, ktoré sa následne smaží, tradične na masti, a potom obaľuje v práškovom cukre.Objavuje sa už v diele Magdalény Dobromily Rettigovej, kde je uvedený aj recept na ružové šišky (Rosenkapfen) z rovnakého cesta v tvare ružičiek ozdobených zavarenými ríbezľami a višňou.
Podobné pečivo sa pripravuje aj v Škandinávii. Dánsky a islandsky sa nazýva klejne, zatiaľ čo švédsky klenät, a tieto názvy vychádzajú z výrazu klenodium „klenot, malá vec veľkej hodnoty“. V Nórsku sa fattigmann nazýva „chudobný človek“, pričom rovnaký význam môže mať aj švédsky klenät. Podľa nórskeho receptu sa pripravujú z múky, cukru, šľahačky, vajec, brandy a kardamómu. Cesto sa krája do tvaru diamantov a smaží v horúcej masti. Podobné sú aj španielske churros z odpaľovaného cesta vyprážané v oleji. V Poľsku sú známe zase chruściki pripravované o fašiangoch av Spojených štátoch angel wings „anjelské krídla“.
Suroviny
- 200 ml kyslej smotany
- 0,5 sódy bikarbóny
- 1 vajce
- 3 lyžice cukru
- štipka soli
- 2 lyžice oleja
- 390 g hladkej múky
- Na vysmážanie:
- olej
- Na posypanie:
- práškový cukor
Postup prípravy
1. Krok
Zmiešajte kyslú smotanu so sódou bikarbónou vo veľkej miske, potom pridajte všetky ingrediencie a premiešajte. Ako poslednú postupne pridávame múku. Potom ručne premieste .
2. Krok
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Z cesta vykrajujeme kosoštvorce, do stredu kosoštvorcov urobíme zárez a jeden roh cez stred pretiahneme ..
3. Krok
Všetky ich vyprážame na rozpálenom oleji a občas ich otočíme. Keď sú usmažené do peknej zlatej farby, vyberte ich na kuchynskú papierovú utierku aby nasiakla prebytočný olej. Posypeme práškovým cukrom a podávame.